sobota, 28 marca 2015

Krupnik na szyjkach indyczych z suszonymi grzybkami i kasza jęczmienną.






Krupnik, bardzo smaczna, sycąca i pożywna zupa. Niby jest wiosna a u mnie za oknem szaro, buro, mokro i zimno... jeśli też tak macie to polecam smakowitą zupkę na rozgrzewkę i poprawę humoru :)

Składniki
- 2 duże szyje z indyka
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka
- pól selera
- cebula, kawałek pora
- 2 ząbki czosnku
- 3 większe ziemniaki
- 6 łyżek kaszy jęczmiennej
- garść suszonych grzybków
- gałązka lubczyku i pietruszki zielonej
- sól, domowa wegeta 
- majeranek

Wykonanie
Szyjki indycze kroję na połówki lub mniejsze kawałki w zależności od wielkości, zalewam ok. 3-4  litrami wody, solę i gotuje na wolnym ogniu. Wypłukane na sicie grzybki suszone moczę w zimnej wodzie ok. 0,5 godziny. Po tym czasie dodaję je wraz zalewą w której się moczyły do gotujących się szyjek. Kiedy szyjki są już prawie miękkie dodaję pokrojone w kosteczkę ziemniaki, pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę, seler ,por, opieczoną na palniku cebulkę i ząbki czosnku. Całość dalej gotuję, następnie dodaję ok. 6 łyżek kaszy jęczmiennej, gotuję jeszcze ok. 15 minut. Na koniec dorzucam do zupy gałązkę lubczyku i zielonej pietruszki, doprawiam domowa wegeta i majerankiem.
Smacznego :)


czwartek, 26 marca 2015

Pieczeń rzymska z jajkiem. Smaczna na zimno i na ciepło.






Dziś zapraszam na tradycyjna pieczeń rzymską z jajkiem. Bardzo soczysta i aromatyczna, doskonała zarówno na zimno jako przystawka czy przekąska jak i na ciepło jako dodatek do obiadu. Polecam :)

Składniki ( na keksówkę o wym. 24x10 cm.)
- 1 kg. mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 4 duże ugotowane na półtwardo jajka
- 2 surowe jajka
- 1 bułka kajzerka
- 2 ząbki czosnku
- cebulka suszona, majeranek, kminek mielony, domowa wegeta
- bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania foremki

Wykonanie
Do mięsa mielonego dodaję surowe jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę, wszystkie przyprawy i wymoczoną i odciśnięta kajzerkę. Dokładnie mieszam, wyrabiam ręką na jednolita masę. Połowę masy przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tarta foremki na mięso układam wzdłuż ugotowane i obrane jajka i przykrywam drugą częścią mięsa.
Piekę w nagrzanym piekarniku około 1 godziny w temperaturze 180-200 stopni z termoobiegiem. Kiedy wytopiony tłuszczyk jest przezroczysty, a skórka lekko rumiana znaczy, że pieczeń jest gotowa. Po wyjęciu z piekarnika pieczeń dziele na połowę, tą część, którą chcę podać na ciepło do obiadu kroję na kawałki jeszcze ciepłą ... u mnie np. dziś z ziemniaczkami purre i sałatą lodową . Drugą część, która ma być spożywana na zimno np. na kanapki.. jeszcze ciepłą szczelnie owijam folią aluminiową i zostawiam tak do ostudzenia, potem przekładam do lodówki, dzięki temu będzie bardzo soczysta i łatwo się pokroi.
Smacznego :)











piątek, 20 marca 2015

Ciasto na zimno na herbatnikach z masą krówkową i bitą śmietaną.






Witam wiosennie :) Dziś mija rok od kiedy postanowiłam spełnić swoje marzenia i pisać tego oto właśnie  bloga. Pierwszy dzień wiosny i pierwsza rocznica :) Chciałam podziękować wszystkim czytelnikom za wspaniałe komentarze i opinie, za wszystkie polubienia i odwiedziny, sprawia mi to dużą radość i mobilizuje do dalszej pracy. Na tą okazje zapraszam na pyszne ciasto herbatnikowe z fajnie dobranymi masami...  Polecam :)

Składniki ( na blaszkę 20x35 cm )
- 4 paczki herbatników
- 1 paczka krakersów
- 2 budynie waniliowe
- 1 kostka masła
- 1 puszka masy krówkowej
- 1 słoiczek powideł śliwkowych
- 0.5 litra śmietanki 30 %
- 1 łyżka mleka w proszku
- 1 łyżka cukru pudru
- 0.5 litra mleka
- płatki migdałowe

Wykonanie
Na do blaszki wykładam folię spożywczą na nią układam warstwę herbatników. Na mleku gotuję budynie, gdy przestygną ucieram je stopniowo z masłem. Powstałą masą smaruję herbatniki. Następnie układam drugą warstwę herbatników, która smaruję lekko podgrzaną masą krówkową. Na masę krówkową nakładam krakersy, które następnie smaruję powidłami. Ubijam śmietankę z mlekiem w proszku i cukrem pudrem .Przekładam na powidła. Całość posypuję uprażonymi płatkami migdałowymi.
Ciasto wkładam na minimum dwie godziny do lodówki.
Smacznego :)





* przepis podejrzałam w programie Ewy Wachowicz
 delikatnie zmodyfikowałam dla własnych potrzeb :)

poniedziałek, 16 marca 2015

Sałata lodowa w delikatnym sosie czosnkowym z papryką. Szybka surówka obiadowa i grillowa.






Smaczna i bardzo szybka sałatka... surówka obiadowa, czy grillowa. Sałata lodowa w delikatnym sosie czosnkowym na bazie oliwy z oliwek z dodatkiem papryki i zielonej cebulki dymki.. naprawdę smaczna, lekka i chrupiąca. Polecam :)

Składniki
- mała główka sałaty lodowej
- połówka papryki czerwonej
- zielona cebulka dymka, lub szczypiorek
- szczypta cukru
Sos
- oliwa z oliwek ( 2-3 łyżki), ząbek czosnku, pieprz ziołowy

Wykonanie
Sałatę szatkuję na grubsze kawałki, zasypuje szczypta cukru i odstawiam na ok. 10-15 minut. Paprykę i zielona cebulkę kroje drobniutko i dodaje do sałaty.
Oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz ziołowy dokładnie mieszam i powstałym sosem polewam sałatkę, całość delikatnie mieszam i podaję. Smacznego :)




sobota, 14 marca 2015

Filety z karpia w delikatnie cebulowej panierce. Karp panierowany z cebulką.







Karp to bardzo smaczna i zdrowa ryba. Niektórzy za nią nie przepadają, bo jak mówią " ma za dużo ości " , więc jest alternatywa... kupujemy filety :) Czasem trafi się fajna promocja, ja właśnie z takowej skorzystałam i zakupiłam piękny filet z karpia co prawda ze skórką, ale całkowicie pozbawiony ości. Przygotowałam go tak jak przygotowuje karpie wigilijne... dzięki leżakowaniu w cebuli karp traci swój mulisty posmak i smakuje jak najbardziej delikatna, wykwintna ryba. Polecam tak przygotowany karp jest doskonały na wigilijny wieczór i każdą inna kolację czy spotkanie z bliskimi :)

Składniki
- 0,5 kg filet z karpia ze skórką ( lub bez jak wolicie )
- 1 duża cebula
- sól morska gruboziarnista,  domowa wegeta, lub ulubiona przyprawa do ryb
- jajko, mąka, bułka tarta, prażona cebulka
- masło klarowne
 
Wykonanie
Filety płukam w zimnej wodzie, dokładnie osuszam przy pomocy papierowych ręczniczków, usuwam ewentualne łuski i kroję na kawałki. Cebulę kroje w plastry. Osuszone filety posypuję z obu stron delikatnie solą morską i domową wegetą. Każdy kawałek ryby przekładam kawałkiem cebuli i odstawiam do lodówki co najmniej na dwie godziny ( najlepiej na całą noc ). Po tym czasie rybę panieruję. Najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku i bułce tartej wymieszanej w stosunku 3-1 z prażoną cebulką. Tak przygotowane karpie smażę na patelni na rozgrzanym maśle klarownym ok. 8 minut z obu stron, na średnim ogniu. Kiedy rybka jest biała w środku, a skórka lekko chrupiąca, przekładam na papierowe ręczniczki, celem odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Tak przygotowany karp jest wyśmienity zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego :)


wtorek, 10 marca 2015

Jajka faszerowane pastą tuńczykową z korniszonem i keczupem.






Takie faszerowane jajeczka to szybka przekąska-przystawka imprezowa a jednocześnie doskonała propozycja na śniadanie wielkanocne. Ja osobiście nie przepadam za typową pastą z tuńczyka wymieszaną z tylko żółtkiem, więc swoją pastę postanowiłam nieco urozmaicić i dodałam do niej maleńkiego korniszona i łyżeczkę keczupu.... niby nic a zmienia smak. Wyszło naprawdę smacznie...Polecam spróbować :)

Składniki
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- puszka rozdrobnionego tuńczyka w sosie własnym
- 1 malutki korniszon ( może być ogórek konserwowy )
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka keczupu ( pikantny lub łagodny w/g gustu)
- sol, pieprz

Wykonanie

Ugotowane i obrane ze skorupki jajka przecinam wzdłuż na połówki, ostrożnie wyjmuję żółtka. Do żółtek dodaję odsączonego z zalewy tuńczyka, łyżkę majonezu, łyżeczkę keczupu, sól i pieprz. Całość ucieram bardzo dokładnie na jednolitą masę. Następnie do powstałej pasty dodaję bardzo drobniutko pokrojonego korniszona. Jeszcze raz wszystko mieszam i powstałym farszem nadziewam białka jajek.
Smacznego :)


poniedziałek, 9 marca 2015

Sałatka jajeczna z szynką, papryką i cebulką dymką.






Chyba już pisałam, że u nas w domu uwielbiamy wszelkie sałatki, wymyślamy je wspólnie z córką i czasem tak szybko znikają, że nawet nie zdążę zrobić zdjęcia i zapisać składników.... dziś udało się... zapraszam na skosztowanie sałatki jajecznej... banalnie prostej w doborze składników i super szybkiej w wykonaniu. Fajna na zwykłe śniadanie, czy kolację... a równocześnie na wielkanocny stół, czy inne spotkania rodzinne. Polecam :)

Składniki
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 20 dkg ulubionej szynki w kawałku
- 1 mała czerwona papryka
- 1 cebulka dymka wraz z zielonym szczypiorem
-  majonez, sól, pieprz

Wykonanie
Ugotowane jaja i paprykę kroję  w kostkę, szynkę w słupki, dymkę drobniutko siekam. Dodaje do smaku sól i pieprz oraz ok. 2 łyżki majonezu. Mieszam dokładnie, odstawiam do lodówki na ok. 1 godzinę. Kiedy smaki się przegryzą podaję. Smacznego :)


czwartek, 5 marca 2015

Kapusta kiszona na ciepło z boczkiem i suszonymi grzybkami.






Kapusta kiszona duszona z grzybkami i boczkiem to świetny dodatek obiadowy do wszelkich dań mięsnych typu kotlety schabowe, kotlety mielone, czy żeberka duszone. Ale w/g minie najlepiej smakuje w parze z smażoną kaszanką lub duszonym golonkiem. Polecam :)

Składniki
- 0.5 kg kapusty kiszonej ( może być z dodatkiem marchewki )
- garść suszonych grzybków
- 5 dkg boczku wędzonego
- 1 szt. cebula
- listek laurowy, ziele angielskie, kminek mielony, koperek, sól i pieprz do smaku
- łyżka mąki

Wykonanie
 Kapustę kiszoną kroję drobniutko ( jeśli jest za mocno kwaśna przed krojeniem należy ją delikatnie wypłukać ), przekładam do garnka i zalewam wodą tak aby tylko przykryła kapustę, do kapusty dodaje listek laurowy, ziele angielskie, kminek mielony i obrana ze skórki cebulę ( w całości ).  Wymoczone grzybki kroję w paseczki i dokładam do kapusty ( wraz w wodą w której się moczyły). Całość gotuję na wolnym ogniu do miękkości. Cebulę wyjmuję i wyrzucam. Boczek kroje w kosteczkę , rumienię na patelni, kiedy się wytopi tłuszcz dodaję do boczku łyżkę maki, mieszam, dodaję trochę wody i robię zasmażkę. Zasmażkę przekładam do miękkiej kapusty. Całość gotuję na wolniutkim ogniu jeszcze ok. 3 minuty, na koniec dodaje koperek i ewentualnie doprawiam solą i pieprzem.
Podaję oczywiście na ciepło :)
Smacznego :)


środa, 4 marca 2015

Sałatka makaronowa z wędzonym kurczakiem, papryką i porem.






Zapraszam na kolejną szybką i prostą w wykonaniu sałatkę. Ta sałatka to fajna propozycja na śniadanie , kolację, spotkanie ze znajomymi czy święta. Polecam :)

Składniki
- wędzona pierś z kurczaka
- czerwona papryka
- por ( tylko biała część )
- dwa kiszone ogórki
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 10 dkg makaronu ( u mnie małe muszelki )
- koperek świeży lub suszony
- majonez, śmietana
- sól, pieprz

Wykonanie
Makaron gotuję w/g przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie, przelewam zimna wodą, odcedzam, studzę. Por kroję w półplasterki, przekładam do małej miseczki, solę, zostawiam na 10-15 minut aby zmiękł, puścił soki i stracił goryczkę. Kurczaka, paprykę, ogórki i jajka na twardo kroje w kostkę, przekładam do dużej miski, dodaję makaron, odciśniętego pora, posiekany koperek, 2-3 łyżki majonezu i łyżkę śmietany, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Mieszam dokładnie. Sałatkę wstawiam na godzinkę do lodówki aby smaki się przegryzły :)
Smacznego :)


poniedziałek, 2 marca 2015

Potrawka z kurczaka z porem i marchewką. Kurczak w porach i marchewce.







Witam marcowo i zapraszam na kolejne błyskawiczne danie obiadowe. Potrawka z kurczaka z porem i marchewką.... to takie troszkę danie z dzieciństwa... jak obiadek z przedszkola, czy stołówki szkolnej. U mnie delikatnie zmodyfikowane , zamiast gotowanego kurczaka... podsmażone piersi... do marchewki dodana duża ilość pora.... powstało bardzo aromatyczne i smaczne danie. Polecam :)

Składniki:
- piersi z kurczaka 2 pojedyncze ( lub jedna podwójna )
- 1 duży por ( tylko biała część )
- 2 duże marchewki
- czosnek mielony, domowa wegeta, majeranek
- olej
- 0,5 szklanki mleka
- 1,5 łyżki mąki

Wykonanie
Piersi z kurczaka kroję w kostkę lub paseczki, podsmażam na łyżce oleju ,dodaję pokrojonego w cieniutkie plasterki pora i pokrojoną w półplasterki marchewkę. Doprawiam czosnkiem i domową wegetą. Mieszam, podlewam gorącą, przegotowaną wodą tylko tyle aby zakryła mięso i warzywa. Naczynie przykrywam pokrywką i duszę na wolnym ogniu aż do miękkości marchewki. Całość zaprawiam mlekiem wymieszanym z mąką i na koniec doprawiam roztartym majerankiem.
Podaję z ryżem... tak mi najbardziej pasuje... ale myślę, że makaron, czy kasza tez będzie pasować :)
Smacznego :)