poniedziałek, 15 grudnia 2014
Czerwona kapusta.Smaczna, szybka sałatka obiadowa.
Prosta, szybka i bardzo smaczna sałatka obiadowa z czerwonej kapusty. Doskonale pasuje do tradycyjnych obiadów np. kotleta schabowego, czy mielonego, świetna do rolad wieprzowych lub wołowych, bardzo dobrze komponuje się ze świąteczną kaczką czy gęsią. Polecam :)
Składniki
- 1 mała główka czerwonej kapusty
- 1 cebula
- ocet
- oliwa z oliwek
- sól, cukier,
- kostka cebulki sproszkowanej
Wykonanie
Kapustę drobno szatkuję, przekładam do garnka, zalewam wodą tak aby przykryła kapustę, następnie do gotującej kapusty dodaję obraną cebulę w całości, pół łyżki soli i łyżeczkę cukru. Kiedy kapusta jest miękka, odcedzam ją, wyjmuję cebulę, do gorącej dodaję 1 łyżkę octu, mieszam aż kapusta zmieni kolor na wrzosowy. Gdy przestygnie polewam 2-3 łyżkami oliwy z oliwek, doprawiam suszona cebulką.
Kapustka najlepiej smakuje lekko podgrzana, chodź na zimno też jest niczego sobie.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Uwielbiam tę sałatkę, ale w życiu nie wiedziałam jak się ją robi, teraz będę pamiętać :)
OdpowiedzUsuńzamiast octu polecam cytrynę
OdpowiedzUsuńa co z tą wyjętą cebulą całą
OdpowiedzUsuńMożna zjeść, ja wyrzucam.
UsuńJa duszę że śliwkami suszonymi a reszta tak samo
OdpowiedzUsuń