piątek, 30 października 2020

Napoleonka na krakersach


Napoleonka na krakersach to bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu ciasto bez pieczenia, które uda się nawet początkującym w kuchni. Połączenie słodkiego budyniowo-waniliowego kremu ze słonymi krakersami daje rewelacyjny efekt smakowy. Słoność krakersów fajnie przełamuje słodkość masy budyniowej. Ciasto po schłodzeniu bardzo dobrze się kroi, masa jest zwarta, a krakersy dobrze przylegają. Polecam :)

Składniki ( na blaszkę 25x30 )
- 1 litr mleka
- 1 szklanka maki pszennej
- 2 budynie waniliowe bez cukru 
- 4 żółtka jaj
- 200 gram masła 82%
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
Dodatkowo
- 1 i 1/2 paczki słonych krakersów ( ok. 200 gram )
- cukier puder do posypania wierzchu
- papier do pieczenia

Wykonanie
Zaczynam od przygotowania masy. Połowę mleka ( 500 ml ) miksuję z mąką, proszkiem budyniowym i żółtkami na jednolitą konsystencję. Drugą połowę mleka zagotowuję z masłem i cukrami. Na wrzące mleko powoli wlewam uprzednio przygotowaną mieszaninę. Gotuję na wolnym ogniu cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Na blaszce uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia rozkładam warstwę krakersów, na krakersy wykładam ciepłą masę, na masę układam druga warstwę krakersów. Delikatnie je dociskam. Blaszkę z ciastem wstawiam do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na całą noc ).
Przed podaniem ciasto posypuję cukrem pudrem.
Smacznego :)







46 komentarzy:

  1. This cake looks so delicious!
    I would like to try one piece :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wyglada i prostu przepis :) tak lubię

    OdpowiedzUsuń
  3. ah, jak ja lubię takie ciasta <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Niestety mam taki problem, że uwielbiam budyń i napoleonki pod każdą postacią. Dlatego zjadłabym to ciasto całe, od razu, sama :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiego wykorzystania krakersów jeszcze nie widziałam

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychotka :) fajnie, że na krakersach, bo one przełamują słodycz kremu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam to ciasto, jest przepyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kuszący ten przepis na pewno postaram się wyprobować

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmmm, ale apetyczne! Fajny pomysł na dodatek krakersów :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Miód na moje oczy i podniebienie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Obłędna ciasto. Jedno z moich ulubionych.

    OdpowiedzUsuń
  12. robiłam kilka razy podobne ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  13. o wow, koniecznie muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  14. Odkąd zepsuł mi się piekarnik to doceniłam takie ciasta bez pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń