poniedziałek, 7 marca 2016

Kolorowa surówka obiadowa z kapusty pekińskiej.


Kapusta pekińska to bardzo uniwersalne warzywo, równie dobrze smakuje podana na zimno jak i na ciepło jako surówka i jako dodatek do sałatek. Łatwo dostępna o każdej porze roku i bardzo wdzięczna w przygotowaniu. U mnie w menu pojawia się co najmniej raz w tygodniu i staram się aby była za każdym razem chociaż troszkę inna, a zmieniając dodatki można uzyskać naprawdę smaczny efekt.
Polecam :)

Składniki
- mała kapusta pekińska ( lub pół większej )
- 2 pomidory
- 1 mały ogórek zielony
- 4-5 szt. rzodkiewek
- oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka ziół toskańskich
- 1 łyżeczka pomidorów suszonych w płatkach
- sól, pieprz do smaku

Wykonanie
Kapustę drobno szatkuję, pomidory kroję w większą kostkę, ogórka i rzodkiewki w półplasterki. Dodaję zioła i przyprawy. Odstawiam na chwilkę.  Przed podaniem polewam ok. 2 łyżkami oliwy z oliwek i delikatnie mieszam.
Smacznego :)



7 komentarzy: