sobota, 26 września 2020
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Drożdżówka ze śliwkami zawsze kojarzy mi się z końcem lata i początkiem jesieni. Takie typowe ciasto na tą porę roku. Uwielbiam go. Lekkie, puszyste, a przy tym naprawdę proste w wykonaniu. Uda się nawet tym , którzy nie mają doświadczenia z ciastem drożdżowym, albo niekoniecznie się z nim lubią. Jeśli nie macie akurat na stanie śliwek, można wykorzystać każde inne owoce. O tej porze roku ogólnie dostępne są jabłka, czy gruszki. Wiosną polecam truskawki i rabarbar :)
Składniki ( na blaszkę 40x25 cm )
Ciasto
- 100 gram świeżych drożdży
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 4 szklanki mąki tortowej
- szczypta soli
Kruszonka
- 1 szklanka mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 100 gram masła
Dodatkowo
- 1 kg śliwek
- papier do pieczenia
Wykonanie
Przed przystąpieniem do wykonywania ciasta wszystkie składniki na ciasto wyjmuję z lodówki aby były w temperaturze pokojowej.
W dużej misce układam warstwami: rozkruszone drożdże, posypuję je cukrem i cukrem waniliowym, na cukier delikatnie wylewam roztrzepane jajka, olej, letnie mleko, na koniec całość zasypuję przesiana mąką, dodaję szczyptę soli. Ciasta nie mieszam. Miskę z ciastem przykrywam czystą ściereczką i odstawiam na trzy godziny w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.
Przygotowuję kruszonkę. Na stolnicę wsypuję mąkę z cukrem dodaję zimne, posiekane masło, przy pomocy rąk wyrabiam krótko ciasto. Zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki.
Śliwki płuczę i osuszam przy pomocy papierowych ręczniczków, przekrawam na połówki i wyjmuję pestki.
Wyrośnięte ciasto mieszam przy pomocy miksera z końcówką z hakami. Krótko do połączenia składników. Ciasto powinno być jednolite i lejące.
Ciasto wylewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzam po całej powierzchni. Na wierzch ciasta układam połówki śliwek, skórką do dołu. Posypuję roztartą kruszonką.
Ciasto piekę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni grzałka góra-dół około 45-50 minut, do ładnie rumianej kruszonki i suchego patyczka.
Smacznego :)
Zapraszam również do mojej zakładki CIASTA , mam tam ponad trzydzieści przepisów na różne słodkości :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Drożdżowa klasyka <3
OdpowiedzUsuńZgadzam się
UsuńUwielbiam takie ciasta:)
OdpowiedzUsuń🙂
UsuńI PO CO JA TU WESZŁAM! Tylko sobie smaka narobiłam tym ciastem, aaaaa nie mam piekarnikaaaaa:(
OdpowiedzUsuńOj to szkoda.
Usuńale kusisz!!! drożdżowe zawsze najlepsze z wszelakimi dodatkami
OdpowiedzUsuńDokładnie
UsuńCudowne ☺☺
OdpowiedzUsuńAleż apetyczne ciasto, jesienią ciasto ze śliwkami to dla mnie niezbędnik :)
OdpowiedzUsuńO tak, wtedy smakuje najlepiej.
UsuńCiasto z mojego dzieciństwa - uwielbiam
OdpowiedzUsuńMiło mi, że wywołałam u Ciebie wspomnienia
UsuńKruszonka <3
OdpowiedzUsuńJak ono Ci pięknie wyrosło!
OdpowiedzUsuńMatulu...nawet tutaj czuję ten zapach :D
Dziękuję, faktycznie jest tak wysokie, że ciężko go ugryźć 🙂😂
Usuńwygląda baardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję
Usuńomomo zrobię w weekend;D
OdpowiedzUsuńPolecam 🙂
UsuńUwielbiam ciasta ze śliwkami :-)
OdpowiedzUsuń🙂
UsuńŁadnie Ci wyrosło!
OdpowiedzUsuńDziękuję
Usuń