wtorek, 4 sierpnia 2020
Piersi z kurczaka pieczone na ryżu.
Piersi z kurczaka pieczone na ryżu to szybki i bardzo prosty w przygotowaniu obiad jednogarnkowy.
Mięso dzięki pieczeniu z ryżem, sosem i warzywami jest miękkie i soczyste. Ryż aromatyczny, pomidorowo ziołowy. Ja do swojego dania dałam tylko marchewkę, cebulę i pieczarki. Ale dobrze też tutaj będzie pasować papryka, brokuł, czy inne warzywo na jakie akurat macie ochotę.
Składniki ( dla trzech osób )
- 3 pojedyncze piersi z kurczaka
- 125 gram ryżu
- 1 cebula
- 2 marchewki
- kilka pieczarek
- 250 ml bulionu
- 400 ml passaty pomidorowej
- czosnek mielony
- papryka czerwona mielona
- papryka chili mielona
- bazylia suszona
- oregano
- domowa wegeta
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Piersi z kurczaka płuczę i osuszam przy pomocy papierowych ręczniczków. Mięso nacieram z obu stron domową wegetą, czosnkiem mielonym, papryką słodką i chili. Przekładam do miseczki i odstawiam do lodówki na co najmniej pół godziny. Marchewkę kroję w cieniutkie plasterki, pieczarki w ćwierć plastry, cebulę szatkuję. Na dno naczynia żaroodpornego wysypuję surowy ryż. Na ryżu układam przyprawione mięso, pokrojone warzywa i pieczarki. Bulion mieszam z passatą. Mieszaninę doprawiam do smaku solą, pieprzem, oregano i bazylią. Powstałą zalewą zalewam mięso z warzywami i ryżem.
Naczynie wstawiam do lekko nagrzanego piekarnika i piekę w 170 stopniach z termoobiegiem około 60-70 minut. Danie jest gotowe, kiedy ryż wchłonie cały płyn, warzywa są miękkie, a mięso rumiane. Podczas pieczenia trzeba sprawdzać, stan wilgotności potrawy. Gdyby ryż wchłonął cały płyn, wcześniej niż mięso będzie miękkie, należy dolać odrobinę gorącej, przegotowanej wody.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Fantastyczny przepis,wypróbuję ☺
OdpowiedzUsuńTo już nie dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńWiem, wiem :) U mnie sami mięsożercy :) Ale robiąc to danie pomyślałam, że sam ryż zapieczony z warzywami i sosem też będzie pyszny :)
UsuńNo pewnie i surówka do tego;)
UsuńMoże być, u nas jeszcze obowiązkowo kompot :)
Usuńlubię taki sposób przygotowania obiadu, wszystko razem !
OdpowiedzUsuńZgadza się, bez zbędnych naczyń do mycia :)
UsuńFajny pomysł na obiad 😊
OdpowiedzUsuńMiło mi, że Ci się podoba :)
UsuńNo to już jest pomysł na jutrzejszy obiad :) Pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuńPolecam było smacznie. Pozdrawiam :)
UsuńBardzo smaczny obiad, piersi z kurczaka w ten sposób jeszcze nie robiłam, pałki tak.
OdpowiedzUsuńJa robiłam wcześniej z udkami też smacznie. A z filetami jest bardziej delikatnie :)
UsuńŚwietny sposób na szybki obiad.
OdpowiedzUsuńWszystko w jednym naczyniu, dobrze przyprawione. Jeść i się zachwycać.
Znalazłam u Ciebie dużo przepisów na sałatki i nie tylko:)
Obserwuję i pozdrawiam:)
Dziękuję, było smacznie :) Miło mi, że moje przepisy przypadły Ci do gustu. Pozdrawiam :)
UsuńAle wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, było smaczne :)
UsuńZrobiłam dzisiaj to danie na obiad. Było smaczne ale jak dla mnie za bardzo było czuć passatę. Następnym razem dodam więcej bulionu a mniej passaty i powinno być idealnie :)
OdpowiedzUsuńMy lubimy taki pomidorowy posmak 🙂, ale jak najbardziej można dać wg własnego smaku.
UsuńRobiłam kilka razy. Bardzo udany przepis na coś innego
OdpowiedzUsuńDziękuję 🙂
Usuń