poniedziałek, 19 października 2015

Sok z jabłek na zimę. Domowy sok jabłkowy. Domowe przetwory.






Dziś zapraszam na wspaniały, domowy, zdrowy i naturalny sok jabłkowy. Doskonały smak i aromat lata zamknięty w słoiczkach i buteleczkach. Tak przygotowany sok można pić prosto z buteleczki, jak nie lubimy mocnej słodyczy wystarczy rozcieńczyć go wodą lub dodać do herbaty.. wszystko zależy od upodobań :) Polecam :)


Składniki
- jabłka
- cukier

Wykonanie
Umyte jabłka obieram ze skórki kroję na ćwiartki i wycinam gniazda nasienne. Przekładam do sokowirówki, powstały sok odcedzam przy pomocy gazy. Przelewam do dużego naczynia dosładzam do smaku i gotuje chwilkę ok. 1 minuty. ( proponuję dodać więcej cukru.. sok będzie lepiej i dłużej się trzymał..a po otwarciu słoiczka można go rozcieńczyć wodą )
Gorący sok przelewam do uprzednio wymytych i wyprażonych buteleczek i słoiczków. Pasteryzuję 5-7 minut.
Smacznego :)






Poniżej zapraszam jeszcze po inne przepisy na zimę z użyciem jabłek :

https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2015/10/jabka-suszone-chipsy-z-jabek.html

http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/08/domowy-mus-jabkowy-w-soikach-na-zime.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz