wtorek, 28 lutego 2023

Zupa fasolowa z czarnej fasolki meksykańskiej


 Zupa fasolowa. Gęsta i sycąca. Doskonała na pożywny obiad w chłodne dni. Dzisiejszą ugotowałam z czarnej meksykańskiej fasolki. Czarna fasola uznawana jest za najzdrowszą odmianę fasoli. Zawiera duże ilości pełnowartościowego białka oraz witamin z grupy B. Posiada wysoką wartość odżywczą i jest bogatym źródłem lekkostrawnej skrobi stanowiącej źródło energii dla organizmu. 
Fasola czarna najczęściej jest wykorzystywana w daniach kuchni meksykańskiej. Dziś wykorzystałam ją do przygotowania tradycyjnej, polskiej zupy fasolowej. Jeśli nie macie czarnej fasolki możecie użyć każde innej odmiany czerwonej, białej czy kolorowej. Przy najbliższej okazji polecam Wam jednak spróbować czarnej, jest bardziej delikatna i świetnie smakuje.
 
Składniki
- 250 g czarnej fasolki meksykańskiej
- 300-400 g wędzonych żeberek wieprzowych (lub innej wędzonki czy boczku wędzonego)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 2 kulki ziela angielskiego
- łyżeczka majeranku
- pół łyżeczki kminku mielonego
- sól, pieprz
- 2 łyżki śmietany 12% lub 18%
 
Wykonanie
 Fasolę płuczę, zalewam zimną wodą i odstawiam do namoczenie na całą noc.
Następnego dnia fasolę odcedzam, zalewam świeżą wodą, dodaję pół łyżki soli i doprowadzam do wrzenia. Po zagotowaniu dodaję liść laurowy i ziele angielskie. Zmniejszam ogień i gotuję na wolnym ogniu około godzinę (aż fasolka jest wpół miękka). Do gotującej się fasoli dodaję żeberka, pokrojone w słupki warzywa, czosnek i cebulę. Gotuję na wolnym ogniu do miękkości fasoli. Pod koniec gotowania dodaję do zupy zahartowaną śmietanę. Zupę doprawiam roztartym majerankiem i mielonym kminkiem. Chwilkę gotuję i gotowe. Podaję z osobno ugotowanymi ziemniakami.
Smacznego :)



Po więcej przepisów na pyszne zupy, zapraszam do mojej zakładki ZUPY klik , dla każdego coś smacznego :)

czwartek, 2 lutego 2023

Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym


 Ozorki, danie dla smakoszy podrobów. Odpowiednio przyrządzone są mięciutkie, delikatne i wyśmienite w smaku. Można je przygotować na wiele sposobów. Dziś zapraszam na jeden z nich. Klasyczne ozorki w sosie chrzanowym. Polecam :)

Składniki ( na 4 porcje )
- 3 ozorki wieprzowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego 
- liść laurowy
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
- sól
Sos
- wywar w ozorków
- 2 -3 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka mąki
- mały słoiczek tartego chrzanu

Wykonanie
Ozorki moczę ok. godzinę w zimnej wodzie, dokładnie oczyszczam, przekładam do garnka, zalewam zimną wodą, tak aby przykryła mięso. Dodaję sól, liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Ozorki gotuję na wolnym ogniu ok. 2 -2,5 godziny, do miękkości.
Miękkie ozorki wyjmuję z wywaru, studzę, obieram ze skórki, kroję w grubsze plastry.
Wywar z ozorów podgrzewam, dodaję wymieszaną śmietanę z mąką oraz chrzan. Całość dokładnie mieszam, gotuję na wolnym ogniu ok. 3 minuty aż zgęstnieje. Do gorącego przekładam pokrojone ozorki.
Ozorki podaję z tłuczonymi ziemniakami i ulubioną surówką. U mnie to zazwyczaj domowe buraczki klik
 
Smacznego :)