wtorek, 22 marca 2022

Babka cytrynowa


 Babka cytrynowa. Miękka, puszysta, wilgotna i mocno aromatyczna. Bardzo prosta w wykonaniu, uda się każdemu. Doskonała nie tylko na wielkanocny stół. Polecam :)

Składniki  (na formę z kominkiem 24 cm )
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej ( u mnie mąka szymanowska uniwersalna )
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125g margaryny lub masła
- 1 większa cytryna ( otarta skórka i sok )
Dodatkowo
- cukier puder do posypania wierzchu
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy

Wykonanie
Wszystkie składniki na babkę powinny mieć temperaturę pokojową.
Jajka miksuję z cukrem na puszystą masę ( ok. 5-6 minut ), obie mąki mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję do masy, miksuję do połączenia. Następnie do masy wlewam gorącą, stopioną margarynę, dalej miksuję, dodaję sok i skórkę z cytryny, mieszam. 
Masę przekładam do uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę w 170 stopniach ( grzałka góra-dół ) około 40 minut, do suchego patyczka. Po przestudzeniu babkę posypuję cukrem pudrem. 
Ostudzoną babkę przechowuję w plastykowym, zamykanym pojemniku na ciasto, utrzymuje świeżość nawet do 4 dni.
Smacznego :) 
 

 

 
 Przy okazji chciałam Was zaprosić do sklepu internetowego  na allegro, gdzie możecie zaopatrzyć się w produkty Polskich Młynów, które zazwyczaj nie są dostępne w marketach. Dla zainteresowanych podaję link: https://allegro.pl/uzytkownik/Polskie-Mlyny/sklep
 
 

  Post powstał przy współpracy z marką POLSKIE MŁYNY
 
 
 

6 komentarzy:

  1. Ślinka cieknie! Ciekawa jestem, jakiej blaszki użyłaś, bo pierwszy raz spotykam się z tak oryginalnym kształtem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, blaszka tortownica z tzw.kominkiem 😊,o średnicy 24 cm.

      Usuń
  2. Bardzo lubię takie babki cytrynowe :D Twoja prezentuje się smakowicie :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też uwielbiam babki cytrynowe <3
    Piękna babeczka <3

    OdpowiedzUsuń