Strony

środa, 31 maja 2023

Placuszki z młodej kapusty


 Witam się z Wami w ostatni dzień maja i zapraszam na przepyszne placuszki z młodej kapusty. Mięciutkie i delikatne a przy tym sycące. Smakują równie dobrze na ciepło jak i na zimno także z powodzeniem można je zabrać na wynos. Do pracy, szkoły czy na wycieczkę. Proste w wykonaniu, z niedrogich składników. Polecam :)

Składniki (na 14 placuszków)
- pół z większej główki młodej kapusty
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- pół pęczka koperku
- po pół łyżeczki mielonego kminku i majeranku
- sól, pieprz do smaku
- olej
 
Wykonanie
 Mąkę, jajka, mleko i przyprawy miksuję na jednolite gęste ciasto naleśnikowe. Kapustę i  koperek drobno szatkuję, dodaję do ciasta. Całość dokładnie mieszam łyżką. Na patelni rozgrzewam olej, nabieram łyżką porcje ciasta, smażę na rumiano z obu stron. Gorące przekładam na papierowe ręczniczki, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Takie placki świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Jako dodatek proponuję sos czosnkowy lub inny ulubiony.
Smacznego :)
 

 

środa, 17 maja 2023

Wafle z masą kajmakową


 Dziś zapraszam Was na małe co nieco. Pyszne wafelki z masą kajmakową. Błyskawiczne w wykonaniu i błyskawiczne w zjadaniu. Polecam :)
Zawsze jest pora na małe "conieco"!  KUBUŚ PUCHATEK

Składniki
- puszka masy kajmakowej (460g)
- 200g masła
- paczka suchych wafli

Wykonanie
Masło wyjmuję z lodówki, odkładam w ciepłe miejsce aż zmięknie.
Miękkie masło miksuję na puch, stopniowo dodaję po łyżce masy kajakowej, miksuję do połączenia.
Gotową masą smaruję po kolei wafle. Wierzchni wafel pozostawiam suchy. Całość przykrywam ściereczką i dociążam deseczką. Przekładam do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie wafelki kroję na kwadraciki i gotowe.
Smacznego :)


Po więcej przepisów na słodkości zapraszam do mojej zakładki CIASTA i CIASTECZKA klik