Napoleonka na krakersach to bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu ciasto bez pieczenia, które uda się nawet początkującym w kuchni. Połączenie słodkiego budyniowo-waniliowego kremu ze słonymi krakersami daje rewelacyjny efekt smakowy. Słoność krakersów fajnie przełamuje słodkość masy budyniowej. Ciasto po schłodzeniu bardzo dobrze się kroi, masa jest zwarta, a krakersy dobrze przylegają. Polecam :)
piątek, 30 października 2020
Napoleonka na krakersach
Napoleonka na krakersach to bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu ciasto bez pieczenia, które uda się nawet początkującym w kuchni. Połączenie słodkiego budyniowo-waniliowego kremu ze słonymi krakersami daje rewelacyjny efekt smakowy. Słoność krakersów fajnie przełamuje słodkość masy budyniowej. Ciasto po schłodzeniu bardzo dobrze się kroi, masa jest zwarta, a krakersy dobrze przylegają. Polecam :)
środa, 28 października 2020
Klopsiki z indyka w sosie koperkowym
Ostatnio mam tak zwaną fazę na koperek. Dodaje go niemalże do wszystkiego. Niby dobrze, rodzinka bardzo lubi, kolor na talerzu jest i dodatkowe witaminki też. Idąc za ciosem zrobiłam klopsiki w sosie, sosie koperkowym :) Sos lekki, bez dodatku mąki, klopsiki delikatne z udźca indyka. Bardzo smaczny i prosty w wykonaniu obiad. Polecam :)
- 1 jajko
- 1 łyżka kaszy manny
- duży ząbek czosnku
- szczypta majeranku
- sól
- olej
Jeśli lubicie klopsiki/pulpeciki to poniżej jeszcze kilka moich propozycji :
Delikatne pulpeciki z indyka w pomidorowym sosie.
Pulpety z indyka w sosie pieczarkowo serkowym.
Lekkostrawna zupa z klopsikami drobiowymi.
Pulpety w sosie własnym. Delikatne klopsiki mięsne.
poniedziałek, 26 października 2020
Domowy sos chili słodko - pikantny na zimę.
Papryczki chili w tym roku sprawiły mi ogromną niespodziankę i bardzo bogato obrodziły. Sporo z nich zjedliśmy na bieżąco, jako dodatek do sałatek i innych potraw. Ale jeszcze sporo zostało na krzaczkach i mimo zbliżającego się końca października spokojnie sobie dojrzewają, nie zwracając uwagi na zimne noce. Z części z nich postanowiłam zrobić domowy sos chili. Taki sos to coś co moja rodzinka bardzo lubi, a zwłaszcza jej męska część. I powiem Wam to był strzał w dziesiątkę. Mój sos wyszedł bardzo pikantny, prawie identyczny jak ten sprzedawany w butelkach znanej azjatyckiej firmy. Jeśli lubicie takie smaki, to gorąco Was zachęcam do przygotowania takiego domowego sosu. Ja z uwagi na to, że mam sporo papryczek przygotowałam go na zapas i zapasteryzowałam w małych słoiczkach. Ale na próbę można pomniejszyć składniki i zrobić sos na jedno posiedzenie. Przepis na wykonanie słodko-pikantnego sosu chili jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Najwięcej czasu w sumie zajmuje pokrojenie papryczek. Polecam :)
piątek, 23 października 2020
Marmolada z jabłek bez mieszania. Domowe przetwory.
Po tym czasie garnek z jabłkami stawiam na średnim gazie, odkrywam pokrywkę i gotuję około trzy godziny. W tym czasie UWAGA nic nie dotykamy, nic nie mieszamy ( choćby was ręce swędziały ) zapominamy o jabłkach w garnku :)
Po upływie trzech godzin, kiedy owoce już puściły sporo soku, całość mieszam, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Ja delikatnie zwiększyłam gaz i po godzinie już było gotowe.
Gotową marmoladę przekładam do uprzednio wymytych i wyprażonych słoiczków po same brzegi.
Pasteryzuję ok. 5-7 minut od zagotowania się wody w garnku.
Smacznego :)
środa, 21 października 2020
Kurczak w sosie pieczarkowo - koperkowym.
Filety z kurczaka w sosie pieczarkowo - koperkowym to bardzo smaczne i proste w wykonaniu danie. Mięso tak przygotowane jest bardzo soczyste, a sos aksamitny i kremowy. Świetnie pasuje z dodatkiem ryżu, kaszy czy ziemniaków. Polecam :)
niedziela, 18 października 2020
Sok z aronii i jabłek na zimę. Domowe przetwory.
Udało mi się przed ostatnim deszczem zebrać resztę aronii. Jak pisałam w jednym z poprzednich postów, w tym sezonie mieszam smaki i robię soki wieloowocowe. Dziś przyszła kolej na aronię z jabłkiem. Z tym sokiem jest troszkę więcej pracy, bo robimy jakby dwa soki, a potem je mieszamy. Ale w nagrodę otrzymujemy wspaniały sok, pełen witamin. W zimie jak znalazł. Polecam :)
Smacznego :)
Poniżej pozostałe moje przepisy na podobne soki
czwartek, 15 października 2020
Tiramisu w pucharkach
Tiramisu to włoski deser składający się z warstw biszkoptów nasączonych bardzo mocną kawą, przełożonych delikatnym kremem jajeczno serowym. Z wierzchu posypany gorzką czekoladą, lub prawdziwym kakao. Dodatkowo do nasączenia biszkoptów w wersji dla dorosłych dodawany jest likier. Deser jest bardzo prosty w wykonaniu i ma wielu zwolenników. Klasyczny deser tiramisu podaje się w formie prostokątnego ciastka, ja swój przygotowałam w pucharkach. Polecam :)
wtorek, 13 października 2020
Zupa jarzynowa z klopsikami
W ten deszczowy, pochmurny i zimny dzień zapraszam Was na typowo jesienną, rozgrzewającą zupę jarzynową z klopsikami. Gęsta, pożywna i sycąca doskonała na obiad lub ciepłą kolację. Polecam :)
sobota, 10 października 2020
Sałatka z pora z kabanosem
Sałatki z porami to moje ulubione sałatki. Robię je stosunkowo często, tylko zmieniam dodatki. Dzisiejsza powstała przez przypadek. W lodówce błąkały się zapomniane kabanosy i chciałam je smacznie wykorzystać. Udało się, sałatka wyszła bardzo smaczna, a przy tym pożywna. Doskonała nie tylko na śniadanie czy kolację, ale także jako posiłek do pracy. Polecam :)
Składniki
- 1 większy por ( wykorzystuję białą część )
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 6 plasterków sera żółtego
- 2 ogórki kiszone
- 2 kabanosy
- 1 - 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Pora kroję w cienkie półplasterki przekładam do małej miseczki lekko solę, mieszam i odstawiam aby zmiękł, puścił sok i stracił goryczkę. Jajka i ogórki kiszone kroję w kosteczkę, ser żółty w paseczki, kabanosy w cienkie krążki. Dodaję odciśniętego pora, majonez, sól i pieprz. Całość mieszam dokładnie i odstawiam do lodówki na około pół godziny.
Smacznego :)
czwartek, 8 października 2020
Spaghetti z kurczakiem i cukinią w pomidorowym sosie.
Kiedy brak mi pomysłu na obiad najchętniej sięgam po makaron. Uwielbiam go mieszać z różnymi składnikami. Dziś prosto i kolorowo. Spaghetti, kurczak i cukinia w roli głównej. Plus kilka drobnych dodatków i mamy smaczny, pożywny obiad dla całej rodzinki. Polecam :)
Składniki
- 180 gram makaronu spaghetti
- 1 większa pierś z kurczaka
- 1 mała cukinia
- kilka pieczarek
- pól czerwonej papryki
- 1 ząbek czosnku
- 100 ml śmietanki 30%
- 3/4 szklanki passaty pomidorowej
- papryka mielona
- oregano
- bazylia
- sól
- natka pietruszki
- olej
Wykonanie
Piersi z kurczaka kroję w średniej wielkości kostkę, cukinię w słupki, pieczarki w plasterki, paprykę w paseczki, czosnek siekam.
Na patelni rozgrzewam 2-3 łyżki oleju na gorący wrzucam kurczaka, dodaję sól do smaku i ok. pół łyżeczki mielonej papryki, chwilę smażę aż mięso się zrumieni. Do zrumienionego mięsa dodaję pieczarki, paprykę i czosnek. Mieszam, chwilkę dalej smażę, aż pieczarki i papryka się delikatnie zrumienią. Następnie do zawartości patelni dodaję cukinię, szczyptę bazylii i oregano, smażę całość jeszcze dosłownie chwilkę aż cukinia puści sok i trochę zmięknie.
Makaron gotuję w/g przepisu na opakowaniu, odcedzam, ale nie do końca, zostawiam szklankę wody z gotowania. Do ugotowanego makaronu przekładam zawartość patelni, wlewam passatę i śmietankę, dokładnie mieszam i gotuję jeszcze chwilę do połączenia smaków. Wazie potrzeby dolewam zachowaną wodę z makaronu, doprawiam do smaku, dodaję posiekaną natkę. Podaję na gorąco.
Smacznego :)
środa, 7 października 2020
ROŚLINNY COMFORT FOOD dla każdego - recenzja książki
Dziś zapraszam na recenzję książki Eryka Wałkowicza " Roślinny Comfort Food dla każdego ". To już trzecia książka kulinarna autora. Eryk Walkowicz jest dietetykiem, entuzjastą kuchni roślinnej, autorem bloga erVegan. Najnowsza książka, jak wskazuje jej tytuł jest o roślinnym jedzeniu na pocieszenie. Określenie Comfort Food to dosłownie komfortowe jedzenie, czyli takie, które daje nam poczucie bezpieczeństwa, smakołyki pokrzepiające duszę i radujące żołądek. W tym przypadku te smakołyki bazują na kuchni roślinnej. Książka zawiera całą masę prostych przepisów, które większość z nas ma w swoim domu i pokazuje nam w jaki sposób wyczarować z nich smaczny posiłek. Każdy przepis jest opatrzony rzeczywistymi zdjęciami, krótkim opisem, listą składników i sposobem wykonania.
Podzielona jest na dwie części, w pierwszej z nich są przepisy na dania wytrawne, gdzie znajdziemy na przykład przepis na "paluszki bezrybne" z selera, druga część to słodkości i między innymi kuszące drożdżówki z budyniem i orzechami.
Oprócz przepisów w swojej książce autor dzieli się z nami swoimi pomysłami na dietetyczne triki, sposobami na oszczędne posiłki, wykorzystujące wartościowe resztki, pokazuje sprzęty i produkty niezbędne w komfortowej kuchni.
Ogólnie książka bardzo mi się podoba, jest napisana w przemyślany sposób i jak już pisałam wyżej bardzo ładnie wydana. Przyjemnie się ją czyta, ogląda i trzyma w ręku. Myślę, że każdy z nas znajdzie w niej coś dla siebie. Przepisy bardzo ciekawe nie tylko dla wegan. Kuchnia roślinna to bogactwo aromatów i smaków dla każdego.
tutuł ROŚLINNY COMFORT FOOD DLA KAŻDEGO
autor ERYK WAŁKOWICZ
wydawnictwo ZNAK