środa, 14 maja 2014
Kotleciki jajeczne,smaczne i chrupiace.
Bardzo smaczne, delikatne i chrupiące kotleciki. Proste i szybkie w przygotowaniu. Przepis na te kotleciki odkryłam parę lat temu na tej stronie i na stałe weszły do naszego menu
Pasują i na obiad i na kolację. U mnie dziś na obiad były w towarzystwie pieczonych ziemniaczków i surówki z marchewki. Oto moja wersja. Polecam :)
Składniki ( na 10 sztuk kotlecików średniej wielkości
- jajka ugotowane na twardo 9 szt.
- jajka surowe 2 szt.
- zielona cebulka pół pęczka
- bułka tarta
- domowa wegeta,czosnek granulowany
Wykonanie
Jajka na twardo starłam na tarce o grubych oczkach, do jajek wbiłam dwa surowe jajka, dodałam posiekaną zieloną cebulkę, wegetę,czosnek i około 4 łyżek bułki tartej. Wszystko dokładnie wymieszałam. Następnie uformowałam lekko spłaszczone kotleciki. Każdy kotlet opanierowałam w bułce tartej. Smażyłam na średnio rozgrzanym oleju do zrumienienia.
Smacznego :)
W likach poniżej podaję jeszcze kilka propozycji na bezmięsne ( postne ) kotlety i placki. Wystarczy kliknąć i przechodzimy do przepisu, zapraszam :
https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2017/03/kotleciki-pieczarkowo-jajeczne-smaczne.html
https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/05/kotlety-rybne-z-morszczuka-smaczne-nie.html
https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2017/01/pieczarki-w-ciescie-nalesnikowym.html
https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2018/08/placuszki-z-cukinii-smaczne-i-chrupiace.html
https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2017/01/placki-ziemniaczane-tradycyjne.html
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Super pomysł.Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńIle kotlecików wychodzi z podanych składników
OdpowiedzUsuń10
UsuńOj nie doczytałam dokładnie pisze że 10 :-) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
UsuńJa robię podobne tylko dodaje gotowany ryż i podaje z sosem pomidorowym:)
UsuńBrzmi ciekawie, ale to już zupełnie inne danie. Pozdrawiam :)
UsuńA czy na zimno rowniez sa smaczne? ;-) zastanawiam sie czy nie lodac ich jako zimnej przystawki ;-)
OdpowiedzUsuńTak, będą nadal smaczne, tylko już nie tak chrupiące, po usmażeniu trzeba je koniecznie przełożyć na papierowe ręczniczki aby dokładnie obciekły z tłuszczu ze smażenia i wystudzić. Pozdrawiam :)
UsuńPycha😃
UsuńDziękuję za odpowiedz :-)
OdpowiedzUsuńmożna dodać pokrojony drobno boczek lekko podsmażony jest pychotka :pozdrawiam
UsuńMożna dodać też mozarellę.Pycha
UsuńMyślę, że fajną modyfikacją byłoby też dodanie do środka wędzonego łososia, a dla odważniejszych łososia i kaparów :)
OdpowiedzUsuńPewnie tak... ale łososia to ja osobiście wolę z innymi połączeniami, bardziej delikatnymi aby nie zabijać jego smaku :) Ale to już kwestia gustu. Pozdrawiam :)
UsuńA jeszcze lepszy smak dodać potłuczonych gotowanych ziemniaków , takie się robiło.....
Usuńsmakowicie wyglada z checia jutro sprobuje :)
OdpowiedzUsuńdawniej często robiłam te kotlety ale zamiast cebulki dawałam koperek świeży.polecam
OdpowiedzUsuńWitaj :) Ja tez zamiennie dodaję do tych kotlecików koperek... w zasadzie wszystko co zielone się nadaje, pietruszka i szczypiorek również. Pozdrawiam :)
UsuńJak nie lubie żółtka tak te kotleciki mi bardzo po smakowały :) i ten zapach szczypiorku , mniam. Pozdrawiam!! :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę... moja córka nie lubi jajka sadzonego, więc fajnym zamiennikiem dla niej do obiadu są właśnie te kotleciki :) Dziękuje za podzielenie się opinią i pozdrawiam :)
UsuńFajny przepis na tą porę w sam raz.dzięki. Jutro robię żonie.
OdpowiedzUsuńJutro spróbuję czy moje dziecko w końcu zje jajko w takiej postaci.
OdpowiedzUsuńSprawdzone super.
OdpowiedzUsuńSprawdzony super przepis. Wszyscy się zajadali.
OdpowiedzUsuńpyszne z bialym sosem koperkowym.... :)
OdpowiedzUsuńDziś je zrobiłam. Znakomite w smaku i swojej prostocie.
OdpowiedzUsuńJa dodaję o takich kotlecików zrumienioną cebulkę, zamiast zielonej dymki i bez czosnku, też są pyszne.
OdpowiedzUsuńJa dodaje pieczarki, oliwki, ser, za kazdym razem inne skladniki :) dobrze smakuja z ziarnami np slonecznika
OdpowiedzUsuńZ czym je podawać najlepiej?
OdpowiedzUsuńnajlepiej kotleciki smakują z pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami. Pozdrawiam :)
Usuńja podaje w bulce z salata lodowa , ogorek, pomidor, jakies sosy taki ala hamburger :)
UsuńSuper pomysł hamburger jajeczny :) Pozdrawiam :)
UsuńŚwietne jako dodatek do wędzonej ryby. jeszcze sos tatarski i jest bajka;)
OdpowiedzUsuńRobię takie od lat może 20 i jedno co mogę jeszcze dodać to - połaczyć można np. z rzodkiewka pokrojona w kosteczkę lub migdałami lub orzechami, cebulą dymką wcześniej zblanszowaną. Wersji mam klika, bo to bardzo szybkie danie. Czyste ze szczypiorkiem podaję do gotowanych warzyw ze sosem beszamelowym lub z sem chrznowym. Obtaczam w bułce tartej, kaszce mannie, mace kukurydzinej. Nidgy nie dodaję przypraw innych jak pieprz i sól. Jeśli zrobię więcej kładę do brytwanki i do piekarnika na chwile...Jajka trę na dużych lub na małych oczkach.
OdpowiedzUsuńWitam. Dziekuje za fajne pomysły, na tak proste kotleciki :) Pozdrawiam :)
UsuńWitam ,a ja moje kotleciki robie z drobno pokrojona nac pietruszki i tylko i wylacznie przyprawy takie jak pieprz i sol :) sa super smaczne:)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńPyszne i latwe w wykonaniu najlepiej smakuja z sosem pieczarkowym 😋
Witam Uwielbiam te kotleciki tylko ja dodaje podsmażoną cebulkę do tego szczypiorek i czasami czerwona Partykę pokrojona w kostkę wychodzą pyszne :)
OdpowiedzUsuńWitam :) Każda modyfikacja jest wskazana, z papryką muszą być prze smaczne :) Pozdrawiam :)
UsuńSuper przepis ale co to jest zielona cebulka
OdpowiedzUsuńWitam Serdecznie ja dziś pierwszy raz zrobiłam te Twoje kotleciki z jajek są przepyszne ..już na gorąco żeśmy skonsumowali z meniem ..i jakie miłe zaskoczenie takie proste a takie pyszne no i już mam nowy sposób na wykorzystywanie swoich jaj których często gęsto miewam nadwyżki!!Pozdrawiam Cieplutko!!
OdpowiedzUsuńA właśnie zastanawiałam się co dziś zrobić na obiad.Dzięki Pani już wiem :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńA jaki sos pasuje do tego najlepiej? ;)
OdpowiedzUsuńWitam. My zjadamy bez sosu, ale myslę,że pieczarkowy byłby doskonały lub jak ktoś w komentarzach napisał wyżej koperkowy. Pozdrawiam i zycze smacznego :)
UsuńA ja to widze z sosem chrzanowym najbardziej jak musze miec jakis sos,mysle ze bez sa najlepsze
UsuńWitam.
OdpowiedzUsuńSuper kulinarny blogg.
Bardzo fajne i proste przepisy.
Już widzę,że będę zaglądać tu bardzo często.
Świetny pomysł, muszę wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńA,jaka surówka pasuje?
OdpowiedzUsuńA jaka pasuje tu surówka, czy sałatka?
OdpowiedzUsuńA jaka pasuje tu surówka, czy sałatka?
OdpowiedzUsuńU nas najbardziej lubimy z surówką z marchewki i jabłka. Zależy co kto lubi, surówka z kapusty pekińskiej tez będzie na miejscu :) jesli brak inspiracji zapraszam do zajrzenia na moim blogu w zakładkę " sałatki i surówki " Pozdrawiam :)
UsuńWow super przepis na pewno wypróbuje :*
OdpowiedzUsuńu nas te kotleciki robi sie raz na jakis czas ale tylko jedno dziecko lubi a z doroslych nikt! nie wiem czemu ale nie czuc w nich jajek ale jakby byly z mąki! za kazdym razem moja mama robi i ten sam smak mączny a nie jajeczny a daje poltora jajka na osobe... nie wiem czemu... czasem sa bardziej twarde zbite.... i wogole nie smakuja mi... co robimy nie tak?
OdpowiedzUsuńDo moich kotlecików nie daję mąki, są bardzo jajeczne i smaczne. Nie wiem gdzie tkwi błąd w przygotowaniu kotlecików przez Twoja mamę. Może spróbuj zrobić ściśle w/g mojego przepisu i wtedy zobaczysz, czy będzie jakaś różnica i czy rodzince zasmakują. Pozdrawiam :)
UsuńMam tak samo nie dodaje mąki jak pani powyżej tylko bułkę tarta... A często wychodzą takie jakby mączne.. I nigdy nie chcą się sklecić i trzeba dać więcej bułki niż tu podane....
UsuńA jak ktoś nie ma termoobiegu w piekarniku to na ile czasu nastawić
OdpowiedzUsuńKotleciki smazymy na patelni, nie potrzeba piekarnika i termoobiegu
UsuńA czy można czymś zamienić bułkę tarta ? Żeby były bezglutenowe
OdpowiedzUsuńCzy mozna je później odgrzac w mikrofali
OdpowiedzUsuńTak, ale nie będą już tak chrupiace
UsuńWitam. Czy zamiast zielonej cebulki mogę dodać do kotletów zwykła np. surową drobno potarta lub lepiej taka podsmażona ?
OdpowiedzUsuńTak, jak najbardziej. Myśle, że podsmazona bedzie lepsza, ale prosze spróbować, kotleciki na pewno wyjda smaczne Pozdrawiam
UsuńDobrze, dziękuje :-) Pozdrawiam :-)
UsuńBędzie robione dziś :)
OdpowiedzUsuń