czwartek, 29 maja 2014

Żeberka wieprzowe duszone z marchewką i cebulką. Smaczne i delikatne.


Jeśli uda się nam kupić chudziutkie żeberka, to nawet takie danie będzie lekkie, za sprawą tego, że do żeberek nie dodaję się ani grama tłuszczu, a do sosu nie dodaję żadnych zagęszczaczy typu mąka, czy śmietana. Tak przygotowane żeberka są bardzo smaczne i delikatne, doskonale komponują się z lekkim sosem z marchewki, cebulki i dobranych przypraw.


Składniki
- żeberka wieprzowe paski ok. 60-70 dkg.
- marchewka 3 szt.
- cebula 1 duża szt.
- czosnek 2 ząbki
- domowa wegeta, majeranek, listek laurowy, ziele angielskie

Wykonanie
Żeberka pocięte na mniejsze kawałki wkładam do szerokiego rondla i zalewam gorącą, przegotowaną wodą. Tylko tyle aby woda przykryła mięsko. Następnie do żeberek dodaje pokrojoną w plasterki marchewkę, w półplasterki cebulę, zmiażdżony czosnek, i wszystkie przyprawy. Duszę na wolnym ogniu do całkowitej miękkości. Podczas duszenia trzeba sprawdzać stan wody, jeśli za dużo odparuje dolewam uzupełniam. Na koniec sosu ma zostać około połowa i ma być dość gęsty.
Żeberka podaję z ziemniaczkami purre i z dowolna surówką, bądź sałatką.
U mnie dziś z surówką z kapusty pekińskiej :
http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/03/kapusta-pekinska-najprostsza-smaczna.html
Smacznego :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz