środa, 7 października 2020

ROŚLINNY COMFORT FOOD dla każdego - recenzja książki



Dziś zapraszam na recenzję książki Eryka Wałkowicza " Roślinny Comfort Food dla każdego ". To już trzecia książka kulinarna autora. Eryk Walkowicz jest dietetykiem, entuzjastą kuchni roślinnej, autorem bloga erVegan.  Najnowsza książka, jak wskazuje jej tytuł jest o roślinnym jedzeniu na pocieszenie. Określenie Comfort Food to dosłownie komfortowe jedzenie, czyli takie, które daje nam poczucie bezpieczeństwa, smakołyki pokrzepiające duszę i radujące żołądek. W tym przypadku te smakołyki bazują na kuchni roślinnej. Książka zawiera całą masę prostych przepisów, które większość z nas ma w swoim domu i pokazuje nam w jaki sposób wyczarować z nich smaczny posiłek. Każdy przepis jest opatrzony rzeczywistymi zdjęciami, krótkim opisem, listą składników i sposobem wykonania. 


Podzielona jest na dwie części, w pierwszej z nich są przepisy na dania wytrawne, gdzie znajdziemy na przykład przepis na "paluszki bezrybne" z selera, druga część to słodkości i między innymi kuszące drożdżówki z budyniem i orzechami.




Oprócz przepisów w swojej książce autor dzieli się z nami swoimi pomysłami na dietetyczne triki, sposobami na oszczędne posiłki, wykorzystujące wartościowe resztki, pokazuje sprzęty i produkty niezbędne w komfortowej kuchni.

Ogólnie książka bardzo mi się podoba, jest napisana w przemyślany sposób i jak już pisałam wyżej bardzo ładnie wydana. Przyjemnie się ją czyta, ogląda i trzyma w ręku. Myślę, że każdy z nas znajdzie w niej coś dla siebie. Przepisy bardzo ciekawe nie tylko dla wegan. Kuchnia roślinna to bogactwo aromatów i smaków dla każdego.

tutuł ROŚLINNY COMFORT FOOD DLA KAŻDEGO

autor ERYK WAŁKOWICZ

wydawnictwo ZNAK

5 komentarzy:

  1. ja zawsze się ślinię jak oglądam książki kucharskie;p

    OdpowiedzUsuń
  2. Byłam jej ciekawa ale nie udało sie przejrzeć... Chętnie przygarnęłabym przepis np. na te marchewki :D

    OdpowiedzUsuń