piątek, 4 marca 2016
Śledzie po cygańsku. Pikantne z ogóreczkami chili.
Na blogu jest już dość sporo przepisów na śledzie, a ja dalej nie mogę się im oprzeć i odkrywam coraz to nowe smaki i przepisy ( a pomyśleć, że całkiem niedawno omijałam je szerokim łukiem ). No cóż gusta się zmieniają i całe szczęście, bo życie było by nudne :)
Dziś zapraszam na niesamowicie smaczne śledzie po cygańsku. Śledzie z tego przepisu dzięki dodaniu ogórków z chili są pikantne w smaku, doskonale pasują na zakrapiane imprezy i cieszą się dużym "wzięciem" zwłaszcza u Panów, co nie znaczy, że Paniom nie smakują :) Polecam :)
Składniki ( na słój o poj. 1 litra )
- 6 dużych solonych filetów śledziowych a'la matjas
- 1 duża cebula
- 4-5 malutkich ogórków konserwowych z chili
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 szklanka oleju
- 3/4 szklanki keczupu
- 1 łyżka musztardy
- 1 płaska łyżeczka cukru
- pieprz do smaku ( opcjonalnie )
Wykonanie
Płaty śledziowe moczę w zimnej wodzie co najmniej dwie godziny, w trakcie moczenia kilka razy zmieniam wodę. Wymoczone osuszam ręczniczkami papierowymi i kroję w większe paseczki.
Cebule kroję w cieniutkie półplasterki, mieszam z pokrojonymi w plasterki ogóreczkami, posiekaną natką pietruszki, keczupem, musztardą, płaską łyżeczką cukru, oliwą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do mieszaniny dodaję śledzie, całość delikatnie mieszam i przekładam do słoja. Słój zakręcam pokrywką i przekładam do lodówki, po kilku godzinach są gotowe do spożycia. Tak przygotowane śledzie można przechowywać w lodówce ok. 7-8 dni, choć zwykle znikają szybciej, a co dzień to smakują lepiej ( najlepsze są po 2 dniach )
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo lubię śledzie, ale takich ostrzejszych jeszcze nie próbowałam. No cóż, muszę to nadrobić, bo wyglądają znakomicie!Pozdrawiam cieplutko!
OdpowiedzUsuńPolecam, bo smakują naprawdę wybornie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń