Coleslaw - pyszna surówka, popularna niemalże na całym świecie. U mnie dziś w wersji z czerwonej kapusty. Surówka bardzo smaczna, łatwa w wykonaniu z niedrogich składników. Doskonała jako dodatek do obiadu, do grilla, kebaba czy hamburgera. Najlepiej smakuje jak się ją przygotuje co najmniej godzinę przed podaniem, a jeszcze lepiej dzień wcześniej. Polecam :)
Składniki
- pół niedużej główki czerwonej kapusty
- 1 marchewka
- 1 jabłko
- 1 cebula dymka
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka śmietany/jogurtu
- 1 łyżka mleka
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cukru pudru
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Kapustę ścieram na tarce o dużych oczkach (możecie drobno poszatkować) tak samo ścieram marchewkę i obrane ze skórki jabłko, cebulkę kroję w drobną kostkę. Dodaję pozostałe składniki. Całość dokładnie mieszam i odstawiam do lodówki na minimum godzinę. Smacznego :)
Dla miłośników czerwonej kapusty polecam jeszcze kilka przepisów (wystarczy kliknąć w tytuł a ukaże się przepis) zapraszam :