czwartek, 9 kwietnia 2015

Biała kiełbasa pieczona w piwie z cebulą i majerankiem.







Biała kiełbasa pieczona w piwie to świetna propozycja nie tylko na świąteczne śniadanie ale także na zbliżającą się majówkę. Pieczona w piwie z dodatkiem cebuli i aromatycznych przypraw nabiera oryginalnego smaku, jest chrupka i soczysta. Pasuje zarówno jako danie obiadowe.. np. podana. z pieczonymi ziemniaczkami i surówką, jak i na kolację z pieczywem i innymi dodatkami. Polecam :)

Składniki
- 4 białe kiełbaski
- 1 duża cebula
- 1 szklanka piwa
- sól, pieprz,majeranek,czosnek mielony, kminek mielony, papryka mielona

Wykonanie
Naczynie żaroodporne smaruję delikatnie olejem, na jego dno wykładam pokrojoną w grubsze półplasterki cebulę. Cebulę delikatnie solę, posypuję przyprawami i mieszam aby cała obtoczyła się w przyprawach. Na tak przygotowana cebulę wykładam kiełbasę, całość podlewam piwem tak aby do połowy przykryło kiełbasę. Naczynie wstawiam do piekarnika ( bez przykrycia ) i piekę w temperaturze 180-200 stopni z termoobiegiem ok. 30-40 minut, aż płyn częściowo odparuje, cebulka zmięknie, a kiełbaska ładnie się zarumieni. W trakcie pieczenia kilka razy obracam kiełbasę.
Smacznego :)







13 komentarzy:

  1. Kiełbaski i piwo połączenie idealne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne te kiełbaski :-) muszę kiedyś takie spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie się zapowiada to danie :) Ciekawy przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny sposób na białą kiełbasę ;-) prezentuje się znakomicie ;-) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, smakuje równie dobrze.... pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Jak pięć bez termoobiegu? 😏

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez termoobiegu piekłabym w trochę wyższej temperaturze tak ok. 200-220 stopni, i może ciut dłużej. Do czasu aż kiełbasa sie ładnie zrumieni. Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Czy kiełbasę wcześniej parzymy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja kiełbasa była parzona. Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Kiełbaska surowa, czy obgotowana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Kiełbasa parzona. Pozdrawiam :)

      Usuń