wtorek, 3 listopada 2020

Szynka w sosie paprykowym

Szynka wieprzowa to bardzo smaczne mięso. Odpowiednio przygotowana wcale nie jest sucha a wręcz przeciwnie soczysta i delikatna.  Kupuję ją wtedy kiedy mam ochotę na kawałek mięsa w sosie. Tym razem przygotowałam ją w sosie paprykowym. Wyszedł bardzo smaczny, doskonale pasujący do kluseczek. Polecam :)

Składniki
- 1 kg szynki wieprzowej
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- łyżka mielonej czerwonej papryki
- pół łyżeczki majeranku
- pół łyżeczki kminku mielonego
- sól
- olej
- 1 łyżeczka mąki pszennej 

Wykonanie
Opłukane i osuszone mięso kroję w plastry, przesypuję z dwóch stron przyprawami i odstawiam do lodówki na minimum pół godziny ( im dłużej tym lepsza ). Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju i na wysokim ogniu obsmażam mięso na rumiano z dwóch stron. Do zrumienionego mięsa dodaję pokrojoną w kosteczkę paprykę, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zmniejszam ogień i do zawartości patelni wlewam około pół szklanki gorącej, przegotowanej wody. Całość duszę pod przykryciem na wolniutkim ogniu do miękkości. Co jakiś czas mięso przewracam na drugą stronę. W razie potrzeby dolewam po odrobinie gorącej wody. W malutkim słoiczku roztrzepuję łyżeczkę mąki z niewielką ilością wody. Kiedy mięso jest już miękkie zalewam go powstałą mieszaniną. Całość mieszam i duszę jeszcze chwilkę aż składniki sosu się połączą.
Smacznego :)


15 komentarzy: