poniedziałek, 19 maja 2014
Tortilla z grillowanym kurczakiem i warzywami.
Domowa tortilla to smaczne i zdrowe danie. Zawiera delikatne mięsko z piersi kurczaka, chrupiąca sałatę i kolorowe warzywa. Doskonale sprawdza się na każdej imprezie i na domową kolację. Kiedy podamy ją w towarzystwie frytek, czy pieczonych ziemniaczków mamy świetny, szybki obiad.
Składniki
- placki pszenne tortilla 8 szt.
- duża podwójna pierś z kurczaka
- główka sałaty lodowej
- pomidory 3 szt.
- czerwona papryka
- kukurydza w puszce
- ser żółty
- sos czosnkowy
- czosnek granulowany, przyprawa kebab-gyros
Wykonanie
Piersi z kurczaka kroję na filety posypuję przyprawami wymieszanymi z olejem i grilluję na patelni grillowej.
Dokładny przepis na grillowane piersi tu : http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/03/grillowana-gyrosowa-piers.html .
Zgrillowane mięso studzę i kroję na mniejsze kawałki, w kostkę lub paski. Sałatę kroję w cienkie paski, pomidory sparzone i obrane w kosteczkę, podobnie paprykę. Ser żółty ścieram na tarce o drobnych oczkach. Kukurydze odsączam z zalewy.
Każdy placek tortilli podgrzewam przez 10 sekund w mikrofalówce, aby zmiękł i dobrze się składał. Następnie placki smaruję sosem czosnkowym, na sos nakładam kolejno sałatę, piersi z kurczaka, paprykę,pomidory,kukurydzę, posypuję serem żółtym. Składam jak naleśniki na krokiety ( boki do środka ) i łączeniem do dołu układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzewam piekarnik do 150 stopni, wkładam blaszkę z tortillami i podgrzewam około 10 minut aż ser się ładnie stopi a tortilla będzie gorąca. Podaję z czym kto lubi, u nas sos czosnkowy i keczup.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz