czwartek, 17 września 2020

Pomidory suszone w oleju z ziołami na zimę. Domowe przetwory.


Pomidory suszone bardzo lubimy i często je wykorzystuję w swojej kuchni. Staram się co roku zaopatrzyć moją spiżarnię choć w kilka domowych słoiczków tych smakołyków. Do swojej produkcji suszonych pomidorów wykorzystuję pomidorki z ogrodu i szklarni. Staram się aby były to odmiany mięsiste o zwartym miąższu, jak na przykład lima. Ale kiedy te słabo wzejdą wykorzystuję także inne pomidory nawet malinowe, czy koktajlowe. W sumie nie ma to znaczenia po jaką odmianę sięgniemy. Po prostu pomidor, który ma więcej miąższu, a co za tym idzie więcej soku, będzie się dłużej suszył. W smaku każdy gatunek pomidora będzie równie pyszny.
Ja swoje pomidorki suszę najczęściej w suszarce elektrycznej. Kiedy mam ich więcej w piekarniku. Najlepiej było by je suszyć na słońcu, ale nie zawsze ono świeci, wtedy gdybyśmy tego chcieli.

Składniki ( 5 małych słoiczków )
- pomidory ( ok. 2 kg )
- sól ( ja dałam himalajską różową, ale może być każda inna )
- ulubione zioła włoskie ( ja dałam bazylię, oregano, majeranek )
- olej rzepakowy

Wykonanie
Pomidory myję, osuszam przy pomocy ręczniczków papierowych. Kroję wzdłuż na połówki ( większe na ćwiartki ). Układam w suszarce, posypuję szczyptą soli, i roztartych ziół. Suszę. Ja stosuje metodę dwie godziny suszenia, jedna godzina odpoczynku... w tym czasie przekładam kosze.. górne na dół i odwrotnie.Ważne jest to aby pomidorów nie przesuszyć i wyczuć ten moment kiedy są już pozbawione soku, lekko sprężyste, ale nie kruche i nie łamliwe. Wysuszone pomidory przekładam ( luźno, nie upycham ich ) do uprzednio umytych i wyprażonych słoiczków. Olej podgrzewam i gorącym, ale nie wrzącym zalewam pomidory, tak aby były całe nim przykryte. Chwilkę czekam, aż pomidorki wchłoną trochę oleju i w razie potrzeby dolewam jeszcze do pełna. Słoiczki zakręcam i pasteryzuję 10 minut.
Tak przygotowane pomidory przechowuję w chłodnej spiżarni do następnego sezonu, a nawet dłużej.
Smacznego :)





Poniżej podam jeszcze kilka moich sposobów na przetwory z pomidorów ( wystarczy kliknąć w tytuł, a pojawi się przepis ) :

Pomidory w zalewie z czosnkiem i cebulą na zimę.

Pomidory krojone na zimę.



46 komentarzy:

  1. super, lubię pomidory suszone!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie domowe przetwory. Z pomidorami jeszcze tak nie slyszalam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłem domowych pomidorów suszonych. Twoje muszą smakować przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie pomidorki :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Że też nigdy na to nie wpadłam! Na którymś słoiczku z suszonymi pomidowami (uwielbiam!) musiałam przeczytać, że suszą się w słońcu Italii i... uznałam, że nie można inaczej. Niech no tylko teściowie wrócą z suszarką ze swojego urlopu grzybobraniowego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, fajnie się je robi. I co własne to własne 🙂

      Usuń
  6. O mniam, jakie dobre! Uwielbiam suszone pomidory woliwie, ale nigdy nie robiłam ich sama :) Moja produkcja kończy się zawsze na ogórkach kiszonych i konserwowych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pora spróbować, to nic trudnego , a satysfakcja gwarantowana 🙂

      Usuń
  7. Uwielbiam suszone pomidory ale niestety kupuje gotowe w sklepie :p Muszę kiedyś się wziąć za robotę i zrobić je sama :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię suszone pomidory :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie domowe na pewno najlepsze ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie lepsze od sklepowych, chociaż sklepowymi tez nie gardzę 😉

      Usuń
  10. Wspaniałe pomidory na chłodne dni

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetna propozycja na zimę, nigdy takich nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmm, jadłabym z hummusem

    Obserwuję i pozdrawiam <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Nigdy nie robiłam takich pomidorków. Muszę zainwestować w taką suszarkę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, suszę w niej i grzyby i owoce, czy zioła, bardzo przydatna
      🙂

      Usuń
  14. Super, uwielbiam suszone pomidory, ale jeszcze nigdy nie robiłam w domu :) w zimie to będzie prawdziwa przyjemność utworzyć taki słoiczek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Juz robię kolejną partię. Tym razem z koktajlówek 🙂

      Usuń
  15. Ciekawy pomysł na przetwory :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja nie przepadam za pomidorami ale mojej mamie by się spodobało

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz podsunąć jej przepis, a nuż i tobie zasmakują 🙂

      Usuń
  17. Nie wiedziałam, że domowe wykonanie jest takie proste :)

    OdpowiedzUsuń