środa, 8 marca 2023

Fuczki - bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty


 Fuczki to naleśnikowe placuszki z kiszoną kapustą. Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu, sycące. Doskonałe na niedrogi obiad czy kolację. Smakują równie dobrze na ciepło jak i na zimno także z powodzeniem można je zabrać na wynos. Do pracy, szkoły czy na wycieczkę. Fuczki podaje się zazwyczaj z kleksem kwaśnej śmietany lub z sosem czosnkowym. Równie dobrze smakują z sosem pieczarkowym czy gulaszem. Lekko pikantne, idealne nie tylko dla smakoszy kiszonej kapusty, są świetnym zamiennikiem placków ziemniaczanych. Polecam :)
 
Składniki (na 18 placków) 
- 500g kiszonej kapusty
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- po pół łyżeczki mielonego kminku i majeranku
- sól, pieprz
- olej

Wykonanie
Mąkę, jajka, mleko i przyprawy miksuję na jednolite gęste ciasto naleśnikowe. Kapustę odciskam z soku, drobno kroję, dodaję do ciasta. Całość dokładnie mieszam łyżką. Na patelni rozgrzewam olej, nabieram łyżką porcje ciasta, smażę na rumiano z obu stron. Gorące przekładam na papierowe ręczniczki, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Takie placki świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Jako dodatek proponuję sos czosnkowy, koperkowy lub inny ulubiony.
Smacznego :)
 

 

Wielbicieli szybkich, smacznych placuszków zapraszam na jeszcze kilka moich propozycji: (po kliknięciu ukaże się przepis):

 
 

 

12 komentarzy:

  1. Może wreszcie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy kapusta ma być ugotowana?

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszły pyszne! Ciekawy smak. U mnie z dodatkiem keczupu🙂

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne dzieci jadły z ketchupem lub że śmietaną, dla mnie ze śmietaną najlepsze, wyszła ekspresowa kolacja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super dodatek. Dziękuję za przepis, na pewno zrobię :) Na takie rzeczy to ja jestem łasa jak nie wiem co. Dodaję twojego bloga do ulubionych. Chętnie będę tu wracać.

    OdpowiedzUsuń