czwartek, 25 lutego 2016

Zupa krem z cukinii. Smaczna, szybka, pożywna.



Dziś zapraszam na bardzo smaczną, pożywną, gęstą zupę. Zupę krem z cukinii przygotowuje się bardzo szybko i łatwo. Ja swoją gotuję od podstaw, czyli na skrzydełkach z kurczaka, bo taką najbardziej lubimy, ale równie dobrze można je pominąć i zupę przygotować na domowym wywarze mięsnym lub warzywnym.
A najważniejszym jej atutem jest to, że lubią ja bardzo wszystkie znajome mi dzieci, zwłaszcza z dodatkiem chrupiących grzanek :)
Polecam :)

Składniki
- 3 skrzydełka z kurczaka ( lub np. jedno udko )
- 2 średnie cukinie
- 1 duży ziemniak
- marchewka
- pietruszka korzeń
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 gram serka topionego kremowego
- sól, pieprz, ew. sos sojowy do smaku.

Wykonanie
Umyte i oczyszczone skrzydełka przekładam do garnka, zalewam wodą ( ok. 2.5- 3 l. ), solę i gotuję na wolnym ogniu. Wszystkie warzywa wraz z cebulą obieram ze skórki, kroję w kostkę i dodaję do gotującego się wywaru. Całość gotuję na wolnym ogniu do miękkości warzyw.( ok. 20-25 minut). Kiedy warzywa są już miękkie wyjmuję z zupy ugotowane skrzydełka ( obrane mięso można na końcu dodać do gotowej zupy ), a do warzyw dodaję pokrojony serek topiony. Całość miksuję przy pomocy blendera aż do uzyskania jednolitego kremu.
Na końcu zupę doprawiam w razie potrzeby solą czy sosem sojowym i pieprzem.
Taka zupkę podaję najczęściej z grzankami lub paluchami serowymi * przepis w linku *
Smacznego :)




wtorek, 23 lutego 2016

Kolorowy deser galaretkowo-owocowy. Galaretki z owocami.



Pogoda za oknem nas nie rozpieszcza... ciągle szaro, buro...ciemno, a jakby tego było mało pada deszcz ze śniegiem i to w ferie. Postanowiłyśmy z córką rozweselić sobie troszkę ten czas i przygotowałyśmy kolorowe galaretki naszpikowane owocami. Zaraz zrobiło się jaśniej, przynajmniej w mieszkaniu :)
Deser chyba wszystkim znany, banalnie prosty w wykonaniu, cieszący oko wyglądem a podniebienie smakiem. Polecam :)

Składniki ( na 6 porcji )
- 3 galaretki ( żółta-cytrynowa, czerwona-z owoców leśnych, zielona-agrestowa)
- 1 banan, 4 mandarynki, kiść winogron

Wykonanie
Galaretki przygotować w/g przepisu na opakowaniu, kolejno najpierw żółtą, potem czerwoną, na końcu zieloną.
Banany obrane ze skórki pokroić w plasterki, przełożyć na dno szklaneczek, zalać żółtą galaretką, odstawić do lodówki do stężenia, na zastygniętą galaretkę poukładać pokrojone na mniejsze kawałki cząstki mandarynek, zalać czerwoną galaretką, odstawić do lodówki do stężenia, na koniec nałożyć winogrona i zalać ostatnią galaretką zieloną. Pucharki przełożyć do lodówki do stężenia.
Taki deser można dowolnie udekorować np. bitą śmietaną...
Smacznego :)





poniedziałek, 8 lutego 2016

Śledzie w oleju, tradycyjne z cebulką. Błyskawiczny przepis.



Karnawał już prawie za nami, zapraszam zatem na śledzika ostatkowego, w postaci tradycyjnych śledzi w oleju. Śledzie z tego przepisu są łagodne w smaku, a cebulka dzięki dodaniu cukru pudru jest miękka, aromatyczna a jednocześnie lekkostrawna . Polecam :)

Składniki ( na słój o poj. 1 litra )
- 6 płatów śledziowych solonych typu Matjas
- 2 duże cebule
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 0,5 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 1 płaska mała łyżeczka cukru pudru
- 1 szklanka oleju

Wykonanie
Płaty śledziowe moczę w zimnej wodzie co najmniej dwie godziny, w trakcie moczenia kilka razy zmieniam wodę. Wymoczone osuszam ręczniczkami papierowymi i kroję w większe paseczki.
Cebulę kroję w cieniutkie półplasterki, przekładam do miski, dodaje cukier puder, pieprz, ocet, liście laurowe, ziele angielskie i 2-3 łyżki oleju, mieszam dokładnie i odstawiam na chwilkę. Do cebuli dodaję pokrojone śledzie, całość dokładnie mieszam i przekładam do słoja, dopełniając pozostałym olejem tak aby przykrył śledzie. Słój zakręcam pokrywką i przekładam do lodówki, po kilku godzinach są gotowe do spożycia. Tak przygotowane śledzie można przechowywać w lodówce ok. 7-8 dni, choć zwykle znikają szybciej, a co dzień to smakują lepiej :)
Smacznego :)














środa, 3 lutego 2016

Kapusta pekińska z rzodkiewką i kukurydzą. Szybka, smaczna surówka.






Zapraszam na kolejną szybką, smaczną i zdrową surówkę obiadową. Dodatek rzodkiewki sprawia, że najchętniej nazwałabym ją wiosenną. Ale póki co zima w pełni, do wiosny daleko, to chociaż na talerzu niech będzie kolorowo :)

Składniki
- kapusta pekińska
- pęczek rzodkiewek
- mała puszka kukurydzy
-  oliwa z oliwek
- sól, pieprz, zioła dalmatyńskie

Wykonanie
Kapustę drobno szatkuję, przekładam do miseczki, dodaję odsączona kukurydze i pokrojone w cienkie plasterki rzodkiewki. Doprawiam do smaku solą , pieprzem i dwoma szczyptami ziół dalmatyńskich. Przed podaniem do sałatki dodaję ok. 2-3 łyżek oliwy z oliwek i dokładnie mieszam.
Smacznego :)






wtorek, 2 lutego 2016

Zupa gołąbkowa. Pożywna, gęsta zupa o smaku gołąbków.



Zupa gołąbkowa to świetna propozycja na jesienno-zimowe danie obiadowe. Bardzo sycąca, rozgrzewająca, gęsta a przy tym zaskakująco smaczna. Danie idealne dla wielbicieli gęstych zup, gołąbków i kapusty. Z podanych składników wychodzi całkiem spory garnek pysznej zupy dla 3-4 osobowej rodzinki spokojnie starcza na dwa dni.... no chyba, że tak jak u nas będą spore dokładki :) Polecam :)

Składniki
- 0,5 kg mięsa mielonego ( u mnie z udźca indyka )
- 80 dag kapusty białej
- 125 gram ryżu surowego
- 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera
- cebula, kawałek pora, 2 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, majeranek, papryka mielona, kminek mielony, sos sojowy, domowa wegeta , pieprz
- ziele angielskie, listek laurowy
- śmietana 18%

Wykonanie
Mięso mielone przesmażam na rozgrzanej patelni wraz z pokrojoną w kosteczkę cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiam wszystkimi przyprawami ( bez listka laurowego i ziela angielskiego ). Podsmażone mięso przekładam do większego garnka i zalewam ok. 3 litrami wody. Dodaje listek laurowy i ziele angielskie. Kapustę kroję drobno, marchewkę, pietruszkę, seler ścieram na tarce o grubszych oczkach. Warzywa wraz z cebulą i porem przekładam do garnka z mięsem. Gotuje ok. 15 minut. Po tym czasie do zupy dodaję surowy ryż. Kiedy ryż i warzywa są już miękkie do zupy dodaję przecier pomidorowy i ewentualnie znów doprawiam solą, pieprzem, czy sosem sojowym. Na końcu zupę zagęszczam śmietaną.
Smacznego :)







poniedziałek, 1 lutego 2016

Ciasto bananowe. Szybki bananowy chlebek bez miksera. Banana Bread.



Witam serdecznie po dłuższej nieobecności i zapraszam na wspaniałe ciasto bananowe, przez niektórych zwane bananowym chlebkiem, lub chlebkiem amerykańskim. Ciasto bardzo wilgotne, mocno bananowe, błyskawiczne i łatwe w przygotowaniu. I co najważniejsze bardzo smaczne. Polecam :)

Składniki ( na keksówkę 25x12 cm )
- 4 dojrzałe banany
- 1 szklanka maki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 5 dkg masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- cukier puder do posypania  ( opcjonalnie )
Dodatkowo
- masło i bułka tarta do wysmarowania blaszki

Wykonanie
Banany obieram ze skórki, kroję na mniejsze kawałki, przekładam do miski, ugniatam przy pomocy tłuczka do ziemniaków na miazgę. Do ugniecionych bananów dodaję kolejno cukier, mąkę, jajko, sodę i sól, mieszam przy pomocy drewnianej łyżki ( bardzo ważne do tego ciasta nie używamy miksera ). Do masy dodaje roztopione i przestudzone masło jeszcze chwilkę mieszam. Gotowa masę przekładam do keksówki uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą.
Piekę ok. 45-50 minut w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem ( do suchości patyczka )
Po ostudzeniu posypuje cukrem pudrem.
Smacznego :)









Źródło