środa, 28 października 2020

Klopsiki z indyka w sosie koperkowym

Ostatnio mam tak zwaną fazę na koperek. Dodaje go niemalże do wszystkiego. Niby dobrze, rodzinka bardzo lubi, kolor na talerzu jest i dodatkowe witaminki też. Idąc za ciosem zrobiłam klopsiki w sosie, sosie koperkowym :) Sos lekki, bez dodatku mąki, klopsiki delikatne z udźca indyka. Bardzo smaczny i prosty w wykonaniu obiad. Polecam :)

Składniki
- 0,5 kg mięsa mielonego ( u mnie z udźca indyka )
- 1 jajko
- 1 łyżka kaszy manny
- duży ząbek czosnku
- szczypta majeranku
- sól
- olej
- pół pęczka koperku
- 120 ml śmietanki 30%
 
Wykonanie
Mięso mielone przekładam do miseczki, dodaje do niego całe jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, kaszę mannę, majeranek i sól. Mieszam najpierw łyżką, a potem dokładnie wyrabiam rękoma na jednolitą masę. Z masy formuję małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju, podsmażam pulpeciki z dwóch stron. Podlewam gorącą, przegotowaną wodą, tak aby były do połowy przykryte i duszę ok. 12-15 minut. Następnie do zawartości patelni dolewam śmietankę, mieszam, doprowadzam do wrzenia, wrzucam koperek. Doprawiam do smaku.
Dziś klopsiki podałam z ziemniakami purre i marchewką na gęsto z czosnkiem i koperkiem.
Smacznego :)
 


 Jeśli lubicie klopsiki/pulpeciki to poniżej jeszcze kilka moich propozycji :

Delikatne pulpeciki z indyka w pomidorowym sosie. 

Pulpeciki w młodej kapuście.  

Pulpety z indyka w sosie pieczarkowo serkowym.

Lekkostrawna zupa z klopsikami drobiowymi. 

Pulpety w sosie własnym. Delikatne klopsiki mięsne. 

Zupa jarzynowa z klopsikami  


28 komentarzy:

  1. my bardzo lubimy takie klopsiki

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam :) jednocześnie moich ulubionych dań

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Smak dzieciństwa i przepyszny obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No i mam pomysł na jutrzejszy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Syn uwielbia mięso więc obiad idealny dla nas :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Klasyka, do której lubię wracać :)

    OdpowiedzUsuń