środa, 30 kwietnia 2014

Młoda kapustka duszona w/g mojej mamy :)





Niedawno będąc na pysznym obiadku u mojej mamy, miałam okazję zajadać się pierwszą w tym roku młodą kapustką. Pyszna, bardzo delikatna, okraszona boczkiem, dosmaczona koperkiem. Polecam :)

Składniki
- główka młodej kapusty
- małe jabłko
- kilka plasterków wędzonego boczku
- odrobina soli do smaku
- kminek mielony
- koperek świeży
- kilka kropel cytryny, lub octu
- łyżeczka mąki

Wykonanie
Kapustę poszatkować, włożyć do garnka, zalać wodą zagotować, wodę zlać i zalać ponownie świeżą,
zagotować. Dodać jabłko pokrojone w cienkie plasterki i całą, obrana cebulę. Doprawić solą. Kiedy kapusta już zmięknie wyjąć cebulę,odlać nadmiar wody.Na patelni zrumienić boczek pokrojony w kosteczkę, dodać łyżkę mąki i trochę wody z kapusty, mieszać aż powstanie lekka zasmażka. Zasmażkę dodać do kapustki. Doprawić do smaku kminkiem, koperkiem i cytryną lub octem. Podawać na ciepło.
Smacznego ;)

wtorek, 29 kwietnia 2014

Serowe kotleciki z piersi kurczaka. Delikatne i smaczne :)






Bardzo delikatne kotleciki. Mięsko z piersi kurczaka połączone z serem, doprawione czosnkiem, rozpływa się w ustach. Smakuje i dużym i małym. Robi się je dużo szybciej niż tradycyjne drobiowe, panierowane kotlety i zawsze to jakaś odmiana :)

Składniki
- podwójna pierś z kurczaka
- ser żółty w kostce ok.15 dkg
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- czosnek granulowany
- domowa wegeta

Wykonanie
Piersi z kurczaka myję, osuszam, wycinam zbędne chrząstki i żyłki. Mięso kroję w bardzo drobną kosteczkę, przekładam do miski .Do mięsa dodaje utarty na dużych oczkach ser żółty, wbijam dwa jajka, dodaję obie mąki, wegetę i spora ilość czosnku. Mieszam aż wszystkie składniki się połączą.
Odstawiam do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie rozgrzewam patelnię z niewielką ilością oleju. Na patelnię nakładam łyżką masę formując delikatnie przyklepane kotleciki. Smażę z obu stron do zrumienienia. Jakieś 10 minut na średnim ogniu.




Smacznego :)

poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Wątróbka indycza smażona z cebulką





Wątróbka przygotowana w ten sposób jest bardzo delikatna, idealnie wysmażona. Trzeba trzymać się tylko jednej zasady, aby smażyć ja na wysokim ogniu dosłownie kilka minut. Smakuje zarówno jako danie obiadowe np.z ziemniakami i surówką, lub jako kolacja podana z pajdą świeżego chleba.

Składniki
- wątróbka z indyka 60 dkg.
- duża cebula
- olej
- domowa wegeta
- sos sojowy

Wykonanie
 Wątróbkę dokładnie obieram z żyłek i innych niedoskonałości, płukam w zimnej wodzie, osuszam.Kroję na mniejsze podłużne kawałki.Cebulę kroję w półplasterki.Na patelni rozgrzewam niewielka ilość oleju. Zmniejszam gaz i delikatnie podsmażam cebulkę, aby była miękka, ale nie zbrązowiała. Następnie podwyższam gaz na pełny ogień, dodaję wątróbkę.( uwaga pryska ) Smażę wszystko dosłownie 4-5 minut, mieszając. Aż wątróbka straci różowy kolor a tłuszcz na którym się smaży będzie przejrzysty. Patelnie ściągam z ognia i dopiero wtedy danie doprawiam wegetą i kropię sosem sojowym. Mieszam i wykładam na talerze.
Podaje oczywiście na ciepło :) Smacznego :)

niedziela, 27 kwietnia 2014

Pyszne odsmażane, pieczone na patelni ziemniaczki





Ziemniaczki naprawdę przepyszne, do tego szybkie i bardzo łatwe w wykonaniu. Najbardziej mi smakują posypane zieloną cebulką i podane z maślanką. Ale pasują również doskonale do pieczonego i grillowanego drobiu i innych mięs. A z jajkiem sadzonym i kalafiorem też pyszota :)

Składniki
- ziemniaki
- masło
- sól

Wykonanie
Ziemniaki gotuję jak zwykle w osolonej wodzie. Kiedy są już prawie miękkie, odcedzam i studzę.
Na teflonowej patelni rozgrzewam łyżkę masła ( ważne jest to aby to było prawdziwe masło, nie olej, bo na oleju nie zrumienią się tak pięknie i nie będą chrupkie ). Ziemniaki kroję w niedbałe plasterki i obsmażam do zrumienienia.
Smacznego :)


sobota, 26 kwietnia 2014

Roladki z piersi kurczaka z szynką i serem





Delikatne, soczyste roladki z piersi kurczaka z szynką i serem.Smakują wszystkim a najbardziej dzieciom :)

Składniki na 8 roladek :
- 2 duże podwójne piersi z kurczaka
- szynka ( najlepiej konserwowa ) 8 plastrów
- ser żółty 8 plastrów
- 2 jaja
- mąka, bułka tarta
- czosnek mielony
- domowa wegeta

Wykonanie
Piersi z kurczaka kroję na kotlety ( każdą pojedynczą pierś na dwa ), rozkładam folię spożywczą i rozbijam na cienkie płaty. Na kazdy kawałek mięsa wykładam plaster szynki i sera. Zwijam w roladki. Panieruję w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. ( jajka doprawiam obficie czosnkiem i wegetą ).
Smażę na mocno rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. W międzyczasie rozgrzewam piekarnik i po usmażeniu roladek, wkładam je na kilka minut ( aby doszły) do lekko nagrzanego piekarnika.Po takim potrzymaniu w piecu, są najsmaczniejsze, bo wypływa z nich serek,który ciągnie się jak na najlepszej pizzy :)
Podaję najczęściej z ziemniaczkami puree i dowolną sałatką.
Smacznego :)



piątek, 25 kwietnia 2014

Makaron z gęstym sosem mięsno - pomidorowym. Szybki obiad.





Kolejny szybki, pożywny i smaczny obiadek. Robię go co najmniej raz na dwa tygodnie i jeszcze nam się znudził, wręcz przeciwnie. Aby wszystko było naprawdę smaczne warto wybrać dobre mięso i samemu go zmielić, lub poprosić w dobrym sklepie mięsnym o zmielenie. Ja zawsze tak robię, nie kupuję gotowego mielonego.

Składniki
- mięso mielone z udźca indyka 60 dkg.
- pomidory krojone bez skórki puszka
- czosnek 3 ząbki
- makaron świderki 40 dkg. ( ale może być każdy inny jaki nam smakuje )
- domowa wegeta
- kminek mielony
- bazylia suszona lub świeża
- śmietana 12%
- mąka

Wykonanie
Mięso mielone podsmażam na rozgrzanej patelni teflonowej, mieszam, dodaję przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i doprawiam wegetą. Kiedy mięso jest lekko rumiane dodaje pomidory z puszki wraz z sosem, mieszam, doprawiam kminkiem mielonym i bazylią. W garnuszku rozrabiam śmietanę z łyżką mąki i wodą. Mieszaninę wlewam na patelnię z sosem mięsnym i gotuję jeszcze jakieś trzy minuty.
Makaron gotuję w/g przepisu na opakowaniu, odcedzam wykładam na talerze i polewam obficie sosem mięsnym.
Gotowe, smacznego :)



wtorek, 22 kwietnia 2014

Karczek, karkówka pieczona na kanapki i na obiad.






Smakowita,soczysta karkówka, doskonała na zimno na kanapki ( domowa wędlina ) jak i na ciepło jako dodatek do obiadu.
Praktycznie robi się sama i zawsze wychodzi smaczna :)

Składniki:
- karkówka 1,40 kg
- czosnek 3 ząbki
- domowa wegeta
- majeranek
- kminek mielony
- papryka słodka mielona
- małe jabłko
- cebula

Wykonanie
Mięso dokładnie płukam i osuszam papierowymi ręcznikami.Następnie delikatnie nacinam i wcieram przeciśnięty czosnek. Posypuję pozostałymi przyprawami, przyklepuję,aby dokładnie oblepiły mięso. Wkładam do lodówki na minimum dobę. Kiedy mięso jest już zamarynowane, obsmażam je ze wszystkich stron na mocno rozgrzanej patelni. W międzyczasie rozgrzewam piekarnik. Mięso wkładam do naczynia żąroodpornego wraz z tłuszczem wytopionym na patelni, dodatkowo patelnie polewam wodą, mieszam, aby odzyskać z niej wszystkie smakowite resztki marynaty i wlewam do naczynia z mięsem. Dodaję pół szklanki przegotowanej gorącej wody, obkładam pokrojoną cebulką i jabłkiem.
Piekę pod przykryciem w temperaturze 170 stopni ok. półtorej godziny. W międzyczasie mniej więcej co pół godziny obracam mięso i polewam wytworzonym sosem.
Po tym czasie sprawdzam patyczkiem, czy mięso jest już miękkie, jeśli tak to wyłączam piekarnik i zostawiam mięsko w przykrytym naczyniu do całkowitego wystudzenia. Dzięki temu będzie soczyste, bo dojdzie tak jakby pod parą.
I teraz jeśli karczek ma być spożywany na zimno, jako wędlina, wyjmuję z pieca, obsuszam z nadmiaru tłuszczu papierowymi ręczniczkami i kroję w cienkie plasterki.
Jeśli ma być spożywany na ciepło, wyjmuję mięso z naczynia, kroję w grubsze plastry. Pozostały sos z naczynia żąroodpornego ( jabłko,cebula) miksuję  na gładko. Podgrzewam i wkładam do  niego mięso. Podaję z ziemniakami, kluskami, ryżem itp.
Smacznego:)









niedziela, 13 kwietnia 2014

Chrupiące kęski z kurczaka w gyrosowym cieście





Smaczne,chrupiące i bardzo soczyste kęski z piersi kurczaka.Robię je praktycznie od zawsze, ale dopiero niedawno wpadłam na pomysł dodania przyprawy gyros i są jeszcze smaczniejsze.

Składniki
- duża pierś z kurczaka
- jajko
- mąka
- woda mineralna niegazowana
- czosnek mielony
- przyprawa kebab-gyros

Wykonanie
Piersi z kurczaka kroję na mniejsze podłużne kawałki. W misce rozrabiam ciasto z jajka, maki i wody, ciasto musi być gęste, konsystencji gęstej śmietany.Dodaję czosnek i przyprawę kebab-gyros, mieszam. Do ciasta wkładam pokrojone mięso i odstawiam do lodówki na minimum 1 godzinkę.
Po tym czasie pojedyncze kęski smażę na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia.
Podaję z pieczonymi ziemniaczkami i dowolna surówką. Smacznego :)



sobota, 12 kwietnia 2014

Pasta jajeczna z wędzoną makrelą


Kolejna smaczna,szybka i łatwa w przygotowaniu pasta. Pasuje zarówno na śniadanie jak i kolację. W okresie świątecznym faszeruję nią jajka na twardo i podaje na śniadanie wielkanocne.

Składniki
- duża makrela wędzona
- 4 jajka ugotowane na twardo
-  mały słoiczek majonezu
- domowa wegeta ( ew.sól, pieprz )

Wykonanie
Makrelę starannie obieram z ości i skórki, miele w maszynce do mielenia mięsa wraz z obranymi jajkami. Dodaję majonez, przyprawiam do smaku i mieszam. Gotowe. Smacznego :)


środa, 9 kwietnia 2014

Koktajl bananowo jabłkowy. Smaczny, szybki, odżywczy.






Dziś proponuję szybki smaczny deser. Kiedy nachodzi nas ochota na " małe co nie co ", zamiast podjadać niezdrowe chipsy, można przygotować smaczny deser w dosłownie 1 minutę :)

Składniki
- jabłko
- banany 2 sztuki
- jogurt naturalny 180g

Wykonanie
Banany i jabłko kroję w plasterki, dodaję jogurt i miksuje przy pomocy blendera do połączenia. To wszystko, nie ma potrzeby dodawać cukru, całość pięknie pachnie i smakuje.
Smacznego :)

poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Piers z kurczaka, pieczarki,papryka. A'la risotto. Szybki, smaczny obiad.





Kolejny smaczny i błyskawiczny w przygotowaniu obiad. Podaje go bardzo często i wszystkim smakuje.
Jeśli ktoś nie przepada za ryżem, to spokojnie można go wymienić  na ulubiony makaron, czy ziemniaczki :) Ale moim zdaniem najlepiej pasuje tu właśnie ryż :) Szybkie,smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu danie a zasyca brzuszki :)

Składniki
- ryż biały ( 2 woreczki po 100 gr )
- duża pojedyncza pierś z kurczaka
- pieczarki ( ok.30 dkg.)
- pół czerwonej papryki
- domowa wegeta, czosnek mielony,papryka czerwona mielona, sos sojowy,
- śmietana 12%
- mąka ok. 3 łyżki

Wykonanie
Ryż gotuję w osolonej wodzie w/g przepisu na opakowaniu i zostawiam pod przykryciem, aby napęczniał. Pierś kroje w średniej wielkości kostkę, pieczarki w plasterki, paprykę w paseczki.
Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju i podsmażam na nim do lekkiego zrumienienia pierś, dodaję paprykę, mieszam, delikatnie podsmażam, następnie dodaję pieczarki. Zmniejszam ogień i czekam az pieczarki i papryka będzie lekko miękka i odparuje całą wodę. Doprawiam wegetą, czosnkiem, papryką i sosem sojowym. Wlewam śmietanę pomieszana z wodą i mąką. Mieszam i duszę jeszcze jakieś 3 minuty.
Na talerze rozkładam porcje gotowanego ryżu, polewam przygotowanym sosem ( gulaszem ).
Gotowe. Smacznego :)

niedziela, 6 kwietnia 2014

Sałatka ziemniaczana z papryką i ogórkiem kiszonym





Kolejna bardzo smaczna i szybka sałatka. Pasuje doskonale na grilla, ale także świetna na śniadanie, czy kolację.

Składniki
- ugotowane ziemniaki 4 szt.
- papryka czerwona ( 1 mniejsza, lub pół większej )
- ogórki kiszone 3 sztuki
- pół białej cebuli
- jajka ugotowane na twardo 3 szt.
- majonez, śmietana
- domowa wegeta ( opcjonalnie pieprz )

Wykonanie
Ziemniaki, paprykę, ogórki, cebulę i jajka kroję w kosteczkę. Dodaję 2 łyżki majonezu i 2 łyżki śmietany. Mieszam, doprawiam domową wegetą. Gotowe. Smacznego :)


piątek, 4 kwietnia 2014

Makaron z tuńczykiem. Smaczny, szybki obiad.






Smaczne, bardzo szybkie w przygotowaniu danie. Taki makaron robię od lat zwłaszcza wtedy kiedy nie mam czasu na długie stanie przy garnkach, lub kiedy nie mam wyszukanych produktów. Przepis podsunęła mi moja już nieżyjąca ciotka. Wszystkim w rodzince smakuje - a to najważniejsze :)

Składniki
- tuńczyk w kawałkach w sosie własnym
- cebula 2 sztuki
- makaron ( u mnie świderki )
- śmietana 12%
- mąka
- domowa wegeta

Wykonanie
Makaron gotuję w osolonej wodzie w/g przepisu na opakowaniu. Cebulę kroję w bardzo drobną kosteczkę. Otwieram puszkę tuńczyka i sos z tej puszki wlewam do rondelka, do sosu dodaję cebulkę i duszę aż do jej zmiękczenia. Gdy cebulka zmięknie wrzucam do niej tuńczyka, mieszam. W osobnym garnuszku mieszam śmietanę z odrobina wody i łyżką mąki. Następnie powstałą mieszaninę wlewam do rondelka z tuńczykiem, mieszam, doprawiam wegetą. Gotuję jeszcze jakieś 3 minuty.Gdy sos jest za gęsty dolewam odrobinę wody.
Makaron odcedzam, wykładam na talerze i polewam sosem. Gotowe. Smacznego :)

czwartek, 3 kwietnia 2014

Duszone żołądki z indyka. Pyszny gulasz.






Żołądki.Wiem,że nie wszyscy je lubią, większość z tych co mówią, że nie lubią, to nie lubią tylko dlatego,że z zasady nigdy nie skosztowali, a czemu - bo nie lubią. I tak w kółko. Ale namieszałam :) Ale polecam skusić się i spróbować. Smaczny gulasz z rozpływającego się w ustach mięska ze smakowitym sosem. U mnie podany z kaszą jęczmienną i kiszonymi ogórkami.

Składniki
- żołądki z indyka 70 dkg.
- czosnek 3 ząbki
- papryka mielona, majeranek, ziele angielskie, listek laurowy, domowa wegeta
- śmietana 12%
- mąka 2 łyżeczki

Wykonanie
Żołądki moczę w zimnej wodzie, dokładnie płukam, oczyszczam i wykrawam zbędne części. Następnie kroję w plasterki, a plasterki w cienkie paseczki. Wrzucam na rozgrzany olej, chwilkę podsmażam, aż starcą różowy kolor i wypłynie z nich sok. Dodaję wegetę, paprykę, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalewam wrzącą wodą tak tylko aby przykryła mięso , dodaję listek laurowy i ziele angielskie. Duszę ok.2 godzin do zupełnej miękkości. Następnie w małym garnuszku rozrabiam śmietanę z wodą i mąką, wlewam do gulaszu, mieszam. Duszę jeszcze jakieś 3 minuty.
Smacznego :)


wtorek, 1 kwietnia 2014

Twarożek z serka wiejskiego


Smaczny ziarnisty twarożek, w którym czuć każdy składnik z osobna. Ja już go nie doprawiam, lubimy po prostu taki naturalny. Taka prosta wiosenna sałatka :)

Składniki
- serek wiejski granulowany 500g
- rzodkiewka pęczek
- zielona cebulka pęczek

Wykonanie
Serek wiejski przekładam do miseczki, rzodkiewkę trę na grubych oczkach tarki, cebulkę bardzo drobno kroję. Rzodkiewkę i cebulkę dodaje do serka i mieszam.Pyszne, polecam.
Smacznego :)