piątek, 5 grudnia 2014

Domowa przyprawa do mięs, zup i sosów. A'la wegeta, kucharek.






Prawdę mówiąc to byłam pewna, że przepis na domową wegetę już dawno umieściłam na blogu. W wielu moich przepisach widnieje w liście składników. Używam jej przede wszystkim do dań mięsnych, zup i sosów, ale także do różnego rodzaju sałatek. Przygotowanie takiej mieszanki zajmuje naprawdę niewiele czasu, a jesteśmy pewni co jemy, bo w kupnej wegecie to przede wszystkim dominuje sól, glutaminian sodu i konserwanty. Domowa składa się z suszonych warzyw i dobrej jakości przypraw z wyważoną dawką soli. Podaję przepis, który odpowiada mojemu smakowi, dobór przypraw i ich ilość można spokojnie modyfikować w/g własnych preferencji kulinarnych. Polecam :)

Składniki
- włoszczyzna suszona 100gram
- 1,5 łyżeczki suszonego lubczyku
- 4 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej
- 1 łyżeczka suszonej cebuli,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- szczypta mielonej czerwonej papryki
- 0,5 łyżeczki kurkumy

Wykonanie
Włoszczyznę wraz z lubczykiem przekładam do pojemnika blendera i miksuję do zyskania pożądanej grubości, dodaję sól i pozostałe przyprawy, jeszcze chwilkę mieszam. Gotową przyprawę przekładam do czystych i suchych słoiczków.
Polecam :)







4 komentarze:

  1. Czy ta domowa wegeta nadaje się do zup,albo mięs dla dzieci.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jak najbardziej, jest delikatniejsza w smaku i mniej słona niż ta sklepowa, a co najważniejsze nie zawiera ani grama chemii. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Włoszczyznę sama Pani suszy,czy może kupuje gotową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sezonie ogrodowym suszę, po sezonie kupuję gotową.

      Usuń