poniedziałek, 26 maja 2014

Bogracz. Tańsza wersja. Smaczny wieprzowy gulasz z papryką.



Prawdziwy węgierski bogracz jest przygotowywany z wołowiny. Ja proponuję tańszą wersję i powiem nawet smaczniejszą z mięsa wieprzowego. Nie dość, że taniej to jeszcze znacznie szybciej. Najlepiej smakuje z pajdą ( albo dwoma ) świeżego chleba :) Polecam :)

Składniki
- łopatka wieprzowa 1,40 kg.
- cebula 1 szt. duża ( lub 2 mniejsze )
- papryka 3 szt.( zielona + dwie czerwone )
- pomidory 4 szt.
- ziemniaki 4 szt.
- papryka mielona  słodka
- papryka mielona  ostra
- kminek mielony
- sól, pieprz, ( ew.domowa wegeta )
- czosnek 2 duże ząbki
- majeranek
- cebulka w kostce 1 szt.
- sos sojowy ciemny
- olej
na lane kluseczki:
- jajko
- mąka
- woda

Wykonanie

Mięso oczyszczam, odkrawam zbędne błonki i tłuszczyk. Kroję w średniej wielkości kostkę. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju i podsmażam mięso do zrumienienia, dodaje do niego pokrojona w kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praską czosnek. Przyprawiam dużą ilością  majeranku, kminku mielonego, papryki słodkiej i ostrej. Chwilę duszę. Mięso przekładam do większego garnka, dodaję do niego w kolejności: pokrojoną w większą kostkę paprykę, sparzone, obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Kiedy mięso i papryka jest już prawie miękkie, dodaję pokrojone w kosteczkę, surowe ziemniaki. Dolewam przegotowana gorącą wodę, tyle aby przykryła ziemniaki. Kiedy ziemniaki są już prawie miękkie kosztuję i ponownie doprawiam papryką ostrą i słodką, kminkiem mielonym, pieprzem, cebulką w kostce i sporą łyżką sosu sojowego. W małym garnuszku przygotowuje lane ciasto :  wbijam jajko solę go, dodaje ok.3-4 łyżki mąki i trochę wody, miksuję ( ma być bardzo gęste ). Ciasto nabieram na zwilżona małą łyżeczkę i wrzucam do gotującego się gulaszu. Powstają większe kluseczki. Po wrzuceniu kluseczek całośc gotuje na wolnym ogniu ok.3 minut. I danie jest gotowe.
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz