wtorek, 29 marca 2016

Kiełbaski w cieście francuskim z sosem majonezowo-chrzanowym i keczupem.


Bardzo lubię mieć w lodówce gotowe ciasto francuskie. Można z niego wyczarować smaczne danie, szybka przekąskę, czy przystawkę. Ja dzisiejsze kiełbaski wykorzystałam właśnie jako przystawkę do żurku, który został mi po świętach. Sos majonezowo-chrzanowy i keczup dodał im nieco pikanterii i całość stanowiła fajne, sycące danie. Polecam :)

Składniki
- 8 cienkich kiełbasek
- płat gotowego ciasta francuskiego
- 2 łyżki keczupu
- 2 łyżki majonezowego sosu chrzanowego Folwark
- 2 łyżeczki oregano
- kilka łyżek mleka

Wykonanie
Keczup i majonezowy sos chrzanowy przekładam do miseczki i dokładnie mieszam.
Ciasto francuskie rozwijam, kroję na osiem równych prostokątów, każdy z nich smaruję przygotowanym sosem, na środku układam po kiełbasce. Delikatnie zwijam w rulonik. Z wierzchu każdy pasztecik smaruję przy pomocy pędzelka mlekiem i posypuje otartym oregano.
Gotowe kiełbaski przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Smacznego :)






4 komentarze:

  1. Bardzo lubię ciasto francuskie i możliwości jakie nam daje. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przekąska, bardzo lubię ciasto francuskie i różne z nim wariacje :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy smakują też na zimno?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak kiełbaski są bardzo smaczne zarówno na zimno jak i na ciepło. Pozdrawiam :)

      Usuń