środa, 7 maja 2014

Młoda kapusta pekińska z porem i jabłkiem. Szybka surówka.





Świetna wiosenna surówka, doskonała do obiadu i grilla. Szybko się robi i wszystkim smakuje :)

Składniki
- połówka młodej kapusty pekińskiej
- biała część pora
- dwa małe jabłka
- sok z połówki cytryny
- oliwa z oliwek
- przyprawa włoska *
 *jeśli ktoś nie ma tej przyprawy to podaję jej skład :
- lubczyk, cząber, majeranek, pieprz turecki, czarnuszka, suszone warzywa, sól



Wykonanie
Por kroje w paseczki, zasypuje solą i zostawiam na chwilkę, aby zmiękł i odpuścił sok. Kapustę pekińską kroję drobno, dodaję do niej odciśniętego pora i starte na dużych oczkach tarki jabłka. Do surówki wyciskam sok z cytryny, posypuje przyprawą, mieszam. Przed podaniem polewam oliwa z oliwek.
Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz