poniedziałek, 3 kwietnia 2023

Babka budyniowa o smaku bananowym


 Babka budyniowa. Lekka, mięciutka, wilgotna i aromatyczna. Bardzo smaczna i prosta w wykonaniu. Moja babka pierwotnie miała być tradycyjna o smaku waniliowym. Ale pomyliłam się. I zamiast kupić budynie waniliowe, kupiłam bananowe :) Powiem szczerze, że ta pomyłka opłaciła się, bo babeczka wyszła przepyszna. Polecam każdemu :)

Składniki (na keksówkę 29 x12cm)
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 4 budynie bananowe bez cukru ( po 40g każdy) 
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu jabłkowego (można zastąpić sokiem z cytryny)
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy lub papier do pieczenia

Wykonanie
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Jajka miksuję z cukrem na puszystą masę (ok. 5-6 minut) do masy wlewam cienką strużką olej i łyżkę octu, cały czas miksuję. Dodaję stopniowo mąkę przesianą z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Miksuję na wolnych obrotach do połączenia składników.
Ciasto przelewam do uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą keksówki. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę w 170 stopniach ( grzałka góra-dół ) około 40 minut, do suchego patyczka. Po przestudzeniu babkę posypuję cukrem pudrem. 
Ostudzoną babkę przechowuję w plastikowym, zamykanym pojemniku na ciasto, utrzymuje świeżość nawet do 4 dni.
Smacznego :) 
 

 


Poniżej podam jeszcze kilka moich przepisów na babki ( wystarczy kliknąć w tytuł a ukaże się przepis ) zapraszam :
 
 
 

 

 
 

1 komentarz:

  1. ta babka jest genialna, zrobiłam ją na święta i przepadłam. :) na pewno powtórzę! :)

    OdpowiedzUsuń