Zupa fasolowa. Gęsta i sycąca. Doskonała na pożywny obiad w chłodne dni. Dzisiejszą ugotowałam z czarnej meksykańskiej fasolki. Czarna fasola uznawana jest za najzdrowszą odmianę fasoli. Zawiera duże ilości pełnowartościowego białka oraz witamin z grupy B. Posiada wysoką wartość odżywczą i jest bogatym źródłem lekkostrawnej skrobi stanowiącej źródło energii dla organizmu.
Fasola czarna najczęściej jest wykorzystywana w daniach kuchni meksykańskiej. Dziś wykorzystałam ją do przygotowania tradycyjnej, polskiej zupy fasolowej. Jeśli nie macie czarnej fasolki możecie użyć każde innej odmiany czerwonej, białej czy kolorowej. Przy najbliższej okazji polecam Wam jednak spróbować czarnej, jest bardziej delikatna i świetnie smakuje.
Składniki
- 250 g czarnej fasolki meksykańskiej
- 300-400 g wędzonych żeberek wieprzowych (lub innej wędzonki czy boczku wędzonego)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 2 kulki ziela angielskiego
- łyżeczka majeranku
- pół łyżeczki kminku mielonego
- sól, pieprz
- 2 łyżki śmietany 12% lub 18%
Wykonanie
Fasolę płuczę, zalewam zimną wodą i odstawiam do namoczenie na całą noc.
Następnego dnia fasolę odcedzam, zalewam świeżą wodą, dodaję pół łyżki soli i doprowadzam do wrzenia. Po zagotowaniu dodaję liść laurowy i ziele angielskie. Zmniejszam ogień i gotuję na wolnym ogniu około godzinę (aż fasolka jest wpół miękka). Do gotującej się fasoli dodaję żeberka, pokrojone w słupki warzywa, czosnek i cebulę. Gotuję na wolnym ogniu do miękkości fasoli. Pod koniec gotowania dodaję do zupy zahartowaną śmietanę. Zupę doprawiam roztartym majerankiem i mielonym kminkiem. Chwilkę gotuję i gotowe. Podaję z osobno ugotowanymi ziemniakami.
Smacznego :)
Po więcej przepisów na pyszne zupy, zapraszam do mojej zakładki ZUPY klik , dla każdego coś smacznego :)