piątek, 19 września 2014

Delikatne pulpeciki z indyka w pomidorowym sosie.






Pulpeciki przygotowuję z mięsa z udźca indyka jest ono bardzo soczyste, delikatne,smaczne i zdrowe. Dziś na obiad przygotowałam pulpety w sosie pomidorowym, podałam z ziemniaczkami, ale takie pulpeciki pasują równie dobrze z ryżem ,makaronem czy kaszą. Polecam :)

Składniki
- mięso mielone z udźca indyka 60 dkg.
- jajko
- mała czerstwa bułeczka
- czosnek 2 ząbki
- domowa wegeta, majeranek,papryka mielona
Na sos
- koncentrat pomidorowy 70 g
- śmietana 18%  2 łyżki
- mąka 2 - 3 łyżeczki
- bazylia,czosnek mielony,papryka słodka mielona, ( ew. sól, pieprz )
Dodatkowo
- wywar mięsny domowy lub ew.kostka rosołowa

Wykonanie
Do mięsa dodaję jajko,namoczoną i odciśniętą bułeczkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.
Mieszam najpierw łyżką potem bardzo dokładnie ręką. Zmoczonymi dłońmi nabieram porcję i formuję kuleczki. W szerokim garnku gotuję ok. 2 litry wywaru ( lub wodę z dodatkiem kostki rosołowej) i powolutku na gotująca wodę wrzucam pulpety, zmniejszam ogień i gotuje około 30 minut. 
W międzyczasie w małym garnuszku rozrabiam śmietanę z mąką i odrobina wody ( mieszam tak aby nie było grudek ) dodaję dwie łyżki gorącego wywaru, mieszam i całość wlewam do pulpetów. Kiedy sos delikatnie zgęstnieje dodaję koncentrat pomidorowy, doprawiam bazylią, czosnkiem mielonym i odrobina słodkiej papryki, delikatnie mieszam  i gotuje na wolnym ogniu jeszcze ok. 3 minuty.
Pulpeciki w sosie podaję na gorąco posypane zieleniną.
Smacznego :)



Zapraszam również na  http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/05/pulpety-z-indyka-w-sosie-pieczarkowo.html




środa, 17 września 2014

Flaczki drobiowe. Pyszne danie z kurczaka i żołądków drobiowych.







Flaczki drobiowe z kurczaka i żołądków drobiowych. Pyszne danie lub jak ktoś woli gęsta mięsna, rozgrzewająca zupka. Idealny obiad na jesienne i zimowe dni. Polecam :)

Składniki
- 4 udka z kurczaka
- 4 skrzydełka z kurczaka
- 60 dkg żołądków drobiowych
- 2 duże marchewki
- pietruszka korzeń
- pól selera
- cebula, kawałek pora
- 2 ząbki czosnku
- sól, czerwona mielona papryka, majeranek
- listek laurowy, ziele angielskie 2 szt.
- przyprawa do flaków
- łyżka masła
- łyżka mąki

Wykonanie.
Oczyszczone żołądki, udka i skrzydełka wkładam do dużego garnka, zalewam wodą, solę i gotuje na wolnym ogniu ok.pół godziny.Po tym czasie do gotującego się mięsa dodaję obrane warzywa, ziele angielskie i listek laurowy. Całość gotuję na wolnym ogniu jak rosół, do chwili kiedy mięso, żołądki i warzywa będą miękkie.
Wywar przecedzam do drugiego garnka, udka obieram ze skóry i kości, mięso rozdrabniam na mniejsze podłużne kawałki, żołądki kroję w średnie paseczki, marchewkę w plasterki, seler w kostkę. Cebulę, pietruszkę,czosnek,listek i ziele wyrzucam lub co nieco zjadam :)
Pokrojone mięso i warzywa wkładam do przecedzonego  wywaru, zagotowuję, gorący doprawiam roztartym majerankiem, papryką mieloną i dwoma łyżkami przyprawy do flaków.
W rondelku przygotowuję zasmażkę : roztapiam łyżkę masła,dodaję do niej łyżkę mąki, rozprowadzam letnią wodą tak aby nie było grudek i wlewam do gotujących się flaczków. Całość gotuję jeszcze parę minut.
Podaję na ciepło z dodatkiem pieczywa.
Uwaga! Z podanych składników wychodzi całkiem spory garnek, u nas ( 4 osobowa rodzina ) starcza nam na dwa dni.
Smacznego:)



poniedziałek, 15 września 2014

Wątróbka drobiowa smażona z cebulą i jabłkami. Aromatyczna z majerankiem.



Wątróbka z cebulką i jabłkiem to bardzo smaczne, aromatyczne danie. Jabłko nadaje oryginalnego, lekko kwaśno-słodkiego smaku, majeranek i cebulka cudnego zapachu. Tak przygotowana wątróbka jest bardzo soczysta i dosłownie rozpływa się w ustach :) Polecam :)

Składniki ( dla dwóch osób )
- wątróbka drobiowa 40 dkg
- jabłka najlepsze będą twarde i lekko kwaskowe - 2 sztuki
- cebula 1 duża
- olej
- majeranek, sól, sos sojowy ciemny

Wykonanie
Wątróbkę dokładnie obieram z żyłek i innych niedoskonałości, płukam w zimnej wodzie, osuszam. Kroję na mniejsze podłużne kawałki. Cebulę kroję w półplasterki, obrane jabłka w ćwiartki i każda ćwiartkę przekrawam jeszcze na połówki. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju. Wrzucam cebulę i jabłka, doprawiam roztartym majerankiem, chwilkę smażę na wolnym ogniu, po zeszkleniu cebulki i lekkim zmięknięciu jabłek, przesuwam cebule wraz z jabłkami na boki patelni, zwiększam gaz na maximum i wrzucam wątróbkę. Smażę wszystko dosłownie 4-5 minut, mieszając. Aż wątróbka straci różowy kolor a tłuszcz na którym się smaży będzie przejrzysty. Patelnie ściągam z ognia i dopiero wtedy danie doprawiam solą i kropię sosem sojowym. Mieszam i wykładam na talerze.
Podaje na ciepło jako samodzielne danie z pieczywem, lub jako danie obiadowe z ziemniaczkami i dowolną surówką.
Smacznego :)


niedziela, 14 września 2014

Szybkie ciasto kakaowe z gruszkami.






Ciasto kakaowe z gruszkami. Bardzo smaczne, wilgotne, proste i szybkie w wykonaniu. Polecam :)

Składniki ( na tortownicę 26 cm.)
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 płaskie łyżki kakao
- cztery duże gruszki
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy

Wykonanie
Jajka ubijam z cukrem, dodaję stopniowo przesiana mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i oliwę z oliwek. Kiedy wszystkie składniki się połączą, dodaje do ciasta obrane ze skórki i pokrojone w dość dużą kostkę gruszki. Mieszam delikatnie łyżką. Ciasto wylewam na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blaszkę. Wkładam do średnio nagrzanego piekarnika i piekę w temp.180 stopni ( z termoobiegiem ) ok. 50 minut, do suchego patyczka.
Smacznego :)


sobota, 13 września 2014

Pasta twarogowa z rybą w oleju i cebulką dymką. Pyszne smarowidło do pieczywa.







Chyba już pisałam, że pasty i wszelkiego rodzaju smarowidła do pieczywa cieszą się u mnie w domu wielkim powodzeniem. Jest u mnie na blogu już ich kilka i wszystkie szybkie i smaczne. Dziś kolejna smaczna, szybka w wykonaniu i tania pasta. Doskonała na śniadanie, czy kolację. Polecam :)

Składniki
- biały ser  25 dkg.
- puszka filetów z makreli w oleju ( mogą być też filety śledziowe )
- cebulka dymka 2-3 szt. ( zielona i biała część )
- majonez
- domowa wegeta ( ew. sól i pieprz )

Wykonanie
Rybę wraz z olejem przekładam do miseczki,dodaję pokruszony biały ser i całość dokładnie rozdrabniam widelcem, dodaję drobniutko pokrojone cebulki, spora łyżkę majonezu i doprawiam do smaku. Mieszam. Odstawiam do lodówki na ok.pół godziny. Podaję z pieczywem.
Smacznego:)


czwartek, 11 września 2014

Naleśnikowe placuszki z szynką, serem i innymi dodatkami a'la pizzerinki.







Bardzo smaczne i szybkie w wykonaniu placuszki. Doskonałe na kolację, śniadanie i szybkie danie obiadowe. Gęste ciasto naleśnikowe połączone z ulubionymi dodatkami, lub z tym co aktualnie zalega nam w lodówce daje smakowity efekt końcowy podobny do pizzy,czy pizzerinek :)
Tak więc w doborze dodatków panuje pełna dowolność, można dodać pieczarki,kukurydzę czy groszek konserwowy, kiełbasę parówki pomidory itp. U mnie dziś takie składniki jak poniżej. Polecam :)

Składniki
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1/4 szklanki wody
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- domowa wegeta ( ew.sól i pieprz )
- przyprawa do pizzy
- kilka plastrów szynki
- ser żółty ok.10-15 dkg
- kawałek czerwonej papryki
- kilka pomidorków koktajlowych
- zielona cebulka
- olej do smażenia

Wykonanie
Mąkę, mleko,wodę, jajko i proszek do pieczenia miksuję jak na ciasto naleśnikowe z tym, że jest ono dużo gęstsze. Do ciasta dorzucam pokrojoną w kosteczkę szynkę, paprykę,cebulkę i pomidorki plus starty na dużych oczkach tarki żółty ser. Doprawiam przyprawami i mieszam dokładnie łyżką.
Na patelni rozgrzewam olej, nabieram łyżką porcje ciasta, smażę na rumiano z obu stron. Gorące przekładam na papierowe ręczniczki, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Podaję zazwyczaj na ciepło,ale na zimno tez są dobre, z dodatkiem sosu czosnkowego lub keczupu.
Smacznego :)







Przepis pochodzi z tej strony z delikatnymi zmianami :)

środa, 10 września 2014

Cukinia po szwedzku. Smaczna sałatka na zimę. Domowe przetwory.







Sałatka z cukinii po szwedzku to nic innego jak znany popularny przepis na ogórki po szwedzku. Ja od paru sezonów sałatkę szwedzką przygotowuję właśnie z wykorzystaniem cukinii, bo ogórki przetwarzam na różne inne sposoby. I powiem szczerze cukinia jest delikatniejsza i bardziej nam smakuje. Polecam :)

Składniki
- 2,5 kg cukinii ( obranej ze skórki i wypestkowanej )
- 0,5 kg cebuli
- pieprz ziołowy ok.15-20 gr.
- 25 dkg. cukru
- 2 łyżki soli
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka oleju

Wykonanie
Cukinię i cebulę szatkuję na drobne plasterki, wkładam do dużej miski, dodaje pozostałe składniki, mieszam i odstawiam na 2 godziny.
Po tym czasie przekładam do słojów i zalewam wytworzona zalewą.
Szczelnie zakręcam i pasteryzuję w zależności od wielkości słojów ok. 6-8 minut.
Smacznego :)






poniedziałek, 8 września 2014

Kalafior kiszony w słoikach, smaczny i chrupiący. Domowe przetwory.







Kiszony kalafior...kto jeszcze nie próbował serdecznie zachęcam do skorzystania z przepisu. Kalafior kiszę niemal identycznie jak ogórki, z tym,że nie dodaję chrzanu. Tak ukiszony jest bardzo smaczny i chrupiący. Doskonale nadaje się jako przystawka do obiadu, czy grilla, wykorzystuję go tez jako składnik do różnych surówek i sałatek. Polecam :)

Składniki
- kalafior
- koper ( łodygi i baldaszki )
- czosnek
- sól

Wykonanie
Surowy kalafior dzielę na mniejsze różyczki, koper tnę na mniejsze kawałki,czosnek obieram i dziele na ząbki.
W garnku gotuje wodę i na każdy litr wody dodaję 1 okopiastą łyżkę soli. Kiedy woda się zagotowuje powstałą zalewę studzę.
Do wyprażonych słoików ( u mnie 0.9 litra ) na dno układam po dwa ząbki czosnku, kilka kawałków kopru i wypełniam je bardzo ściśle różyczkami kalafiora, na wierzch dodaję znowu koper i czosnek. Zalewam zimna zalewą, zakręcam pokrywki.
Tak przygotowane kiszonki zostawiam w temperaturze pokojowej ok.3-4 dni, jak rozpocznie się proces kiszenia, dokręcam mocno zakrętki i słoje wynoszę w chłodne miejsce.
Uwagi :
Ze średniej wielkości kalafiora wychodzą ok. 3 słoiki po 0.9 litra. Dla mnie najlepsze są takie kalafiorki właśnie po 4-5 dniach kiszenia, smakują jak małosolne i wyjadamy je prosto ze słoika. Takie dłużej przechowywane są najlepsze do sałatek i surówek.
Smacznego :)


piątek, 5 września 2014

Ciasto kruche ze śliwkami i kruszonką. Pyszne słodko - kwaśne.







Smakowite ciacho śliwkowe na kruchym spodzie posypane kruszonką. No co tu dużo pisać, bardzo smaczne, szybkie i szybko znika. Polecam :)

Składniki ( na blaszkę 40x25 cm. )
śliwki najlepiej węgierki, ale mogą być każde inne ok.1 kg.
Ciasto
- 45 dkg mąki
- 20 dkg cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kostka masła 25 dkg
- 2 zółtka
- 1 jajko
- śmietana 2 łyżki
Kruszonka
- 14 dkg maki
- 10 dkg cukru
- 10 dkg masła
Dodatkowo
- bułka tarta, cukier, cukier puder do posypania

Wykonanie
Do przesianej mąki dodaję cukier, proszek do pieczenia i zimne masło, siekam nożem, wbijam jajko i żółtka dodaje śmietanę. Zagniatam ciasto. Zbijam w kulkę i wstawiam do lodówki na ok.30 minut.  W międzyczasie przygotowuję kruszonkę: mąkę i cukier siekam z zimnym masłem, zagniatam i wstawiam do zamrażalnika. Schłodzone ciasto rozwałkowuję i przekładam na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blaszkę.
Na ciasto układam gęsto przekrojone na połówki i pozbawione pestek śliwki. Śliwki posypuję delikatnie cukrem i bułka tartą. Na koniec na całośc ścieram na tarce o grubych oczkach zamrożoną kruszonkę.
Piekę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem ok. 50 minut, do suchości patyczka.
Smacznego :)


czwartek, 4 września 2014

Grzyby marynowane. Najprostszy, smaczny przepis.







Wczoraj, późnym wieczorem, zupełnie niespodziewanie zostałam obdarowana wiaderkiem grzybów prosto z lasu. Nie powiem, że się ucieszyłam. Bo późno, bo rano trzeba wcześnie wstać, bo to tyle roboty. Ale cóż, jedzenia nie lubię wyrzucać, a grzybki bardzo lubię to za długo się nie złościłam :) Zabrałam się za pracę. Połowę z niej wykonał mój osobisty mąż ( który to przyczynił się do dostarczenia owego wiaderka do domu ) czyli oczyścił grzyby. Ja zajęłam się ich przetwarzaniem. Część wysuszyłam w piekarniku,część zasmażyłam, poporcjowałam i zamroziłam a wszystkie najmniejsze zamarynowałam w słoiczkach. Skończyliśmy blisko godziny 23.30 , ale dziś wiem, że było warto :)
Do marynowania wybrałam najmniejsze okazy i ulokowałam je w malutkich słoiczkach po majonezie, tak aby były na jeden raz. Zalewy mi trochę zostało, dokupię małych pieczarek i będą jeszcze ze dwa słoiczki.
Polecam :)

Składniki
- 1 kg grzybów
- cebula 2 szt.

Zalewa
- 2 szklanki wody
- 1/2 szklanki octu 10%
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka soli
- ziele angielskie, listek laurowy,pieprz w ziarenkach

Wykonanie
Oczyszczone grzybki starannie wypłukałam, zalałam wodą i gotowałam ok. 20-30 minut ( w zależności od wielkości ). W osobnym naczyniu przygotowałam zalewę dodając do niej pokrojoną w piórka cebulę. Zalewę gotowałam ok. 10 minut.
Odcedzone grzybki nałożyłam do wyprażonych słoiczków, zalałam gorącą zalewą wraz cebulą, tak aby grzybki były całkiem przykryte.
Pasteryzowałam 10 minut.
Smacznego :)



środa, 3 września 2014

Fasolka szparagowa w słoikach na zimę. Domowe przetwory.







Fasolka szparagowa przygotowana z tego przepisu przechowuje się bardzo długo, po otwarciu słoika smakuje jak świeżutka, dopiero co zebrana i ugotowana.
Wykorzystuje ją najczęściej jako dodatek do obiadu np. polaną bułką tarta z masełkiem przepis tu http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/09/fasolka-szparagowa-polana-zrumieniona.html , także do zup i sałatek. Kiedy podaje do obiadu to fasolkę podgrzewam w rondelku wraz z zalewą, do sałatek jest gotowa po wyjęciu ze słoika i odcedzeniu.
Polecam :)

Składniki
- fasolka szparagowa
Zalewa na 1 litr wody
- pół łyżeczki soli
- ćwierć łyżeczki kawsku cytrynowego

Wykonanie
Fasolkę oczyszczam z włókien, odkrawam końcówki, płuczę. Wrzucam na wrzątek i od momentu zagotowania się wody gotuje fasolkę na wolniutkim ogniu ok. 7-9 minut. Odcedzam na sicie. Układam w słojach pionowo, nie za gęsto. Zalewam gorącą zalewą. Zakręcam szczelnie. Pasteryzuję około 30-40 minut. Przechowuję w chłodnym miejscu.
Smacznego :)


poniedziałek, 1 września 2014

Fasolka szparagowa polana zrumienioną na maśle bułką tartą.






Bardzo proste, szybkie w przygotowaniu danie a jakże smaczne :) Fasolka szparagowa polana przesmżoną bułka tartą na maśle to pyszny dodatek do obiadu. U mnie najlepiej smakuje z ziemniakami z wody i jajkiem sadzonym, ale do mięs np.mielonego czy kotleta tez nie pogardzę :)
Polecam :)

Składniki
- fasolka szparagowa
- masło
- bułka tarta
- sól
- czosnek mielony

Wykonanie
Fasolkę oczyszczam z włókien, odkrawam końcówki, płukam. Gotuje w lekko osolonej wodzie z dodatkiem mielonego czosnku. Kiedy zmięknie odcedzam.
W rondelku rozpuszczam masło, dodaje do niego bułkę tartą i chwilę zapiekam (aż się zrumieni ).
Fasolkę wykładam na talerz i polewam zrumieniona bułeczką. Podaję na ciepło.
Smacznego :)