czwartek, 19 listopada 2020

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i papryką

 

 Bardzo lubię wszelkiego rodzaju zapiekanki i dość często robię. Ostatnio była makaronowa, dziś przyszedł czas na ziemniaczaną. Taka zapiekanka to świetny pomysł na prosty w wykonaniu, bardzo smaczny i sycący obiad, obiadokolację czy kolację. W zasadzie o każdej porze dnia dobrze smakuje, zwłaszcza teraz jesienią, kiedy nasz organizm domaga się pożywnych i rozgrzewających dań. Polecam :)
 
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 150 gram sera żółtego
- 2 jajka
- 200 ml śmietany 18% lub 12 %
- 50 ml bulionu, rosołu lub wody
- czosnek mielony
- papryka mielona słodka i chili
- majeranek
- sól
- olej
- zielona cebulka ( opcjonalnie )
 
Wykonanie
Ziemniaki obieram i gotuję w lekko osolonej wodzie na wpół miękko.Odcedzam, studzę i kroję w plastry. Filety z kurczaka kroję w kostkę, posypuję delikatnie solą, czosnkiem i obiema paprykami. Smażę na rozgrzanym oleju aż się zrumienią. Paprykę kroję w kosteczkę. Ser ścieram na tarce o dużych oczkach. Śmietanę przelewam do garnuszka, wbijam do niej jajka, dodaję wodę i szczyptę soli ( jeśli mam bulion, już nie dodaję soli ) Dokładnie mieszam.
Naczynie żaroodporne przy pomocy pędzelka smaruję olejem. Na spód naczynia układam połowę ziemniaków, posypuję je roztartym majerankiem, na ziemniaki wykładam usmażone mięso, na mięso czerwoną paprykę. Paprykę z mięsem przykrywam drugą połową ziemniaków, posypuję je słodką mieloną papryką i majerankiem. Ziemniaki przykrywam startym serem, który również posypuję papryką. Całość zalewam wcześniej przygotowaną mieszanką śmietany z jajkami. Naczynie przykrywam pokrywą, przekładam do lekko nagrzanego piekarnika i piekę w 170 stopniach z termoobiegiem około 35 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmuję pokrywę, aby ser się ładnie zrumienił. Po wyjęciu z pieca pozwalam zapiekance chwilkę ( ok.5 minut ) odpocząć i dopiero wtedy nakładam na talerze.
Smacznego :)
 
 
 


Dla wielbicieli zapiekanek poniżej jeszcze jedna moja propozycja : 

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i brokułami. 

 

18 komentarzy:

  1. Pysznie kochana. Uwielbiam takie zapiekanki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczna propozycja obiadowa, fajna zapiekanka wyszła, smaczna i syta :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno jest bardzo pyszna ta zapiekanka;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda apetycznie , na pewno spróbuje bo przepis ciekawy

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie :). Zresztą u mnie sami fani zapiekanek różnego rodzaju, więc siłą rzeczy często jemy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pewnie, że wygląda pysznie. Tylko, że nie mam żadnego naczynia do zapiekania... Myślisz, że taka podłużna blaszka na piernik/pasztet dałoby radę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Da radę, tylko wyłożyła bym ją papierem do pieczenia, wtedy nie przywrze.

      Usuń
  7. Lubię zapiekanki z papryką❤

    OdpowiedzUsuń