środa, 9 września 2020
Leczo na zimę w słoikach. Domowe przetwory.
Cukinię jak już pewnie wiecie uwielbiam, potrawy z jej dodatkiem też. Na blogu jest już przepis na tradycyjne leczo z dodatkiem wędliny, które dość często w sezonie gotuję. Poza sezonem tęskno mi czasem do tych smaków. Pewnie, że w sklepach cały rok są dostępne cukinie i pomidory, ale dla mnie to już nie to samo. Dlatego jak tylko mam nadmiar cukinii ( a w tym roku mi się to udało ) to zamykam leczo w słoikach, aby w zimie móc w pełni cieszyć się jego smakiem. Do tego lecza nie dodaję kiełbasy, ani boczku. Daję same warzywa. Później jeśli mamy ochotę podsmażam mięso, czy kiełbasę , dodaję zawartość słoika i obiad gotowy. Jeśli nie mam ochoty na mięso, dodaję ryż, lub makaron i jest wyśmienita potrawa jarska. Także polecam, jeśli macie taką możliwość przygotujcie sobie parę słoików na potem. Będą jak znalazł, zwłaszcza wtedy kiedy nie macie czasu na gotowanie.
Składniki ( na 5 słojów o poj. 0,8 litra )
- 30 dag cebuli
- 1 kg czerwonej papryki
- 1.70 kg cukinii ( po obraniu ze skórki i wyjęciu pestek zostało 1,50 kg )
- 1 kg pomidorów
- 1 łyżeczka czosnku mielonego
- 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
- 0,5 łyżeczki kminku mielonego
- 1 łyżeczka otartego majeranku
- 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- sól do smaku
- olej
Wykonanie
Cebulę kroję w cienkie półplasterki, paprykę w większą kostkę, cukinię pozbawiam skóry i gniazd nasiennych i kroję podobnie jak paprykę, pomidory sparzam wrzątkiem, zdejmuję skórkę i kroję w kostkę.
W dużym garnku rozgrzewam trochę oleju, wrzucam na niego cebulę, chwilkę smażę, aż nabierze szklistości, do cebuli dodaję paprykę, mieszam i chwilkę gotuję na wolnym ogniu aż puści soki. Następnie do zawartości garnka dodaję cukinię, znów całość mieszam, chwilkę duszę. Na końcu dodaję pomidory. Gotuję około 10-15 minut aż pomidory puszczą sok, wtedy dodaję wszystkie przyprawy i sól do smaku.
Gorące leczo przekładam do wcześniej umytych i wyprażonych słoików. Nakładam razem z sosem prawie do pełna, starając się aby warzywa były pokryte sosem. Słoje mocno zakręcam i pasteryzuje około 20-25 minut. Po pasteryzacji słoje na chwilę zostawiam w garnku aż lekko przestygną. Ciepłe wyjmuję z garnka i okrywam ręcznikiem, zostawiam aż całkiem wystygną. Potem chowam do zminej piwnicy.
W ten sposób przygotowane leczo przechowuję w chłodnym miejscu kilka, a nawet kilkanaście miesięcy.
Smacznego :)
Poniżej podam jeszcze kilka moich propozycji na wykorzystanie cukinii : ( po kliknięciu w nazwę pokaże się przepis ) zapraszam :
Cukinia po szwedzku. Smaczna sałatka na zimę.
Pasztet z cukini. Świetny na zimno i na ciepło :)
Cukinia faszerowana szynką, pieczarkami i serem.
Leczo cukiniowo-paprykowe z dodatkami.
Piersi z kurczaka duszone z cukinią, papryką i pomidorami.
Zupa krem z cukinii. Smaczna, szybka, pożywna.
Marchewka duszona z cukinią. Smaczna jarzynka do obiadu.
Placuszki z cukinii. Smaczne i chrupiące.
Cukinia panierowana w chipsach paprykowych.
Cukinia marynowana na zimę. Domowe przetwory.
Ciasto kakaowe z cukinią
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Pieczona w pomidorowym sosie.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Uwielbiam leczo!:)
OdpowiedzUsuńMy też bardzo lubimy :)
UsuńFantastyczny pomysł ☺
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńUwielbiam leczo :-)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńdomowe przetwory są super! Moja babcia właśnie zaczęła je robić i mam nadzieję,że szybko je skończy hah
OdpowiedzUsuńA może lepiej żeby szybko nie kończyła, będzie ich wiecej
UsuńSuper pomysł na zimę, fajnie otworzyć taki słoik w ponury dzień :)
OdpowiedzUsuńdokładnie 🙂
Usuńkocham i wielbię leczo:D
OdpowiedzUsuń🙂
Usuńteż czasem robie leczo na zimę
OdpowiedzUsuń