wtorek, 5 maja 2015
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami, kiełbasą i papryką. Szybka i smaczna.
Dzisiejsza zapiekanka powstała zupełnie nie planowo , planu ani pomysłu na obiad nie miałam wcale, a jeść trzeba i rodzinkę nakarmić :) Po otworzeniu lodówki okazało się,że jest w niej i kiełbasa i boczek a nawet pieczarki i papryka :) W pierwszej chwili pomyślałam o ziemniakach, ale za dużo czasu zajmuje ich obieranie, więc padło na makaron. I dobrze się stało bo wyszła bardzo smaczna i pożywna zapiekanka, świetna i na obiad i na kolację. Polecam :)
Składniki ( dla 3-4 osób )
- 30 dkg makaronu ja miałam świderki
- 30 dkg pieczarek
- 20 dkg cienkiej kiełbasy
- 10 dkg boczku ( wędzony lub parzony )
- 1 papryka czerwona
- 100 ml śmietany 12%, 200 ml mleka
- 2 jajka
- 15-20 dkg sera żółtego
- sól, pieprz, czosnek mielony, majeranek, papryka mielona
Wykonanie
Makaron gotuję w osolonej wodzie trochę krócej niż podano na opakowaniu, odcedzam.
Boczek, kiełbasę i paprykę kroję w kostkę, pieczarki w grubsze plastry. Na patelni podsmażam najpierw boczek, kiedy wytopi się tłuszcz dodaję do boczku kiełbasę, pieczarki i paprykę, chwilkę smażę. Odcedzony makaron przekładam z powrotem do garnka , w którym sie gotował, do makaronu dodaję zawartość z patelni, doprawiam solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem i papryką, Dokładnie mieszam i przekładam do wysmarowanego odrobiną oleju naczynia żaroodpornego.
W małym garnuszku roztrzepuję jajka z mlekiem, śmietaną i szczyptą soli i powstałym sosem zalewam równomiernie zapiekankę. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach i posypuję wierzch zapiekanki.
Naczynie przykrywam pokrywką. Piekę ok. 40 minut w 170 stopniach przy włączonym termoobiegu. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmuję pokrywkę aby ser się ładnie zrumienił. Po wyjęciu z pieca pozwalam zapiekance chwilkę ( ok.5 minut ) odpocząć i dopiero wtedy nakładam na talerze.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Zapiekanka to danie, które w moim domu wszyscy bardzo lubią :-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie uwielbiam takie danie bo są szybkie, pożywne i niedrogie, brawo !!!!
OdpowiedzUsuńo jak ja dawno jadłam zapiekanke :) będe musiała zrobić :) dzieki za inspirację :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie szukałam fajnego przepisu na zapiekankę i ten wydaje mi się bardzo interesujący
OdpowiedzUsuńwitam, czy czas pieczenie w piekarniku ma być do czasu aż ser się roztopi?
OdpowiedzUsuńCzas pieczenia taki jak podany w przepisie czyli ok. 40 minut, pod koniec pieczenia odkrywamy pokrywkę, aby ser sie zrumienił. Pozdrawiam :)
UsuńMoja zapiekanka właśnie się robi według tego przepisu 😊
OdpowiedzUsuńMoja zapiekanka właśnie się robi według tego przepisu 😊
OdpowiedzUsuńFajnie, mam nadzieję, że zasmakuje. Pozdrawiam :)
UsuńWłaśnie dzisiaj robię super przepis..dzieki
OdpowiedzUsuńWyszla super dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłem listę zakupów pewnie będzie petarda
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCzy zapiekankę po upieczeniu moźna zamrozić?
OdpowiedzUsuńNie wiem, nigdy nie mroziłam makaronu
UsuńSuper!!!!
OdpowiedzUsuńSuper!!!!
OdpowiedzUsuńPychota dzięki za przepis pozdrawiam
OdpowiedzUsuńA to same żółtka?
OdpowiedzUsuńCałe jajka
UsuńPyszności
OdpowiedzUsuńDziś będę robić.
OdpowiedzUsuń