niedziela, 5 października 2014
Pstrąg pieczony z piekarnika. Smaczna ryba w pietruszkowo-czosnkowej marynacie.
Jestem szczęściarą :) Zostałam obdarowana młodymi, świeżo złowionymi pstrągami... uwielbiam...
Mój osobisty mąż wypatroszył rybki, umył, poodcinał łebki, mi zostało tylko... albo.. aż.. rozdysponowanie, poporcjowanie. I tak co nieco zamroziłam w całości, co nieco pokroiłam w dzwonki, a trzy dorodne podałam dziś na obiad :)
Powiem tak wyszły przepyszne. Polecam :)
Składniki :
- pstrąg wypatroszony ( u mnie bez głowy i ogona )
- olej 2 łyżki
- pietruszka suszona 1 łyżka
- czosnek suszony 1 łyżeczka
- domowa wegeta ( lub sól, pieprz, lub ulubiona przyprawa do ryb )
Wykonanie
Dokładnie oczyszczonego i umytego pstrąga osuszam papierowymi ręczniczkami. W małej miseczce przygotowuję marynatę: olej mieszam z pietruszką, czosnkiem i przyprawami. Powstałą marynatą nacieram pstrąga dokładnie wewnątrz i z zewnątrz. Tak przygotowane rybki odstawiam na ok. pół godz. w chłodne miejsce.
W tym czasie nagrzewam piekarnik do 200 stopni C.
Na dno brytfanny wylewam odrobinę oleju, rozsmarowywuje go na całej powierzchni, rozkładam na to papier do pieczenia i znów smaruje go delikatnie olejem. Układam zamarynowane rybki, wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę ok.30 minut z termoobiegiem, w połowie czasu pieczenia, obracam pstrągi na drugą stronę, zmniejszam temperaturę do ok.180 stopni C.
Czas pieczenia zależy od wielkości pstragów, trzeba sprawdzać, ryba jest gotowa kiedy jej mięso zbieleje.
Nie można piec za długo bo będzie sucha.
Tak przygotowane pstrągi podaję zazwyczaj z frytkami i dowolną surówką. Dziś na życzenie córki zamiennik surówki stanowił brokuł gotowany na parze i powiem szczerze to był strzał w dziesiątkę :)
Polecam :)
Przepis na brokuły na parze tu link http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/03/brokuy-na-parze-swietne-na-juz-i-do.html
A tu zdjęcia po kolei.... od złowienia.... do konsumpcji ... Smacznego :))
Subskrybuj:
Posty (Atom)