niedziela, 31 sierpnia 2014
Szarlotka zawsze udana. Najlepsze ciasto z jabłkami.
Dziś dla odmiany coś słodkiego :) Pyszna szarlotka z przepisu mojej mamy i przez nią upieczona, świeżutka, pachnąca Polecam :)
Składniki
Ciasto
- 25 dkg. miękkiego masła roślinnego
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 6 jajek
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 1 i 1/2 łyżki śmietany
Nadzienie
- 1 kg. jabłek
- 1-2 łyżki cukru
- cukier waniliowy
Dodatkowo
- cukier puder do posypania
Wykonanie
Nadzienie: jabłka obrać usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki lub poszatkować, Wrzucić na rozgrzaną teflonowa patelnie, dodać cukier waniliowy i łyżkę cukru, mieszać, chwilę przesmażyć. Ostudzić.
Masło wyjąć z lodówki i zostawić aż osiągnie temperaturę pokojowa i zmięknie,białka oddzielić od żółtek ,mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć przy pomocy miksera z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodawać żółtka, następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucierać, z białek ubić sztywną pianę dodać do utartej masy delikatnie wymieszać łyżką.
Wysmarowana tłuszczem blachę wyłożyć papierem dopieczenia, wylać na blachę połowę ciasta, równo rozprowadzić, nałożyć przygotowane nadzienie. Do drugiej części ciasta dodać śmietanę, wymieszać i zalać nadzienie jabłkowe.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170-80 stopni ( z termoobiegiem ) 40-45 minut do suchości patyczka. Po wyjęciu z pieca posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Uwagi:
Mus jabłkowy przygotowuje wcześniej tzn.w sezonie jabłkowym,wtedy szarlotka jest naprawdę błyskawicznym ciastem, wystarczy przygtować ciasto otworzyć słoiczek i upiec :)
Oto przepis na mus jabłkowy w słoikach : http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/08/domowy-mus-jabkowy-w-soikach-na-zime.html
Polecam :)
piątek, 29 sierpnia 2014
Domowy mus jabłkowy w słoikach na zimę. Domowe przetwory.
Domowy mus jabłkowy doskonały do szarlotki i innych ciast, wszelkich deserów i tym podobnych smakowitych dań. W sezonie kiedy jabłka są najsmaczniejsze przygotowuję go dość sporo, zaprawiony w słoikach przetrwa całą zimę, a nawet dwie :) Polecam :)
Składniki ( na 2 słoje 0.9 litra )
- jabłka 2-2.5 kg
- cukier waniliowy
- cukier
Wykonanie
Obrane ze skórki i wydrążone z pestek jabłka kroję, lub szatkuję na plasterki. Wrzucam na rozgrzaną dużą, głęboką patelnię, mieszam chwilkę, dodaję małą paczkę cukru waniliowego, 1-2 płaskie łyżki cukru ( w zależności od słodkości jabłek ) Mieszam, zmniejszam ogień i chwilkę około 3-5 minut podsmażam.
Gorące przekładam do umytych i wyprażonych słoików, zakręcam szczelnie pokrywką.
Pasteryzuję od zagotowania się wody w garnku ok. 2-3 minuty. Po ostygnięciu przekładam w chłodne miejsce.
Smacznego :)
środa, 27 sierpnia 2014
Papryka marynowana. Smaczna i chrupiąca. Domowe przetwory.
Papryka marynowana z tego przepisu jest zawsze smaczna, jędrna i chrupiąca, przechowuje się długo.
Doskonała jako dodatek do sałatek, kanapek, czy gotowanych lub pieczonych kiełbasek.
Polecam :)
Składniki ( na ok. 9 słoików o pojemności 0,5 litra )
- papryka czerwona, lub kolorowa 2 kg.
- ziele angielskie
- liście laurowe
- gorczyca w ziarenkach
- czosnek
- olej
Zalewa
- 6 szklanek wody
- 1 szklanka octu
- 6 płaskich łyżek cukru
- 3 płaskie łyżki soli
Wykonanie
Na dno każdego słoja daję dwa ziarna ziela angielskiego, szczyptę gorczycy, listek laurowy i ząbek czosnku.
Papryki oczyszczam, kroję w szerokie paski układam na szerokim sicie i parzę wrzątkiem. Następnie sparzone papryki układam ściśle do słoików. Przygotowuje zalewę i gorącą zalewam papryki w słojach. Na górę każdego słoja dolewam po łyżce oleju. Zakręcam. Pasteryzuje od zagotowania się wody w garnku ok.1-2 minuty. Wyjmuję na ściereczkę i ustawiam do góry dnem. Kiedy słoje przestygną wynoszę je w chłodne miejsce.
Smacznego :)
wtorek, 26 sierpnia 2014
Pasztet z cukini. Świetny na zimno i na ciepło :)
Sezon na cukinię w pełni, więc jak co roku w mojej kuchni nie może zabraknąć pasztetu z cukini.
Przygotowuje się go bardzo szybko i bardzo szybko znika. Doskonały na zimno do wędlin, czy na kanapki, na ciepło do np. do barszczyku, ale fajnie też smakuje pokrojony w plastry,obsmażony na patelni.
Pasztet zawsze piekę w keksówce o dł. 35 cm., tym razem keksówkę pożyczyłam i piekłam na szerszej formie aluminiowej, stad pasztet jest niższy, smakuje tak samo, ale polecam keksówkę :)
Składniki
- duża cukinia, lub dwie średnie
( po obraniu ze skórki, wypestkowaniu, starciu na tarce mają być 3 - 3.5 szklanki )
- cebula 3 średnie sztuki
- jajka surowe 3 szt.
- 10 dkg. sera żółtego
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1,5 szklanki bułki tartej
- sól, pieprz,domowa wegeta, gałka muszkatołowa
- pęczek pietruszki
Wykonanie
Cukinię obieram ze skórki, usuwam pestki i ścieram na tarce o grubych oczkach tak samo postępuję z cebulą, zasypuje solą, odstawiam na ok. pół godziny aż cukinia i cebula puszczą sok. Po tym czasie dokładnie odsączam cukinię i cebulę z soku, sok wylewam. Do warzyw dodaje starty żółty ser, bułkę tartą, oliwę, jaja, przyprawy i pokrojona natkę. Dokładnie mieszam do połączenia składników. Całość przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą keksówki.
Piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku - z termoobiegiem - Czas pieczenia to ok. 60 - 80 minut Trzeba sprawdzać patyczkiem jak ciasto :)
Smacznego :)
poniedziałek, 25 sierpnia 2014
Kacze udka, aromatyczne z majerankiem i czosnkiem. Soczyste z patelni.
Kaczkę, czy kacze udka zawsze piekłam w piekarniku. Ale ostatnio zakupiłam tylko cztery sztuki udek, więc uznałam, że przygotuję je na patelni. I był to bardzo dobry wybór. Wyszło bardzo soczyste, mięciutkie mięsko i z fajną lekko chrupiąca skórką. Polecam :)
Składniki
- udka z kaczki
- czosnek 3 ząbki
- majeranek
- domowa wegeta
- papryka mielona czerwona
- smalec 1 łyżka
Wykonanie.
Udka wymoczyłam dokładnie oczyściłam, wypłukałam,osuszyłam. Natarłam przeciśniętym przez praske czosnkiem i majerankiem. Odstawiłam do lodówki na 2 godziny.
Na patelni rozgrzałam smalec, na wysokim ogniu opiekłam udka z dwóch stron, kiedy były już mocno rumiane, zmniejszyłam ogień do minimum, udka od strony skórki posypałam delikatnie wegetą i dość sporo czerwoną papryką. Dolałam na patelnie odrobinę goracej wody i przykryłam pokrywką. Dusiłam do miękkości, co jakoś czas delikatnie obracając.
Smacznego :)
sobota, 23 sierpnia 2014
Zapiekane ziemniaki z jajkami i zieloną cebulką. Błyskawiczne, smaczne danie.
Kolejne bardzo smaczne i błyskawiczne w przygotowaniu danie. Ziemniaki najlepiej ugotować wcześniej, lub zostawić sobie z poprzedniego dnia.
Polecam :)
Składniki ( dla 2 osób )
- ugotowane ziemniaki ok.4-5 sztuk
- jajka surowe 4 szt.
- zielona cebulka ( z braku może być szczypiorek lub inna zielenina )
- masło
- czerwona mielona papryka
- czosnek granulowany
Wykonanie
Na dużej patelni rozgrzewam łyżkę masła, ziemniaki kroję w średniej wielkości plasterki i obsmażam do zrumienienia. Kiedy są rumiane posypuje je mielonym czosnkiem i papryką. Mieszam, wbijam jajka, mieszam, kiedy jajka się zetną dodaje sporo zielonej cebulki. Mieszam i gotowe :)
Podaje z maślanką, kefirem lub kwaśnym mlekiem.
Smacznego :)
piątek, 22 sierpnia 2014
Ogórki z czosnkiem. Smaczna zimowa sałatka w słoikach. Domowe przetwory.
Bardzo smaczne, aromatyczne czosnkowe ogórki, w zimie jak znalazł, świetny dodatek do obiadu, hot-dogów, czy hamburgerów zamkniętych w bułce.. tak pyszne,że można zajadać same :)
Sałatkę przygotowuje się bardzo szybko a przechowywać można bardzo długo. Proponuję od razu zrobić z podwójnej porcji, bo naprawdę szybko znika :)
Przepis dostałam parę lat temu od koleżanki i na stałe zagościł w mojej kuchni :) Polecam :)
Składniki ( na około 10 półlitrowych słoików )
- ogórki gruntowe 4 kg
- czosnek 6 ząbków
- 2/3 szklanki* octu 10%
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki soli
* szklanka 200 ml
Wykonanie
Obrane ze skóry ogórki szatkuje jak na mizerię, przekładam do miski,dodaje przeciśnięty przez praske czosnek i pozostałe składniki. Dokładnie mieszam.Odstawiam na 2 godziny. Po tym czasie znów mieszam i przekładam do słojów wraz z wytworzonym sokiem ( zalewą )
Pasteryzuję 10-15 minut.
Smacznego :)
czwartek, 21 sierpnia 2014
Kalafior zapiekany z szynką i serem. Szybka zapiekanka kalafiorowa.
Jeśli znudzi się nam tradycyjny kalafior polany bułką tartą, to proponuję ten przepis: kalafior zapieczony z serem, szynką i zieloną cebulką. Danie naprawdę smaczne i warte polecenia. Szybkie, smaczne i jak dla mnie bardzo sycące :) jak najbardziej polecam :)
Składniki
- kalafior
- szynka 10 dkg ( dodałam jeszcze kawałek drobiowej kiełbaski )
- ser żółty 10-15 dkg. ( w zależności od wielkości kalafiora )
- zielona cebulka ( spora garść )
- masło
- sól, czosnek mielony
Wykonanie
Kalafiora dzielę na większe różyczki, gotuję w osolonej wodzie na pół miękko. Odcedzam, przestudzam.
Kiedy kalafior się gotuje przygotowuję pozostałe składniki: szynkę ( ew. kiełbaski ) kroje w kostkę, zieloną cebulkę w paseczki, ser scieram na grubszych oczkach tarki.
Lekko przestudzony kalafior układam ściśle obok siebie w naczyniu żaroodpornym na każda różyczkę nakładam cieniutki plasterek masła,przyprawiam granulowanym czosnkiem, całość posypuje szynką, zieloną cebulką i grubszą warstwą startego sera.
Piekę w piekarniku nagrzanym do 150-160 stopni z termoobiegiem ok. 10-15 minut aż ser się stopi i zarumieni.
Podaję z jajkiem sadzonym i maślanką
Smacznego :)
środa, 20 sierpnia 2014
Ogórki konserwowe z papryką na zimę. Domowe przetwory.
Ogórki konserwowe z papryką w słoikach to świetna sprawa dla tych co cenią sobie dania 2 w 1. Za jednym zamachem mamy i ogóreczki i papryczkę konserwową. Doskonałe jako przekąska, przystawka do obiadu,do grilla,do sałatek. Zarówno ogórki jak i papryka z tego, co tu dużo mówić, najprostszego przepisu wychodzą jędrne i można je naprawdę długo przechowywać. Polecam :)
Składniki na 8-9 słoików o pojemności 0,8 litra
- ogórki gruntowe ( najlepiej małe, ale z większych też się uda ) 3 kg.
- papryka czerwona 2 kg.
- koper, ziele angielskie, pieprz czarny w kulkach, gorczyca, liście laurowe
Zalewa
- 8 szklanek zimnej wody
- 1 szklanka octu 10%
- 8 czubatych łyżek cukru
- 2,5 łyżki soli
Wykonanie.
Na dno każdego słoja wkładam koszyczek kopru, 2 kulki ziela angielskiego, 2 ziarna pieprzu, sporą szczyptę gorczycy i listek laurowy. Na to układam na przemian ogórki i pokrojoną w dowolne kawałki paprykę.
Składniki zalewy mieszam i zalewam nią warzywa w słojach. Słoje szczelnie zakręcam. Pasteryzuję od momentu zagotowania się wody w garnku ok. 4-5 minut.
Smacznego :)
wtorek, 19 sierpnia 2014
Pałki z kurczaka, dramstiki z patelni. Błyskawiczne danie obiadowe i imprezowe.
Pałki z kurczaka, u nas zwane dramstikami, pieczone na patelni przygotowuje się naprawdę bardzo szybko. Całe udka wolę z kombiwaru, przepis jest na moim blogu tu link: http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/03/udka-z-kurczaka-pieczone-w-kombiwarze.html , ale pałki są lepsze właśnie z patelni :) Soczyste, mięciutkie, a jednocześnie chrupiące.
Doskonałe danie obiadowe, najlepiej smakuje z frytkami i surówką, lub imprezowe, wtedy podaję je na półmisku, przełożone np. plastrami ananasa, brzoskwini, cytryny, lub pomidorkami.
Składniki
- pałki z kurczaka ( co najmniej 2 szt.na osobę )
- czosnek mielony
- domowa wegeta
- papryka czerwona mielona
( lub ulubiona przyprawa do pieczonego kurczaka )
- olej
Wykonanie
Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju, do gorącego wkładam pałki, przyprawiam przyprawami najpierw z jednej strony, obracam pałki i przyprawiam z drugiej. Kiedy się już mocno zrumienią, zmniejszam ogień, przykrywam pokrywką i piekę ( co jakiś czas obracając ). Kiedy są już prawie miękkie ( ok.20 minut ) Dolewam odrobinę gorącej wody, przykrywam pokrywką i duszę jeszcze ok.5 min. Dolanie odrobiny wody powoduje, że są soczyste i chrupiące. Podaję jak wyżej, na ciepło lub na zimno.
Smacznego :)
poniedziałek, 18 sierpnia 2014
Serek wiejski z pomidorkami koktajlowymi i szczypiorkiem. Pyszne śniadanie lub kolacja.
Dziś proponuję pyszny, lekki i zdrowy twarożek z serka wiejskiego wzbogacony pomidorkami koktajlowymi i szczypiorkiem. Smakuje wybornie, czuć w nim każdy składnik z osobna, ja już niczym go nie doprawiam taki naturalny najlepszy. Polecam :)
Składniki
- serek wiejski ziarnisty ( granulowany ) 500 gram
- pomidorki koktajlowe ( dwie spore garści )
- szczypiorek duży pęczek
Wykonanie
Serek przekładam do miseczki, dodaję do niego przekrojone na połówki pomidorki i drobno pokrojony szczypiorek. Mieszam. Zazwyczaj podaję z kanapkami z wędliną lub innymi dodatkami. Samodzielnie tez pyszny :)
Smacznego :)
niedziela, 17 sierpnia 2014
Piersi z kurczaka duszone z cukinią, papryką i pomidorami. Risotto z kurczakiem i duszonymi warzywami.
Piersi z kurczaka duszone z cukinią, papryką i pomidorami zagęszczone ryżem. Pyszne prawie jednogarnkowe danie. Szybkie, smaczne, bardzo syte,a zarazem lekkie :) Polecam :)
Składniki
- piersi z kurczaka dwie pojedyncze ( lub jedna podwójna )
- papryka czerwona lub kolorowa 2 szt.
- cukinia średniej wielkości lub dwie mniejsze
- pomidory 4 szt.
- cebula 1 szt.
- torebka ryżu 100 gram
- czosnek mielony, papryka czerwona mielona, domowa wegeta, majeranek, bazylia
- olej
Wykonanie
Wszystkie składniki czyli piersi z kurczaka, paprykę, cukinię i sparzone, obrane ze skórki pomidory kroję w grubszą kostkę.Cebulę w drobniutką. W szerokiej, wysokiej patelni rozgrzewam odrobinę oleju, podsmażam na niej kawałki kurczaka, doprawiam wegetą, czosnkiem i mieloną papryką.Kiedy kurczak jest już rumiany dodaje do niego cebulkę, chwilę przesmażam. Następnie dodaję czerwoną paprykę, gdy troszkę zmięknie, dodaję cukinię. Na koniec pomidory. Doprawiam wszystko szczyptą roztartego majeranku i bazylią. Duszę. W osobnym naczyniu gotuję ryż ok.15 minut.
Kiedy ryż jest gotowy, rozcinam woreczek, dodaję jego zawartość na patelnię z mięsem i warzywami. Mieszam do połączenia składników. Podaję gorące. Smacznego :)
sobota, 16 sierpnia 2014
Galareta wieprzowa. Najlepsza. W/g mojej mamy.
Najlepszą galaretkę wieprzowa przygotowuje moja mama. Tak właśnie jest i ja nic na to nie poradzę :)
Ja robię galaretki drobiowe, warzywne, rybne, a mama właśnie tą wieprzową. Przepis zanotowałam i wpisuje na bloga, będzie dla mnie i potomnych a przy okazji i z Wami się podzielę :)
Polecam :)
Składniki
- golonko wieprzowe duże 1 szt.( lub 2 mniejsze )
- świńska nóżka 1 szt.
- łopatka wieprzowa 40 dkg.
- marchewka 2 szt.
- pietruszka, kawałek selera
- czosnek 3 ząbki, cebula
- ziele angielskie 3-4 szt, listek laurowy, pieprz w kulkach, sól
- żelatyna
- zielona pietruszka
Wykonanie
Oczyszczone golonko, nóżkę i obkrojoną z tłuszczyku łopatkę wstawiamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Dodajemy wszystkie przyprawy i sól. Kiedy mięso już jest prawie miękkie dodajemy włoszczyznę wraz z cebulą i czosnkiem.
Gdy mięso i warzywa są miękkie, wyjmujemy, studzimy.
Golonkę obieramy ze skóry, kości i zbędnego tłuszczu kroimy na mniejsze kawałeczki, podobnie postępujemy z łopatką. Marchewkę kroimy w plasterki. Na dnie misek i miseczek najpierw rozkładamy pokrojoną marchewkę, potem wymieszane mięsa. Wywar przecedzamy, zagotowujemy, do gorącego dodajemy żelatynę w/g przepisu na opakowaniu, mieszamy do rozpuszczenia.
Wywarem z żelatyną zalewamy miseczki z mięsem, posypujemy pokrojoną zieloną pietruszką i odstawiamy w chłodne miejsce. Po ostygnięciu przekładamy do lodówki. Kiedy stężeje zajadamy.
Smacznego :)
piątek, 15 sierpnia 2014
Cukinia faszerowana szynką, pieczarkami i serem. Zapiekana w piekarniku Pyszna i prosta.
Jak tylko zobaczyłam ją w sklepie, wiedziałam, że musi być moja :) Okrągła, dorodna, świeżutka.
W ogródku mam aż nadmiar cukini, ale wszystkie są tradycyjne, podłużne, a ta okragła jak mała zielona dyńka :) No i kupiłam i nie żałuję. Nadziałam ją bardzo prostym farszem jak do zapiekanki, czyli szynka, pieczarki i ser. Wyszło bardzo smaczne i szybkie danie. POLECAM :)
Składniki ( porcja dla 3 osób)
- okrągła cukinia 3 szt. ( z braku okrągłej może być też zwykła podłużna )
- dobra najlepiej lekko podwędzana szynka 20-25 dkg
- pieczarki 30-35 dkg.
- mała cebulka 1 szt
- ser żółty 25-30 dkg.
- sól, papryka czerwona mielona,
- zielona pietruszka lub koperek ( może być suszona )
Wykonanie
Cukinię przekrawam na połówki, delikatnie solę od wewnątrz i odstawiam aż puści soki. Pokrojoną w drobna kostkę cebule i pieczarki smażę na niewielkiej ilości oleju do odparowania wody. Studzę.
Cukinie osuszam papierowymi ręczniczkami z nadmiaru soku, na dno cukiniowych miseczek układam kolejno szynkę pokrojoną w drobną kosteczkę, pieczarki z cebulką i starty na grubych oczkach tarki ser żółty. Całość posypuję mieloną czerwoną papryką.
Cukinie wkładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę w nagrzanym piekarniku ( z termoobiegiem ) 180 stopni 25-30 minut. Podaje na ciepło posypaną zieloną pietruszką i koperkiem Smacznego :)
wtorek, 12 sierpnia 2014
Ogórki kiszone na zimę, małosolne na już. Domowe przetwory.
Ogórki wg tego przepisu ( rodzinnego zresztą ) kiszę od lat. I powiem nieskromnie są bardzo smaczne, jędrne i co najważniejsze zawsze się udają :) Ja kiszę ogórki własne, zebrane w ogródku. Jeśli nie posiadamy takowych, ważne jest aby kupić je od sprawdzonego sprzedawcy, najlepiej na małym ryneczku, nie w hipermarkecie. Przenawożone ogórki, chociaż wyglądają ładnie, mogą po prostu spleśnieć, a nie ukisić się.
Do kiszenia wybieramy ogórki podłużne, nie pękate, mniejszej i średniej wielkości. Na małosolne mogą być te większe i troszkę szersze, bo zjadamy jej już po 2-3 dniach :)
Ja co roku przetwarzam większa ilość, w tym roku 15 kg, przeważnie 20 kg. I zazwyczaj ledwo mi starcza do następnego sezonu, zawsze muszę jeden słoik schować aby był do wielkanocnej sałatki jarzynowej :)
Składniki ( na 27 słoi litrowych + 1 słój 3 litrowy na małosolne )
- ogórki 15 kg
- koper duża wiązka
- czosnek 4 duże główki
- chrzan 3 duże laski
- woda 12 litrów
- sól kamienna 12 okopiastych łyżek
Wykonanie
Ogórki przesypuje do dużej miski - miednicy i moczę w lodowatej wodzie ok. 2 godzin ( zależy czy były zbierane, lub kupowane w deszczowej czy upalnej porze, jeśli upał to nawet trochę dłużej )
W tym czasie w dużym garnku lub dwóch mniejszych nastawiam wodę ,solę, po zagotowaniu gotuję jeszcze trzy minuty, studzę. ( zasada zalewy jest prosta, na każdy litr wody, przypada okopiasta łyżka soli )
Czosnek obieram, dzielę na ząbki, jeśli są duże przekrawam na pół, chrzan obieram ze skórki i kroję w cienkie paseczki, koper ( łodygi + baldachy ) tnę nożyczkami na ok. 5 cm. kawałki.
Wymoczone ogórki szoruję szczoteczką i dokładnie płuczę pod bieżącą zimną wodą.
Do wymytych i wysuszonych słoików na dno nakładam po dwa kawałki chrzanu, czosnku i kopru. Ogórki wkładam najpierw większe pionowo,potem uzupełniam mniejszymi poziomo. Na górę po nałożeniu ogórków dodaję znów po dwa kawałki chrzanu, czosnku i kopru. Słoje zalewam ostudzoną wodą z solą na wysokość ok.0,5 cm. od gwintu. Gwinty słoików osuszam czysta ściereczką i zakręcam wymytymi i osuszonymi zakrętkami.
Tak przygotowane słoiki z ogórkami zostawiam na 2-3 dni na pólce w kuchni, później przenoszę do zimnej piwnicy. Małosolne przygotowuję w dużym słoju 3 litrowym. Postępuje tak samo jak z kiszonymi tylko oczywiście chrzanu,czosnku i kopru daję trzy razy więcej niż do litrowego słoja i zalewam ciepłą a nie zimną wodą.
Małosolne są gotowe do zajadania już po trzech dniach. Kiszone wytrzymują do następnego sezonu, a nawet dłużej oczywiście jeśli ich nie zjemy wcześniej :)
Smacznego :)
poniedziałek, 11 sierpnia 2014
Kapusta pekińska z pomidorami i cebulką. Szybka surówka na grilla i do obiadu.
Kolejna bardzo smaczna i bardzo szybka surówka, doskonała na grilla i do obiadu. Powstała "z potrzeby chwili" :) Obiad prawie dochodzi, a lodówce, z dostępnych warzyw tylko pekinka, pomidory i cebulka, parę oliwek. I powiem szczerze, będę do niej wracać, bo bardzo wszystkim zasmakowała. Polecam :)
Składniki
- kapusta pekińska ( średnia główka, lub pół dużej
- pomidory 2 szt.
- młoda cebulka, ( u mnie biała część, ale można dodać również zieloną)
- kilka zielonych oliwek z papryczką
- domowa wegeta
- pomidory suszone z bazylią ( przyprawa w proszku )
- oliwa z oliwek
Wykonanie
Kapustę pekińską szatkuję na średniej wielkości kawałki, przekładam do miski, dodaję do niej sparzone, obrane, pokrojone w większą kostkę pomidory, cebulkę pokrojoną w cieniutkie pół lub ćwierćplasterki.
Całość posypuję wegetą i suszonymi pomidorami z bazylią. Odstawiam na ok.0,5 godziny. Przed podaniem polewam oliwą z oliwek i mieszam. Smacznego :)
piątek, 8 sierpnia 2014
Leczo cukiniowo-paprykowe z dodatkami. Pyszny obiad na lato.
Leczo. Bardzo smaczne danie jednogarnkowe. W sezonie przygotowuję je co najmniej kilka razy, kiedy tylko na grządkach pojawią się cukinie i dojrzeją pomidorki. Żeby nie było, "że same warzywa",dodaję do potrawy pachnący wędzony boczek i swojską kiełbaskę. Polecam :)
Składniki
- cukinia ( jedna duża lub dwie mniejsze )
- papryka 2 szt. ( najlepiej 1 czerwona, 1 zielona )
- pomidory 4- 5 szt.
- cebula
- czosnek 1 duży ząbek, lub 2 mniejsze
- pieczarki 8-10 szt.
- boczek wędzony 15 dkg.
- dobra cienka kiełbasa 1 pętko
- domowa wegeta ( ew. sól i pieprz do smaku)
- majeranek, bazylia
- olej
Wykonanie.
Boczek i cebulę kroję w drobna kosteczkę , kiełbasę i pieczarki w półplasterki i plasterki, paprykę, cukinię i pomidory ( sparzone i obrane ze skórki ) w większa kostkę. Cukinię przed krojeniem obieram ze skórki i jeśli jest duża i ma duże pestki to je usuwam, z małej nie ma takiej potrzeby.
W garnku z grubym dnem, rozgrzewam odrobinę oleju wrzucam boczek i przesmażam, jak puści trochę tłuszczu i lekko się zrumieni dodaję kiełbasę, przesmażam, dodaję pieczarki, przesmażam, dokładam cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszam, zmniejszam ogień i chwilkę duszę, aż cebula i pieczarki puszczą sok. Następnie dodaję paprykę, kiedy trochę zmięknie dodaję cukinię. Gdy cukinia jest już prawie miękka dodaję pomidory. Mieszam i kiedy pomidory puszczą sok, doprawiam wegetą, majerankiem i bazylią. Odstawiam z gazu, przykrywam pokrywką. Tak przykryte zostawiam na ok. pół godziny, aż smaki się "przegryzą".
Podaję z pieczywem.
Smacznego :)
-
wtorek, 5 sierpnia 2014
Papryka faszerowana w pomidorowym sosie, a'la gołąbki. Smaczny letni obiad.
Doskonałe danie, w sam raz na lato, kiedy papryczki są najsmaczniejsze i w dobrej, przystępnej cenie.
Papryczki wypełnione farszem z mięsa mielonego i ryżu przygotowuje się znacznie szybciej niż tradycyjne gołąbki owinięte kapustą. Polane lekkim sosem pomidorowym są sycące i nie potrzeba do nich już innych dodatków. Polecam :)
Składniki
- papryka żółta, podłużna 10 szt.
- mięso mielone ( u mnie z udźca indyka, ale może być każde inne byle nie tłuste ) 50 dkg.
- woreczek ryżu 100 gram
- 1 jajko
- domowa wegeta, czosnek mielony, majeranek, papryka czerwona mielona
- olej
Na sos pomidorowy
- koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
- mąka, śmietana
- bazylia
Wykonanie
Z papryki odkrawam ogonki, łyżeczką wyjmuję nasionka, myję i suszę. Ryż gotuję w/g instrukcji na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Kiedy ryż jest gotowy,odcedzam go i studzę. Do wystudzonego ryżu dodaje surowe mięso mielone, wbijam jajko i doprawiam przyprawami. Mieszam,zostawiam na chwilkę do "przegryzienia się ". Powstałym farszem napełniam, ugniatając łyżeczką papryczki.
Na dużej patelni rozgrzewam odrobinę oleju, wkładam papryczki i obsmażam do zrumienienie przez chwilkę z obu stron. Zmniejszam ogień, patelnię przykrywam pokrywką i duszę aż będą prawie miękkie, a farsz upieczony. Zarówno papryki jak i mięso z farszu podczas duszenia wypuszczają smaczne soki, więc nie ma potrzeby dolewać żadnych płynów, tylko co jakiś czas trzeba je obracać i sprawdzać miękkość, aby się nie rozgotowały.
Sos pomidorowy
Kiedy papryki są już prawie miękkie i puściły sos, odlewam ok. pół szkalnki sosu do rondelka, dodaję do niego śmietanę roztrzepana z łyżką mąki i koncentrat pomidorowy. Doprawiam szczyptą bazyli.
Gotuję na wolniutkim ogniu 3 minuty,jeśli jest za gęsty dolewam do uzyskania porządanej konsystencji, sosik z patelni.
Podaję jak samodzielne danie. Papryczki polane sosem.
Smacznego :)
poniedziałek, 4 sierpnia 2014
Pieczony udzieć indyczy. Smaczne, zdrowe mięso z piekarnika.
Udziec indyczy. Bardzo smaczne, zdrowe, soczyste, rozpływające się w ustach mięsko. Udziec przygotowałam w piekarniku w naczyniu żaroodpornym, z użyciem minimalnej ilości tłuszczu, a i tak wytopiło się go dość sporo. Przy zakupie udźca trzeba tylko pamiętać aby wybierać udźce średniej wielkości nie za duże,bo duże mogą się piec w nieskończoność i być dalej łykowate. Mój udziec ważył 80 dkg i wystarczył dla trzech osób. Polecam :)
Składniki
- udziec z indyka 80 dkg.
- domowa wegeta ( lub ulubiona przyprawa do mięs, czy drobiu)
- czosnek 2-3 ząbki
- majeranek
- papryka czerwona mielona
- odrobina oleju
Wykonanie.
Udźca umyłam,osuszyłam papierowymi ręczniczkami, natarłam zmiażdżonym czosnkiem i reszta przypraw.
Odstawiłam w chłodne miejsce na dwie godziny. Po tym czasie podłużne naczynie żaroodporne wysmarowałam przy pomocy pędzelka olejem. Do naczynia włożyłam mięso, skórką do góry. Przykryłam pokrywą i wstawiłam do zimnego piekarnika. Piekarnik nastawiłam na 200 stopni, z termoobiegiem. Kiedy już się nagrzał do tej temperatury, zmniejszyłam grzanie do 160 stopni. Piekłam mięso ok.1.5 - 2 godziny. W międzyczasie, odwróciłam udźca kilka razy i dolałam pół szklanki gorącej przegotowanej wody, aby mięsko było soczyste i nie za mocno się zrumieniło.
Kiedy mięso osiągnęło dla mnie odpowiednią miękkość, wyjęłam naczynie z piekarnika, pokroiłam na mniejsze porcje.
W naczyniu powstał lekki sos, który można zagęścić mąką, lub śmietaną, ja nie zagęszczałam, bo taki delikatny bardziej pasuje na upały :)
Podałam z ziemniakami z wody i młodą duszoną kapustą. http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/04/moda-kapustka-duszona-wg-mojej-mamy.html
Smacznego :)
niedziela, 3 sierpnia 2014
Pomidor, jajko, cebulka. Szybka smaczna sałatka do obiadu i na grilla.
Sałatka w sam raz na lato i grilla. Smaczna, szybka i tania. Poza sezonem grillowym pasuje świetnie na wszelkie imprezy do mięs i wędlin. A także na zwykłe śniadanie :)
Składniki
- pomidory 3 duże szt.
- jajka 2 szt.
- cebula
- koperek kilka gałązek,lub suszony
- majonez, śmietana
- sól, pieprz, czosnek mielony
Wykonanie
Jajka ugotowane na twardo, sparzone, obrane ze skórki pomidory kroję w średniej wielkości kostkę, cebule w piórka. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i mielonym czosnkiem. Dodaje 2 łyżki majonezu i łyżkę śmietany. Mieszam. Podaję bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego :)
Subskrybuj:
Posty (Atom)