piątek, 21 marca 2014

Duszona marchewka z czosnkiem i koperkiem

Bardzo smaczna marchewka, troszkę inny smak niz tradycyjna, bo z dodatkiem czosnku.
Doskonała do ryby, kotletów czy mielonych.

Składniki
- marchewka 0,5 kg
- czosnek granulowany
- koperek świeży lub suszony
- łyżka masła,
- pół łyżeczki mąki
- domowa wegeta

Wykonanie
Marchewkę myję, obieram i szatkuję na grubej tarce, wkładam do rondelka i podlewam wodą tak aby tylko przykryła marchewkę. Gotuję na wolnym ogniu.Kiedy jest prawie miękka,odlewam część wody, do pozostałej wody i marchewki dodaję czosnek granulowany ok. łyżeczki, i troszkę wegety. Robię dołek do którego dodaje masło, jak sie rozpuści to posypuje go mąką i szybko mieszam, aby nie było grudek. Gotuję całość jeszcze 3 minuty i dodaje koperek.
Pyszne i proste.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz