Strony

wtorek, 21 marca 2023

Surówka Coleslaw z czerwonej kapusty


 Coleslaw - pyszna surówka, popularna niemalże na całym świecie. U mnie dziś w wersji z czerwonej kapusty. Surówka bardzo smaczna, łatwa w wykonaniu z niedrogich składników. Doskonała jako dodatek do obiadu, do grilla, kebaba czy hamburgera. Najlepiej smakuje jak się ją przygotuje co najmniej godzinę przed podaniem, a jeszcze lepiej dzień wcześniej. Polecam :)

Składniki
- pół niedużej główki czerwonej kapusty
- 1 marchewka
- 1 jabłko 
- 1 cebula dymka
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka śmietany/jogurtu
- 1 łyżka mleka
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cukru pudru
- sól, pieprz do smaku
 
Wykonanie
Kapustę ścieram na tarce o dużych oczkach (możecie drobno poszatkować) tak samo ścieram marchewkę i obrane ze skórki jabłko, cebulkę kroję w drobną kostkę. Dodaję pozostałe składniki. Całość dokładnie mieszam i odstawiam do lodówki na minimum godzinę. Smacznego :) 
 



 

 
 
Dla miłośników czerwonej kapusty polecam jeszcze kilka przepisów (wystarczy kliknąć w tytuł a ukaże się przepis) zapraszam :

 


środa, 15 marca 2023

Gnocchi z kurczakiem w kremowym sosie z pomidorków i szpinaku


 Dziś przychodzę do Was z propozycją na błyskawiczny w wykonaniu i mega pyszny w smaku obiad. Gnocchi z delikatnym kurczakiem, świeżym szpinakiem i pomidorkami w kremowym sosie to danie idealne dla zabieganych. Wystarczy 20 minut i gotowe. Smaczne, sycące i pożywne. Doskonałe nie tylko na obiad czy kolację, ale także na wynos do pracy czy szkoły. Polecam :)

Składniki (dla 2 osób)
- 300g gnocchi
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 1 cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 8 pomidorków koktajlowych
- 100g świeżego szpinaku baby
- 250g serka mascarpone
- 1 łyżeczka papryki mielonej
- sól, pieprz do smaku
- olej

Wykonanie
Na głębokiej patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju, dodaję pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i posiekany czosnek, chwilkę smażę. Piersi z kurczaka kroję w większą kostkę, przekładam do cebuli, dodaję sól i mieloną paprykę. Całość mieszam i smażę do lekkiego zrumienienia. Do kurczaka dodaję pokrojone w plasterki pomidorki i posiekany szpinak. Mieszam i chwilkę smażę aż szpinak zwiędnie.
Gnocchi gotuję w lekko osolonej wodzie około 2 minuty. Odcedzam (zachowuję ok pół szklanki wody z gotowania) i przekładam na patelnię. Dodaję serek mascarpone. Całość delikatnie mieszam i podgrzewam na wolnym ogniu aż serek się rozpuści i oblepi kluseczki. Jeśli danie jest za gęste dolewam odpowiednią ilość zachowanej wody z gotowania gnocchi. Ale zazwyczaj nie ma takiej potrzeby. 
Smacznego :)



środa, 8 marca 2023

Fuczki - bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty


 Fuczki to naleśnikowe placuszki z kiszoną kapustą. Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu, sycące. Doskonałe na niedrogi obiad czy kolację. Smakują równie dobrze na ciepło jak i na zimno także z powodzeniem można je zabrać na wynos. Do pracy, szkoły czy na wycieczkę. Fuczki podaje się zazwyczaj z kleksem kwaśnej śmietany lub z sosem czosnkowym. Równie dobrze smakują z sosem pieczarkowym czy gulaszem. Lekko pikantne, idealne nie tylko dla smakoszy kiszonej kapusty, są świetnym zamiennikiem placków ziemniaczanych. Polecam :)
 
Składniki (na 18 placków) 
- 500g kiszonej kapusty
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- po pół łyżeczki mielonego kminku i majeranku
- sól, pieprz
- olej

Wykonanie
Mąkę, jajka, mleko i przyprawy miksuję na jednolite gęste ciasto naleśnikowe. Kapustę odciskam z soku, drobno kroję, dodaję do ciasta. Całość dokładnie mieszam łyżką. Na patelni rozgrzewam olej, nabieram łyżką porcje ciasta, smażę na rumiano z obu stron. Gorące przekładam na papierowe ręczniczki, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Takie placki świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Jako dodatek proponuję sos czosnkowy, koperkowy lub inny ulubiony.
Smacznego :)
 

 

Wielbicieli szybkich, smacznych placuszków zapraszam na jeszcze kilka moich propozycji: (po kliknięciu ukaże się przepis):