wtorek, 22 marca 2016

Jajka w sosie andaluzyjskim. Wielkanocne śniadanie.



Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami i  jak wiadomo w czasie ich trwania wszystko na stole obraca się wokół jajka :) Podajemy je i na ciepło i na zimno i gotowane i smażone, faszerowane i w sosie i jeszcze inaczej :) Ja dziś proponuję jajka w sosie andaluzyjskim. Sam sos, błyskawiczny w przygotowaniu, w smaku lekko pikantny, świetnie komponuje się nie tylko z jajkiem, ale również pasuje idealnie z wędliną czy pieczonym mięsem. Polecam :)

Składniki
- 4 jajka
- 4-5 łyżek majonezu ( u mnie majonez kremowy Folwark )
- 1  kopiasta łyżka keczupu
- 2 papryki marynowane
- sól, pieprz biały

Wykonanie
Jedną z papryk kroję w drobniutką kosteczkę, drugą w cieniutkie paseczki. Majonez mieszam z keczupem dodaję paprykę pokrojoną w kosteczkę, doprawiam do smaku solą i białym pieprzem. Jajka gotuje na twardo, przekrawam na połówki i układam na talerzyku, zalewam przygotowanym sosem, z wierzchu układam paseczki papryki. Podaje schłodzone.
Smacznego :)





1 komentarz: