piątek, 14 sierpnia 2020
Ogórki krokodylki z chili i czosnkiem na zimę. Domowe przetwory.
Domowych przetworów ciąg dalszy. Dziś zapraszam ogórki z chili i czosnkiem. Krokodylki. Mocno pikantne, doskonałe jako zakąska, lub zagryzka na zakrapianej imprezie. U mnie sprawdzają się i do grilla i do obiadu. Przygotowuje się je bardzo prosto i szybko. Jeśli tylko lubicie takie smaki to zachęcam do przygotowania. W zimie jak znalazł :)
Składniki ( na 4 słoiki o poj. 400 ml )
- 1 i 1/2 kg ogórków gruntowych
- 1 główka czosnku
- 1 i 1/2 łyżki soli kamiennej
- 1 łyżeczka mielonej papryczki chili
- Zalewa
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka octu
- 4 łyżki oleju
Wykonanie
Ogórki kroję wzdłuż na ćwiartki lub ósemki, przekładam do miski, dodaję do nich pokrojony w cienkie plasterki czosnek, sól i chili. Całość dokładnie mieszam. Miskę przykrywam czystą ściereczką i odstawiam na około 2 godziny. Po tym czasie ogórki układam ciasno we wcześniej wymytych i wyprażonych słoikach. Przygotowuję zalewę. Cukier z octem i olejem doprowadzam do wrzenia. Gorącą zalewą zalewam ogórki w słojach. Słoiki zakręcam i odstawiam na około 12 godzin. Po tym czasie pasteryzuję 10 minut.
Smacznego :)
Poniżej podam jeszcze kilka moich sposobów na przetwory z ogórków :
Ogórki z czosnkiem. Smaczna zimowa sałatka w słoikach. Domowe przetwory.
Ogórki konserwowe z papryką na zimę. Domowe przetwory.
Ogórki kiszone na zimę, małosolne na już. Domowe przetwory.
Ogórki w zalewie gyros na zimę. Domowe przetwory.
Ogórki kanapkowe z kurkumą na zimę. Domowe przetwory.
Ogórki po królewsku z miodem na zimę. Domowe przetwory.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Lubię takie na ostro :-)
OdpowiedzUsuńJa dopiero od niedawna, kiedyś gustowałam tylko w łagodnych smakach :)
UsuńNie robiłam jeszcze takich i mnie zainspirowałaś :-) Dzięki
OdpowiedzUsuńMiło mi, że Cię zainspirowałam. A ogóreczki polecam, mój przepis jest tylko na 4 słoiki, warto spróbować :)
UsuńChili dla mnie trochę za ostre, ale dla mojego męża chętnie je przygotuję :)
OdpowiedzUsuńJa też głównie z myślą o moim je przygotowywałam, ale teraz sama wyjadam :)
UsuńMożesz zmniejszyć ilość chilli. Lekki posmak pikanterii w tych ogórkach to jest właśnie to! Połączenie kwaśnego ze słodkim, ostrym i czosnkiem. Pyszne są! Na imprezę idealne, choć ja zjadam je do wszystkiego :)
UsuńUwielbiam takie ogórki z chili :)
OdpowiedzUsuńMój mąż uwielbiam wszystko co z chili :)
OdpowiedzUsuńŚwietna nazwa☺☺
OdpowiedzUsuńPo wyjęciu na talerzyk są pomarszczone i mają zieloną krokodylą skórkę :)
UsuńUwielbiam wszelkie przetwory z ogórków :)
OdpowiedzUsuń