Ozorki, danie dla smakoszy podrobów. Odpowiednio przyrządzone są mięciutkie, delikatne i wyśmienite w smaku. Można je przygotować na wiele sposobów. Dziś zapraszam na jeden z nich. Klasyczne ozorki w sosie chrzanowym. Polecam :)
Składniki ( na 4 porcje )
- 3 ozorki wieprzowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- liść laurowy
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
- sól
Sos
- wywar w ozorków
- 2 -3 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka mąki
- mały słoiczek tartego chrzanu
Wykonanie
Ozorki moczę ok. godzinę w zimnej wodzie, dokładnie oczyszczam, przekładam do garnka, zalewam zimną wodą, tak aby przykryła mięso. Dodaję sól, liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Ozorki gotuję na wolnym ogniu ok. 2 -2,5 godziny, do miękkości.
Miękkie ozorki wyjmuję z wywaru, studzę, obieram ze skórki, kroję w grubsze plastry.
Wywar z ozorów podgrzewam, dodaję wymieszaną śmietanę z mąką oraz chrzan. Całość dokładnie mieszam, gotuję na wolnym ogniu ok. 3 minuty aż zgęstnieje. Do gorącego przekładam pokrojone ozorki.
Smacznego :)