środa, 30 marca 2016
Boczek pieczony majerankowo-czosnkowy. Domowa wędlina.
Boczek pieczony w majeranku i czosnku piekę kilka razy do roku, bardzo go lubimy. Obowiązkowo pojawia się na święta. Miękki, aromatyczny, doskonały jako domowa wędlina na kanapki, jako przekąska.
Tym razem już zamarynowany boczek posypałam przed samym pieczeniem dodatkowo papryką wędzoną, zyskał bardzo na smaku. Polecam :)
Składniki
- ok. 1 kg boczku surowego
- 3 ząbki czosnku
- majeranek
- papryka wędzona mielona
- sól
Wykonanie
Boczek myję i osuszam. Czosnek przeciskam przez praskę i dokładnie ucieram z solą i majerankiem. Powstałą papką nacieram mięso ze wszystkich stron , zawijam w folię aluminiową i wkładam do lodówki na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie boczek odwijam z folii, nacieram z każdej strony wędzoną papryką. Przekładam do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Naczynie wkładam do zimnego piekarnika, piekę pod przykryciem ok. godzinę - półtorej, w czasie pieczenia klika razy boczek podlewam niewielką ilością gorącej wody i obracam na boki. Kiedy boczek jest upieczony, jeszcze gorący wyjmuję z piekarnika i szczelnie owijam folią aluminiową ( dzięki temu pozostanie bardzo soczysty i łatwo się go kroi ), po wystudzeniu przekładam do lodówki.
Boczek podaję na zimno, świetnie smakuje z dodatkiem remulady duńskiej Folwark, lub na kanapce z musztardą.
Smacznego :)
wtorek, 29 marca 2016
Kiełbaski w cieście francuskim z sosem majonezowo-chrzanowym i keczupem.
Bardzo lubię mieć w lodówce gotowe ciasto francuskie. Można z niego wyczarować smaczne danie, szybka przekąskę, czy przystawkę. Ja dzisiejsze kiełbaski wykorzystałam właśnie jako przystawkę do żurku, który został mi po świętach. Sos majonezowo-chrzanowy i keczup dodał im nieco pikanterii i całość stanowiła fajne, sycące danie. Polecam :)
Składniki
- 8 cienkich kiełbasek
- płat gotowego ciasta francuskiego
- 2 łyżki keczupu
- 2 łyżki majonezowego sosu chrzanowego Folwark
- 2 łyżeczki oregano
- kilka łyżek mleka
Wykonanie
Keczup i majonezowy sos chrzanowy przekładam do miseczki i dokładnie mieszam.
Ciasto francuskie rozwijam, kroję na osiem równych prostokątów, każdy z nich smaruję przygotowanym sosem, na środku układam po kiełbasce. Delikatnie zwijam w rulonik. Z wierzchu każdy pasztecik smaruję przy pomocy pędzelka mlekiem i posypuje otartym oregano.
Gotowe kiełbaski przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Smacznego :)
SMAKOWITA ELLA - recenzja książki
Witam. Dziś zamiast przepisu, chciałam Was zaprosić na recenzje książki "SMAKOWITA ELLA" wydawnictwa ZNAK. Autorką książki jest Ella Woodward autorka bloga kulinarnego "Deliciousy Ella".
Ella to była modelka, która w wieku 19 lat przeszła ciężką chorobę, która niemalże doprowadziła ją do inwalidztwa. Wtedy postanowiła całkowicie zmienić swój sposób odżywiania i co za tym idzie całe swoje życie. Z dnia na dzień przeszła na dietę roślinna, wegańską, bezglutenową, wolną od wszelkich dodatków chemicznych. Nowe menu całkowicie uleczyło ją z choroby i zmieniło jej życie. Stała się zdrową zawsze uśmiechniętą osobą. Jej książka odniosła wielki sukces. W Wielkiej Brytani sprzedało się ponad 200 000 egzemplarzy, a blog Elli miesięcznie odwiedza ponad 2 000 000 czytelników.
Sama książka zawiera ponad 100 smakowitych i nieskomplikowanych przepisów na zdrowe i kolorowe dania. Znajduje się w niej także wiele porad dotyczących zdrowego odżywiania i stylu życia.
Książka jest bardzo pięknie wydana, opatrzona mnóstwem smacznych zdjęć, bardzo lekko i przyjemnie się ją czyta. Ja osobiście wybrałam już kilka dań, które przygotuję w najbliższym czasie.
Polecam wszystkim zapoznanie się z książką zwłaszcza teraz w okresie wiosennym, kiedy nasz organizm domaga sie sporej dawki witamin, a zielone produkty są ogólnie dostępne :)
Wydawnictwo znak przygotowało dla czytelników mojego bloga specjalny kod rabatowy umożliwiający zakup książki Smakowita Ella z rabatem, jeśli macie ochotę proszę kliknąć w poniższy link
http://www.znak.com.pl/SmakowitaElla
piątek, 25 marca 2016
Styropian. Ciasto kokosowe udające sernik :)
Styropian to pyszne ciasto śmietankowo - kokosowe, znakomite zwłaszcza dla takich miłośników kokosu jak ja :) Lekkie i delikatne a przy tym bardzo proste, łatwe i szybkie w wykonaniu. Myślę, że sprawdzi się także na świątecznym stole - udając wyśmienity sernik :) Polecam :)
Składniki ( na blaszkę 35x25 cm)
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 25 dkg miękkiego masła
- 1 łyżka śmietany
Masa:
- 1 litr śmietany 18%
- 15 dkg wiórek kokosowych
- 5 białek
- 1 niepełna szklanka cukru
- 2 budynie śmietankowe (duże 2x 60g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo
- kilka łyżek powideł śliwkowych
- tłuszcz do wysmarowania blachy
Wykonanie
Ciasto
Miękką margarynę posiekać z mąką i cukrami, rozetrzeć grudki, dodać żółtka, proszek do pieczenia i łyżkę śmietany. Zagnieść ciasto i podzielić na pół. Jedną część wyłożyć na blaszkę, wysmarowaną masłem, na cieście rozsmarować powidła, druga część ciasta włożyć do zamrażalnika.
Masa
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać śmietanę i pozostałe składniki, wymieszać, wyłożyć na
Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach drugą część ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 40-50 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem.
Po upieczeniu uchylić piekarnik i zostawić w nim ciasto do całkowitego wystudzenia.
Ciasto najlepiej smakuje całkiem schłodzone.
Smacznego :)
-
czwartek, 24 marca 2016
Sałatka jajeczna z kurczakiem wędzonym w sosie majonezowo chrzanowym.
Witam wieczornie i przedstawiam kolejną odsłonę sałatki jajecznej. Tym razem z kurczakiem wędzonym i groszkiem o delikatnie chrzanowym smaku. Sałatka błyskawiczna i bardzo smaczna, doskonała propozycja na zbliżające się Święta Wielkanocne. Polecam :)
Składniki
- 2 wędzone udka z kurczaka
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- puszka groszku konserwowego
- 1 mniejsza cebula czerwona
- 3-4 łyżki majonezowego sosu chrzanowego Folwark
- 1 łyżka majonezu ( u mnie Folwark )
- sól i pieprz biały do smaku
Wykonanie
Udka obieram ze skóry, mięso oddzielam od kości. Jajka, mięso z kurczaka i cebulę kroję w kostkę ( cebulkę drobniutko) dodaje odsączony groszek, sos majonezowo-chrzanowy, majonez, doprawiam do smaku solą, białym pieprzem i dokładnie mieszam. Odstawiam do lodówki na co najmniej godzinkę, aż smaki się "przegryzą" :)
Etykiety:
boże narodzenie,
Folwark,
kolacje,
potrawy z jajek,
przekąski i przystawki,
sałatki i surówki,
sosy pasty dipy,
śniadania,
testowanie,
wielkanoc
środa, 23 marca 2016
Barszcz biały chrzanowy. Zupa chrzanowa na wędzonce z białą kiełbasą.
Święta tuż, tuż, dziś zapraszam na bardzo smaczną typowo świąteczna zupę biały barszcz z chrzanem, białą kiełbasą i jajkiem. Gęsty, aromatyczny, szybki w wykonaniu, bez zakwasu, doprawiony sporą ilością chrzanu, majeranku, czosnku, zaprawiony śmietaną. Zupa wspaniała nie tylko od święta. Polecam :)
Składniki
- 30-40 dkg wędzonki ( u mnie mala szynka wędzona, może być wędzony boczek)
- 25 dkg swojskiej cienkiej kiełbasy
- 6 białych kiełbas parzonych
- marchewka, pietruszka, kawałek selera
- cebula, czosnek ( 3-4 ząbki )
- 3-4 łyżki tartego chrzanu
- 180 gram śmietany 18% do zup
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz w kulkach, ziele angielskie, listek laurowy, majeranek,
- 2.5-3 litry wody
Dodatkowo
jajka ugotowane na twardo, posiekana zielona cebulka
Wykonanie
Wędzonkę przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, posolić, zagotować, dodać kiełbasę, listek laurowy, 2-3 ziarna pieprzu i ziela angielskiego, pokrojone w słupki warzywa, całą cebulę i ząbki czosnku. Gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut. Wędzonkę, kiełbasy, cebulę wyjąć z wywaru. Do zupy dodać śmietanę rozrobioną z mąką, chrzan i majeranek, chwilkę jeszcze pogotować, ewentualnie doprawić do smaku solą, czy mielonym pieprzem. Podawać z kiełbasa pokrojoną w plastry, jajkiem na twardo, posypaną zieloną cebulką.
Smacznego :)
wtorek, 22 marca 2016
Jajka w sosie andaluzyjskim. Wielkanocne śniadanie.
Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami i jak wiadomo w czasie ich trwania wszystko na stole obraca się wokół jajka :) Podajemy je i na ciepło i na zimno i gotowane i smażone, faszerowane i w sosie i jeszcze inaczej :) Ja dziś proponuję jajka w sosie andaluzyjskim. Sam sos, błyskawiczny w przygotowaniu, w smaku lekko pikantny, świetnie komponuje się nie tylko z jajkiem, ale również pasuje idealnie z wędliną czy pieczonym mięsem. Polecam :)
Składniki
- 4 jajka
- 4-5 łyżek majonezu ( u mnie majonez kremowy Folwark )
- 1 kopiasta łyżka keczupu
- 2 papryki marynowane
- sól, pieprz biały
Wykonanie
Jedną z papryk kroję w drobniutką kosteczkę, drugą w cieniutkie paseczki. Majonez mieszam z keczupem dodaję paprykę pokrojoną w kosteczkę, doprawiam do smaku solą i białym pieprzem. Jajka gotuje na twardo, przekrawam na połówki i układam na talerzyku, zalewam przygotowanym sosem, z wierzchu układam paseczki papryki. Podaje schłodzone.
Smacznego :)
poniedziałek, 21 marca 2016
Biała kiełbasa z piekarnika, pieczona z ziemniakami, boczkiem i cebulą.
Biała kiełbasa gości na naszych stołach w czasie świąt pod różną postacią. Dzisiejsze moje danie to doskonała propozycja na szybki obiad, lub obiadokolację i od święta i na co dzień. Kiełbasa w ten sposób upieczona jest smaczna i chrupiąca, a ziemniaczki bardzo aromatyczne. Polecam :)
Skladniki
- 6 białych kiełbas parzonych
- 1-1.2 kg ziemniaków
- 4 małe cebule
- kilka plasterków boczku parzonego
- sól, pieprz, czosnek mielony, majeranek, papryka mielona słodka,
- olej
Wykonanie
Obrane ziemniaki kroję w plasterki, cebulę w ósemki lub ćwiartki, boczek w szersze paski. Naczynie żaroodporne ( u mnie dwa mniejsze ) smaruję delikatnie olejem, na dno wykładam ziemniaki z cebulą, solę, na ziemniaki układam kiełbaski owinięte plasterkami boczku i resztę boczku pokrojonego w kostkę. Całość posypuję czosnkiem, papryka i majerankiem.
Naczynia wstawiam do lekko nagrzanego piekarnika i piekę ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Przez pierwsze 20 minut piekłam pod przykryciem, potem danie odkryłam. Potrawa jest gotowa kiedy ziemniaki są miękkie a kiełbasa z boczkiem rumiana i chrupiąca.
Smacznego :)
Zapraszam również na białą kiełbasę pieczoną w piwie :
http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2015/04/biaa-kiebasa-pieczona-w-piwie-z-cebula.html
niedziela, 20 marca 2016
Schab ze śliwką i boczkiem. Domowa wędlina, danie obiadowe.
Witam niedzielnie :) Dzisiaj mój blog obchodzi drugie urodziny i z tej okazji zapraszam Was na pyszny schab nakłuwany boczkiem i nadziewany śliwkami.
Tak przygotowany schab wychodzi bardzo soczysty, aromatyczny a jednocześnie zwarty. Bardzo dobrze się go kroi, nawet na cieniutkie plasterki. Świetnie smakuje na zimno jako domowa wędlina i na ciepło jako dodatek do obiadu. Stanowi doskonała propozycje na zbliżające się święta.
Dziękuję wszystkim za odwiedziny i zapraszam do wirtualnego poczęstunku :)
Składniki
- 1.20 schabu bez kości
- 200 gram śliwek kalifornijskich suszonych bez pestek
- 100 gram boczku wędzonego
- sól, czosnek mielony, majeranek, kminek mielony, papryka mielona
- olej
Dodatkowo
- folia aluminowa
Wykonanie
Schab obieram z błonek i zbędnego tłuszczyku, płuczę i osuszam papierowymi ręczniczkami. Z wierzchu schabu robię kilkanaście nacięć ostrym nożem i wkładam w nie pocięty na słupki boczek. Przy pomocy ostrego, długiego noża w środku schabu robię otwór i faszeruję go śliwkami. Mięso polewam odrobiną oleju i nacieram dokładnie z każdej strony wszystkimi przyprawami. Tak przygotowany schab odstawiam do lodówki co najmniej na 2 godziny ( najlepiej na całą noc ). Po tym czasie schab obsmażam na rozgrzanym tłuszczu na patelni ze wszystkich stron i gorący owijam dokładnie folia aluminiową. Owinięty schab przekładam do rozgrzanego piekarnika ( można położyć na ruszt, lub blaszkę ), piekę w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem ok. godzinę, półtorej. Upieczony schab zostawiam w uchylonym piekarniku do ostudzenia, zimny przekładam do lodówki. Folię zdejmuję dopiero przed krojeniem.
Smacznego :)
piątek, 18 marca 2016
Przyjemne, przedświąteczne zakupy w frisco.pl
Kiedy nie było jeszcze sklepów internetowych zapewne nie jeden z nas marzył o tym aby zakupy chociaż jeden raz same przyniosły się do domu. Marzyłam i ja. Więc jak tylko pojawiła się taka możliwość stałam się wielka fanką takich zakupów. Dzisiaj chciałam Wam przedstawić sklep, a właściwie hipermarket online Frisco, jeśli go jeszcze nie znacie to bardzo polecam. Zakupy w tym sklepie są bardzo szybkie, łatwe i przyjemne. Wystarczy wejść na stronę internetowa sklepu https://www.frisco.pl/ zarejestrować się, zapełnić koszyk, wybrać dogodną formę płatności i gotowe. Nie jest ważne gdzie mieszkacie zakupy otrzymacie wprost pod drzwi swojego mieszkania. Ja swoje zamówienie złożyłam w niedzielę, a we wtorek już zawitał do mnie kurier z dwoma solidnie zapakowanymi paczkami. Podczas składania zamówienia jak i w jego trakcie byłam cały czas informowana droga mailową o postępach realizacji transakcji aż do efektu końcowego, kiedy to mogłam wybrać, lub zmienić datę i godzinę dostarczenia paczki.
Same zakupy jak już pisałam wyżej robi się bardzo przyjemnie i prosto, siedząc w domu przed monitorem raczej nie zdarzy nam się kupić coś niepotrzebnego, jak to często bywa w sklepie stacjonarnym, gdzie za każdym rogiem mrugają do nas okiem bezcenne promocje :)
Tu asortyment jest dokładnie podzielony na kategorie od spożywczych po chemiczne i dla domu, jest też dział dla naszych zwierząt i kategoria, która najbardziej mi się podoba to inspiracje kulinarne, gdzie znajdziemy produkty i inspiracje kuchni np. meksykańskiej czy azjatyckiej. Możemy na spokojnie porównać ceny i producentów. I jeszcze jedna bardzo ważna dla mnie zaleta tego sklepu, w sklepie stacjonarnym zawsze czytam etykiety kupowanych produktów i sprawdzam datę ważności i tutaj też mamy taką możliwość, wystarczy kliknąć na dany produkt i wyświetlają się nam wszystkie ważne informacje na jego temat łącznie z datą ważności. Nie będę się już rozpisywać, najlepiej sprawdźcie sami. W sklepie frisco.pl aktualnie za zakupy od kwoty 150 zł. jest dostawa gratis ! I nie jest ważne czy mieszkamy w obrębie Warszawy, czy tak jak ja prawie 350 km. dalej :)
Ps. Mnie przede wszystkim zafascynował bardzo duży wybór przypraw i herbat, było wszystko co chciałam, a nawet więcej :) Zakupiłam również śliwki kalifornijskie, którymi nadziałam schab na weekendowe przyjęcie, a Wam polecam taki schab na świąteczny stół. Przepis zamieszczę w kolejnym wpisie.
środa, 16 marca 2016
Gulasz pieczony. Pieczone mięso a'la gulasz z piekarnika.
Pyszne mięsko.... pod taką nazwą znalazłam to danie tutaj i po spróbowaniu przyznaje całkowita rację tytuł idealnie tu pasuje. Mięciutkie mięso, doskonale upieczone w towarzystw boczku, cebuli, papryk, pieczarek, dosłownie rozpływa się w ustach. W smaku przypomina trochę gulasz pieczony, trochę szaszłyki z piekarnika. Składników wydaje się być strasznie dużo, ale potrawa w czasie pieczenia się kurczy. Podana porcja u mnie wystarczyła na dwa dni obiadów dla trzech osób. W pierwszy dzień podałam upieczone mięso z pieczywem, na drugi dzień do mięsa dorobiłam sosu i zjedliśmy w towarzystwie kaszy gryczanej. Polecam :)
Składniki
- 0.70 dkg łopatki wieprzowej
- 0.40 dkg boczku wędzonego-parzonego
- 0.40 dkg pieczarek
- 2 kolorowe papryki
- 2 cebule
- sól, pieprz, czosnek mielony, papryka słodka mielona, kminek mielony, majeranek,
- kilka łyżek keczupu
- olej
Wykonanie
Mięso kroję w większą kostkę, przekładam do miski, dodaje 2-3 łyżki oleju i wszystkie przyprawy, dokładnie mieszam i odstawiam do lodówki co najmniej na godzinkę.
Pieczarki kroję w ćwiartki, cebulę w piórka, paprykę i boczek w paski. Naczynie żaroodporne smaruję delikatnie olejem, przekładam do niego mięso wraz z marynatą oraz pozostałe składniki. Mieszam. Z wierzchu polewam miejscami keczupem. Wkładam do zimnego piekarnika, piekę przez ok. 1,5 - 2 godziny w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Pod koniec pieczenia odkrywam pokrywkę aby mięsko się ładnie zrumieniło.
Smacznego :)
poniedziałek, 14 marca 2016
Pasta z sera żółtego z jajkiem i cebulką. Pasta serowa.
Szybka, prosta w wykonaniu pasta z sera żółtego. Doskonała na kanapki jako smarowidło, do krakersów jako przekąska, a w wersji wielkanocnej jako farsz do jajek czy wędliny. Polecam :)
Składniki
- 15 dkg sera żółtego ( najlepiej twardego, pikantnego w smaku )
- 1 jajko
- 2 łyżki majonezu ( u mnie majonez kremowy Folwark )
- 1 łyżeczka musztardy
- 3 łyżki posiekanej zielonej cebulki
- sól, pieprz
Wykonanie
Ugotowane na twardo jajko i ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach, dodaję cebulkę, majonez i musztardę, doprawiam solą i pieprzem do smaku. Dokładnie mieszam.
Smacznego :)
czwartek, 10 marca 2016
Paszteciki francuskie z mięsem. Porosołowe z wołowiną.
Takie paszteciki to świetny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu czy innych zup gotowanych na mięsie. Przygotowuję je dość często, bo robi się je szybko i są bardzo smaczne. Dziś miałam kawałek wołowiny, była dość sucha, więc dodałam do farszu trochę podsmażonego boczku, aby paszteciki były bardziej soczyste. Jeśli mam do wykorzystania gotowane mięso drobiowe to nie dodaję do niego boczku, tylko marchewkę z rosołu lub podsmażona cebulkę. Polecam :)
Składniki ( na 8 sztuk )
- płat gotowego ciasta francuskiego
- ok. 35-40 dkg. ugotowanego mięsa wołowego rosołowego
- 1 jajko
- 3-4 plasterki boczku parzonego
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- sól, pieprz
Dodatkowo
- kilka łyżek mleka
Wykonanie
Boczek kroję w drobniutką kosteczkę, przesmażam na rumiano na łyżeczce masła.
Ugotowane, przestudzone mięso mielę w maszynce do mielenia, przekładam do miseczki. Do mięsa dodaję surowe jajko, ostudzony boczek, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszam.
Ciasto rozwijam i kroję na 8 równych prostokątów. Na każdy z nich rozkładam farsz i zwijam w rulonik.
Z wierzchu każdy pasztecik smaruję przy pomocy pędzelka mlekiem. Gotowe paszteciki przekładam na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę 15 minut w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem.
Smacznego.
wtorek, 8 marca 2016
Jajka faszerowane po duńsku. Wielkanocne śniadanie.
Święta zbliżają się wielkimi krokami, na wielu blogach królują już świąteczne potrawy to i ja nie pozostanę dłużna i pozwolę sobie dziś zaprosić Was na faszerowane jajeczka, których nie powinno zabraknąć na świątecznym stole. U mnie dziś jajka po duńsku, tak je nazwałam bo nafaszerowałam je remuladą duńską :) Wyszły bardzo, bardzo smaczne. Polecam :)
Składniki
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 3-4 łyżki remulady duńskiej FOLWARK
- sól, pieprz
Do dekoracji
- zielona cebulka, rzodkiewka
Wykonanie
Ugotowane i obrane ze skorupki jajka przecinam wzdłuż na połówki,
ostrożnie wyjmuję żółtka. Do żółtek dodaję remuladę duńską, sól i pieprz. Całość ucieram
bardzo dokładnie na jednolitą masę. I tak
powstałym farszem nadziewam białka jajek. Podaję schłodzone i udekorowane zieloną cebulką i cząstkami rzodkiewki.
Smacznego :)
Smacznego :)
Subskrybuj:
Posty (Atom)