sobota, 31 maja 2014

Tatar. Befsztyk tatarski wołowy z cebulką, ogórkiem i papryczką chili.







W moim domu specjalistą od tatara jest mój osobisty mąż. Zawsze to on go przygotowuje, ale na szczęście dzieli się nim ze mną i zajadamy ze smakiem. Wykonanie jest bardzo proste, trzeba tylko uważać przy zakupie mięsa. Mięso musi być obowiązkowo najlepszej jakości, chude, miękkie i świeże. Jajka uprzednio sparzone. Polecam :)

Składniki ( na dwie porcje )
- polędwica wołowa na tatara 25 dkg
- dwa malutkie ogórki konserwowe z papryczką chili
- pół papryczki chili konserwowej
- mała cebulka
- oliwa z oliwek, sos sojowy
- sól, pieprz, papryka mielona
- 2 żółtka

Wykonanie.
Polędwice drobno siekamy, polewamy łyżką oliwy z oliwek, kilkoma kroplami sosu sojowego, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy dość długo widelcem do połączenia smaków. Cebulę, ogórki i papryczke kroimy w drobniutka kosteczkę i dodajemy do mięsa. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. godzinkę.
Po tym czasie mięso formujemy przy pomocy widelca w szersze kopki, w kopkach robimy wgłębienie i wbijamy żółtko. Na koniec żółtko można posolić i posypać mieloną papryką.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz