piątek, 11 stycznia 2019

NAUKA W KUCHNI - recenzja książki



Witam w Nowym Roku i zapraszam na recenzję książki "NAUKA W KUCHNI " Michała Kuźmińskiego, Wydawnictwa ZNAK.
Książka bardzo mnie zaciekawiła, bo często zastanawiałam się jak wyglądała kuchnia setki czy tysiące lat temu, albo jak wygląda dziś orbitalna kuchnia w kosmosie :) Tu znajdziemy odpowiedź na te i wiele innych pytań.  Autor wprowadza nas w tajniki przełomowych historii sztuki kulinarnej, poprzez naukę. Począwszy od antropologii i paleontologii poprzez biologię, medycynę aż po astronautykę.


Ale książka to nie sama nauka, znajdziemy w niej również masę ciekawostek na temat gotowania i sporo przepisów. Dowiemy się jak wygląda gluten, jak wyhodować sałatę w kosmosie, poznamy sekret zakwasu chlebowego i sporo innych ciekawostek np. jak przygotować Baba ghanoush.


" Nauka w kuchni " to książka dla głodnych wiedzy.
Dla mnie wyjątkowa, polecam dla każdego :)



NAUKA W KUCHNI
Michał Kuźmiński
Wydawnictwo ZNAK
Premiera 16 styczeń 2018