środa, 26 sierpnia 2020
Ciasto kakaowe z cukinią
Witajcie! U mnie znowu króluje cukinia. Jak już wspominałam w jednym z poprzednich postów, cukinia to warzywo uniwersalne. A, że sezon na nią w pełni to podaję ją w różnych formach i smakach. Dziś zapraszam na kakaowe ciasto z cukinią. Ciasto łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Dla sceptyków podpowiem, że cukinii w nim nie czuć. Jej dodanie sprawia, że ciasto jest lekko wilgotne i delikatne, a prawdziwe czarne kakao nadaje mu wyraźnie czekoladowego smaku.
Składniki ( na keksówkę o wym. 29 x12 cm )
- 1 i 1/2 szklanki obranej ze skórki i startej na dużych oczkach cukinii
- szczypta soli
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1/2 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 pełne łyżki ciemnego kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy
Wykonanie
Cukinię posypuję solą i odstawiam na chwilkę aby puściła soki.
Jajka miksuję z cukrem i cukrem waniliowym na wysokich obrotach aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Do masy dodaję olej, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksuję krótko, tylko do połączenia składników. Cukinię odciskam dokładnie z soku i dodaję do ciasta. Całość delikatnie, ale dokładnie mieszam. Ciasto przekładam do wcześniej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą keksówki.
Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika 180 stopni ( grzałka góra/dół ) i piekę 45 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu posypałam cukrem pudrem.
Smacznego :)
Poniżej podam jeszcze kilka moich propozycji na wykorzystanie cukinii :
Cukinia po szwedzku. Smaczna sałatka na zimę.
Pasztet z cukini. Świetny na zimno i na ciepło :)
Cukinia faszerowana szynką, pieczarkami i serem.
Leczo cukiniowo-paprykowe z dodatkami.
Piersi z kurczaka duszone z cukinią, papryką i pomidorami.
Zupa krem z cukinii. Smaczna, szybka, pożywna.
Marchewka duszona z cukinią. Smaczna jarzynka do obiadu.
Placuszki z cukinii. Smaczne i chrupiące.
Cukinia panierowana w chipsach paprykowych.
Cukinia marynowana na zimę. Domowe przetwory.
Zapraszam :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Nie jadłam jeszcze nigdy takiego ciasta, musi być bardzo pyszne ;)
OdpowiedzUsuńPolecam, jest naprawdę smaczne :)
UsuńPięknie wyrosło :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSuper, ciasta z cukinią są pyszne i wilgotne :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się :)
UsuńTo mój kakaowy faworyt!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCiasto z cukinią? Pierwsze słyszę, ale brzmi ciekawie :) Ciekawa jestem jak smakuje.
OdpowiedzUsuńMiło mi, że Cię zaciekawiłam :) A samo ciasto polecam, jest pyszne i proste w wykonaniu :)
UsuńDla mnie absolutnie ciasto pierwsza klasa, robiłam kiedyś podobne, czekoladowe i było wyśmienite, Twoje również na takie wygląda, także polecam kto jeszcze nie próbował takiego połączenia :-)
OdpowiedzUsuńZgadzam się ze wszystkim co napisałaś. Dziękuję :)
UsuńRobię podobne, w ogole lubię piec z cukinią, pycha!
OdpowiedzUsuńCukinia to takie wdzięczne warzywo :)
UsuńSuper ciacho kochana :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję kochana :)
UsuńSuper pomysł na wykorzystanie cukinia :) Ciasto wygląda super!
OdpowiedzUsuńCieszę się, żę Ci sie podoba :)
Usuńja kocham cukinię:D to ciacho dla mnie:)
OdpowiedzUsuńJeszcze został kawałeczek, zapraszam :)
Usuńsuper ciasto
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPrzepis mnie ten zainspiruje do zrobienia ciekawej kawy a moze i herbaty dla towarzystwa super ciasta
OdpowiedzUsuń