Witam się z Wami w ostatni dzień maja i zapraszam na przepyszne placuszki z młodej kapusty. Mięciutkie i delikatne a przy tym sycące. Smakują równie dobrze na ciepło jak i na zimno także z powodzeniem można je zabrać na wynos. Do pracy, szkoły czy na wycieczkę. Proste w wykonaniu, z niedrogich składników. Polecam :)
Składniki (na 14 placuszków)
- pół z większej główki młodej kapusty
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- pół pęczka koperku
- po pół łyżeczki mielonego kminku i majeranku
- sól, pieprz do smaku
- olej
Wykonanie
Mąkę, jajka, mleko i przyprawy miksuję na jednolite gęste ciasto
naleśnikowe. Kapustę i koperek drobno szatkuję, dodaję do ciasta. Całość dokładnie mieszam łyżką. Na patelni rozgrzewam olej, nabieram
łyżką porcje ciasta, smażę na
rumiano z obu stron. Gorące przekładam na papierowe ręczniczki, aby
odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Takie placki świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Jako dodatek proponuję sos czosnkowy lub inny ulubiony.
Smacznego :)
Takie placki świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Jako dodatek proponuję sos czosnkowy lub inny ulubiony.
Smacznego :)
Wielbicieli szybkich, smacznych placuszków zapraszam na jeszcze kilka moich propozycji: (po kliknięciu ukaże się przepis :)