środa, 23 marca 2016
Barszcz biały chrzanowy. Zupa chrzanowa na wędzonce z białą kiełbasą.
Święta tuż, tuż, dziś zapraszam na bardzo smaczną typowo świąteczna zupę biały barszcz z chrzanem, białą kiełbasą i jajkiem. Gęsty, aromatyczny, szybki w wykonaniu, bez zakwasu, doprawiony sporą ilością chrzanu, majeranku, czosnku, zaprawiony śmietaną. Zupa wspaniała nie tylko od święta. Polecam :)
Składniki
- 30-40 dkg wędzonki ( u mnie mala szynka wędzona, może być wędzony boczek)
- 25 dkg swojskiej cienkiej kiełbasy
- 6 białych kiełbas parzonych
- marchewka, pietruszka, kawałek selera
- cebula, czosnek ( 3-4 ząbki )
- 3-4 łyżki tartego chrzanu
- 180 gram śmietany 18% do zup
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz w kulkach, ziele angielskie, listek laurowy, majeranek,
- 2.5-3 litry wody
Dodatkowo
jajka ugotowane na twardo, posiekana zielona cebulka
Wykonanie
Wędzonkę przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, posolić, zagotować, dodać kiełbasę, listek laurowy, 2-3 ziarna pieprzu i ziela angielskiego, pokrojone w słupki warzywa, całą cebulę i ząbki czosnku. Gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut. Wędzonkę, kiełbasy, cebulę wyjąć z wywaru. Do zupy dodać śmietanę rozrobioną z mąką, chrzan i majeranek, chwilkę jeszcze pogotować, ewentualnie doprawić do smaku solą, czy mielonym pieprzem. Podawać z kiełbasa pokrojoną w plastry, jajkiem na twardo, posypaną zieloną cebulką.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ale mi narobiłas apetytu:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie zupy. Chrzan świetnie dodaje smaku :-)
OdpowiedzUsuń