wtorek, 5 maja 2015

Zapiekanka makaronowa z pieczarkami, kiełbasą i papryką. Szybka i smaczna.






Dzisiejsza zapiekanka powstała zupełnie nie planowo , planu ani pomysłu na obiad nie miałam wcale, a jeść trzeba i rodzinkę nakarmić :) Po otworzeniu lodówki okazało się,że jest w niej i kiełbasa i boczek a nawet pieczarki i papryka :) W pierwszej chwili pomyślałam o ziemniakach, ale za dużo czasu zajmuje ich obieranie, więc padło na makaron. I dobrze się stało bo wyszła bardzo smaczna i pożywna zapiekanka, świetna i na obiad i na kolację. Polecam :)

Składniki ( dla 3-4 osób )
- 30 dkg makaronu ja miałam świderki
- 30 dkg pieczarek
- 20 dkg cienkiej kiełbasy
- 10 dkg boczku ( wędzony lub parzony )
- 1 papryka czerwona
- 100 ml śmietany 12%, 200 ml mleka
- 2 jajka
- 15-20 dkg sera żółtego
- sól, pieprz, czosnek mielony, majeranek, papryka mielona

Wykonanie
Makaron gotuję w osolonej wodzie trochę krócej niż podano na opakowaniu, odcedzam.
Boczek, kiełbasę i paprykę kroję w kostkę, pieczarki w grubsze plastry. Na patelni podsmażam najpierw boczek, kiedy wytopi się tłuszcz dodaję do boczku kiełbasę, pieczarki i paprykę, chwilkę smażę. Odcedzony makaron przekładam z powrotem do garnka , w którym sie gotował, do makaronu dodaję zawartość z patelni, doprawiam solą, pieprzem,  majerankiem, czosnkiem i papryką, Dokładnie mieszam i przekładam do wysmarowanego odrobiną oleju naczynia żaroodpornego.
W małym garnuszku roztrzepuję jajka z mlekiem, śmietaną i szczyptą soli i powstałym sosem zalewam równomiernie zapiekankę. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach i posypuję wierzch zapiekanki.
Naczynie przykrywam pokrywką. Piekę ok. 40 minut w 170 stopniach przy włączonym termoobiegu. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmuję pokrywkę aby ser się ładnie zrumienił.  Po wyjęciu z pieca pozwalam zapiekance chwilkę ( ok.5 minut ) odpocząć i dopiero wtedy nakładam na talerze.
Smacznego :)























21 komentarzy:

  1. Zapiekanka to danie, które w moim domu wszyscy bardzo lubią :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie uwielbiam takie danie bo są szybkie, pożywne i niedrogie, brawo !!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. o jak ja dawno jadłam zapiekanke :) będe musiała zrobić :) dzieki za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  4. właśnie szukałam fajnego przepisu na zapiekankę i ten wydaje mi się bardzo interesujący

    OdpowiedzUsuń
  5. witam, czy czas pieczenie w piekarniku ma być do czasu aż ser się roztopi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czas pieczenia taki jak podany w przepisie czyli ok. 40 minut, pod koniec pieczenia odkrywamy pokrywkę, aby ser sie zrumienił. Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Moja zapiekanka właśnie się robi według tego przepisu 😊

    OdpowiedzUsuń
  7. Moja zapiekanka właśnie się robi według tego przepisu 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie, mam nadzieję, że zasmakuje. Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Właśnie dzisiaj robię super przepis..dzieki

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyszla super dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie zrobiłem listę zakupów pewnie będzie petarda

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy zapiekankę po upieczeniu moźna zamrozić?

    OdpowiedzUsuń
  12. Pychota dzięki za przepis pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń