poniedziałek, 24 sierpnia 2020

Ogórki po królewsku z miodem na zimę. Domowe przetwory.


Ogórki po królewsku, to ogórki w zalewie octowej z miodem. W smaku lekko pikantne, słodko-kwaśne. Fajnie pasują jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs,  najlepiej grillowanych, czy do pieczonych wędlin. Ja swoje ogórki tym razem pokroiłam w grubsze plastry, z myślą o wykorzystaniu ich w tej formie do koreczków i szaszłyków. Fajnie podkręcają ich smak. Ale ubiegłe lata robiłam i z całych mniejszych ogórków, i pokrojonych w słupki, a nawet tarte w plasterki jak na mizerię. Każda wersja  jest smaczna. Przepis na nie jest bardzo prosty i nie wymaga wiele czasu. Polecam, warto spróbować :)

Składniki
- 2 kg ogórków gruntowych ( 6 słojów : 2 szt 500 ml, 4 szt 650 ml )
- liście laurowe
- ziele angielskie
- pieprz w ziarnach
- gorczyca
Zalewa
- 4,5 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki soli kamiennej
- 3/4 szklanki octu
- 6 łyżek miodu

Wykonanie
Przygotowuję zalewę : Wodę mieszam z solą, cukrem, doprowadzam do wrzenia, dodaję ocet. Odstawiam, do lekko przestudzonej dodaję miód. Mieszam.
Na dno każdego wcześniej wymytego i wyprażonego słoika daję 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, 3 ziarna pieprzu i szczyptę gorczycy.
Ogórki myję, osuszam i kroję w grube plastry. Ciasno układam w słojach, zalewam ciepłą zalewą. Słoiki dobrze zakręcam. Pasteryzuję 5-7 minut.
Smacznego :)


Poniżej podam jeszcze kilka moich sposobów na przetwory z ogórków :

Ogórki z czosnkiem. Smaczna zimowa sałatka w słoikach. Domowe przetwory.

Ogórki konserwowe z papryką na zimę. Domowe przetwory.

Ogórki kiszone na zimę, małosolne na już. Domowe przetwory.

Ogórki w zalewie gyros na zimę. Domowe przetwory.

Ogórki kanapkowe z kurkumą na zimę. Domowe przetwory. 

Ogórki krokodylki z chili i czosnkiem na zimę.

15 komentarzy: