Styropian to pyszne ciasto śmietankowo - kokosowe, znakomite zwłaszcza dla takich miłośników kokosu jak ja :) Lekkie i delikatne a przy tym bardzo proste, łatwe i szybkie w wykonaniu. Myślę, że sprawdzi się także na świątecznym stole - udając wyśmienity sernik :) Polecam :)
Składniki ( na blaszkę 35x25 cm)
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 25 dkg miękkiego masła
- 1 łyżka śmietany
Masa:
- 1 litr śmietany 18%
- 15 dkg wiórek kokosowych
- 5 białek
- 1 niepełna szklanka cukru
- 2 budynie śmietankowe (duże 2x 60g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo
- kilka łyżek powideł śliwkowych
- tłuszcz do wysmarowania blachy
Wykonanie
Ciasto
Miękką margarynę posiekać z mąką i cukrami, rozetrzeć grudki, dodać żółtka, proszek do pieczenia i łyżkę śmietany. Zagnieść ciasto i podzielić na pół. Jedną część wyłożyć na blaszkę, wysmarowaną masłem, na cieście rozsmarować powidła, druga część ciasta włożyć do zamrażalnika.
Masa
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać śmietanę i pozostałe składniki, wymieszać, wyłożyć na
Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach drugą część ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 40-50 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem.
Po upieczeniu uchylić piekarnik i zostawić w nim ciasto do całkowitego wystudzenia.
Ciasto najlepiej smakuje całkiem schłodzone.
Smacznego :)
-
Muszę je w końcu zrobić. Jedna na święta postawiłam na tradycyjny sernik.
OdpowiedzUsuńJa też się długo za nie zabierałam i w końcu jest, powiem tak przepyszne ciasto, polecam :)
Usuńprzepyszne :)
OdpowiedzUsuńTak :) Pozdrawiam :)
UsuńBardzo lubię to ciasto, jest naprawdę pyszne. Kochana życzę wspaniałych Świąt Wielkanocnych spędzonych w rodzinnej i radosnej atmosferze :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko, Tobie również życzę wesołych i spokojnych Świąt Wielkanocnych :)
UsuńPychotka:) Spokojnych, Radosnych, Rodzinnych Świąt:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i wzajemnie życzę, wesołych, spokojnych i bardzo smacznych Świąt :)
UsuńZnam te ciasto i bardzo lubię, kiedyś robiłam je namiętnie ;). Najważniejsze, że smakuje, tak jak sernik.
OdpowiedzUsuńZ pewnością jest pyszne! Życzę Wesołych Świąt! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i również życzę Wesołych i bardzo smacznych świąt :)
UsuńPyszności! Bardzo lubię taki oszukany sernik :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto kokosowe, a to wygląda bardzo smakowicie. :-) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńsuperrr ciacho! Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńDzisiaj będę robiła, wygląda smakowicie☺️
OdpowiedzUsuńPolecam :) Daj znać jak wyszło :) Pozdrawiam :)
UsuńMam pytanie. Jakiego rodzaju śmietany trzeba użyć ? Słodkiej czy ukwaszonej ? Użyłam słodkiej i niestety nie wyszło. :(
OdpowiedzUsuńWitam, takiej jak jest w przepisie " śmietany 18% " to kwaśna śmietana taka z kubeczka. Słodka to śmietanka. Przykro mi, że nie wyszło. Ciasto jest naprawdę pyszne, polecam spróbować raz jeszcze. Pozdrawiam świątecznie :)
UsuńKierowałam się ilością, jednostka litr zmyliła mnie. Na opakowaniach śmietanki ml, a na gęstej śmietanie gramy. Ciasto wyszło na podobę kokosanki i szybko znika z talerza. :)
UsuńNo tak, to może być mylące. Ale bardzo się cieszę, że mimo to ciasto, szybko znika, bo oznacza to, że smakuje :) Pozdrawiam świątecznie :)
UsuńLitr smietany to jest 1000 gram?
OdpowiedzUsuń