piątek, 2 kwietnia 2021

Babka bananowa z polewą czekoladową


 Błyskawiczna w wykonaniu, znakomita w smaku. Miękka, wilgotna, aromatyczna. Doskonała na Wielkanocny stół. Babka bananowa.  Polecam :)

Składniki ( na formę z kominkiem 24 cm )
-  2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 6 łyżek mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 3 dojrzałe banany
Polewa
- 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mleka
Dodatkowo
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy
 
Wykonanie
Banany obieram ze skórki, kroję w plasterki i ugniatam widelcem na miazgę. 
Jajka miksuję z cukrem na puszystą masę ( ok. 5-6 minut ), dodaję rozgniecione banany, wlewam olej i mleko, cały czas miksuję. Dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Chwilkę jeszcze miksuję na wolnych obrotach, tylko do połączenia składników.
Ciasto przekładam do uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy z kominkiem. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę w 160 stopniach ( grzałka góra-dół ) około 50 minut, do suchego patyczka. 
Polewa : do małej miseczki przekładam połamaną czekoladę, dodaję masło i mleko. Miseczkę wkładam do mikrofalówki na 30 sekund do rozpuszczenia. Rozpuszczoną polewę dokładnie mieszam i rozprowadzam na przestudzonej babce.
Babkę przechowuję w plastykowym, zamykanym pojemniku na ciasto, utrzymuje świeżość nawet do 4 dni.
Smacznego :) 
 

 



Poniżej podam jeszcze kilka moich przepisów na babki ( wystarczy kliknąć w tytuł a ukaże się przepis ) zapraszam :

 

 
  

18 komentarzy:

  1. Pyszności :) uwielbiam bananowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealna ta babka :) Banan fajnie się sprawdza w takich wypiekach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę, że to ciasto w środku jest ciemne. Co powoduje tę ciemną barwę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dojrzałe banany. Ciemnieją pod wpływem ciepła.

      Usuń
  4. Spokojnych i radosnych Świąt ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i wzajemnie. Zdrowych i smacznych Świąt życzę ❤

      Usuń
  5. Bardzo smacznie wygląda, nie jadłam jeszcze bananowej babki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. zdrowych i smacznych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  7. nigdy nie jadłam bananowej babki

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawy przepis :) muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda naprawdę apetycznie. Z chęcią bym zjadła. ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. taka babka i na weekend się nada:D

    OdpowiedzUsuń
  11. Noooo wygląda mega smacznie! Zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń